Šīs sulas dzeršana samazina zarnu iekaisumu par 40%

© Foto: pixabay.com

Neliela daudzuma Monmorensī ķiršu sulas dzeršana ievērojami uzlabo zarnu veselību pacientiem ar vieglām čūlainā kolīta formām, to  atklājusi starptautiska zinātnieku komanda un pētījums tika publicēts autoritatīvā zinātniskajā žurnālā Life.

Monmorensī ķirsis (pazīstams arī kā parastais sarkanais Kentiša ķirsis) ir skābo ķiršu (Prunus cerasus) šķirne. Tā ir vispopulārākā šķirne Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. Ķiršus ieteicams lietot svaigā veidā un ievārījumiem. Tomēr galvenokārt tos izmanto pārstrādei, bieži arī ķiršu pīrāgiem, ievārījumiem un džemiem. Ir pieejami arī žāvēti augļi, sula, sulu koncentrāts un ķiršu limonāde.

Sešu nedēļu eksperimentā dalībnieki katru dienu saņēma divas 130 ml porcijas Monmorensī ķiršu sulas, kas atšķaidīta ar ūdeni. Otra kontroles grupa saņēma līdzīgu placebo dzērienu. Brīvprātīgie pirms un pēc izmēģinājumiem tika pakļauti rūpīgām medicīniskām pārbaudēm.

Konstatēts, ka regulāra dabīgās sulas lietošana samazina proteīna kalprotektīna koncentrāciju izkārnījumos par 40 %. Kalprotektīns tiek uzskatīts par galveno iekaisuma procesu indikatoru kuņģa-zarnu traktā, skaidro eksperti.

Foto: pixabay.com

Svarīgi uzsvērt, ka pozitīvā ietekme radās, paralēli lietojot ārstu izrakstītās standarta zāles.

Galvenais sulas pozitīvās ietekmes iemesls bija šīs ķiršu šķirnes augļu īpašais sastāvs. Tādējādi Monmorensī šķirnei raksturīgs augsts antocianīnu saturs - dabiskie pigmenti ar izteiktām antioksidanta īpašībām. Tieši antocianīni pozitīvi ietekmē zarnu gļotādu, palīdzot nomākt iekaisuma procesu.