Lai arī mēs reti aizdomājamies par melno piparu ieguvumiem veselībai, tomēr zinātniskie pētījumi liecina, ka šī garšviela ir bagāta ar antioksidantiem un citiem organismam būtiskiem savienojumiem, raksta “Eatingwell”.
Tikai viena tējkarote melno piparu satur 13% no ieteicamās diennakts devas mangāna - minerālvielas, kas ir iesaistīta vielmaiņā, kaulu veidošanā, imunitātē un asins recēšanā.
Var uzlaboties holesterīna līmenis
Zinātnieki ir izpētījuši, kā melno piparu aktīvā viela piperīns ietekmē sirds veselību.
Pētījumi liecina, ka piperīns paaugstina “labā” holesterīna (ABL) un samazina “sliktā” holesterīna (ZBL) līmeni, kā arī palīdz cīnīties ar procesiem, kas saistīti ar aterosklerozi - aplikuma uzkrāšanos artērijās. Turklāt piperīns var uzlabot asinsriti.
Var mazināties iekaisumi
Piperīnam piemīt spēcīgas pretiekaisuma īpašības, un tas var palīdzēt uzlabot citu pārtikas produktu pretiekaisuma iedarbību. Pētījumi liecina, ka piperīns jo īpaši samazina iekaisumus, kas saistīts ar aknu slimībām, sirds slimībām un neiroiekaisuma procesiem, kuriem ir galvenā loma smadzeņu novecošanā.
"Kad melnie pipari tiek kombinēti ar kurkumu, tie uzlabo kurkumīna, kurkuma aktīvā savienojuma, uzsūkšanos, potenciāli uzlabojot tā pretiekaisuma iedarbību," skaidro speciālisti.
Uztur veselīgu cukura līmeni asinīs
Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka piperīns var uzturēt veselīgu cukura līmeni asinīs, uzlabojot jutību pret insulīnu un glikozes metabolismu.
Var uzlabot gremošanu
Lielākā daļa no mums apkaisa ēdienu ar melnajiem pipariem, lai uzlabotu tā garšu, taču tie var arī palīdzēt padarīt ēdienu vieglāk sagremojamu.
"Melnie pipari var atbalstīt mūsu gremošanu, stimulējot sālsskābes ražošanu kuņģī un samazinot tādas problēmas kā vēdera uzpūšanās un gāzes. Kad jūs ēdat melnos piparus, piperīns aktivizē aknas, aizkuņģa dziedzeri un gremošanas enzīmus tievajās zarnās, lai sadalītu un absorbētu uzturvielas no jūsu pārtikas," saka zarnu veselības uztura speciāliste.