Zarnu veselības eksperte Adrienna Bendžamina no “ProVen Biotics” kopā ar “Express.co.uk” ir dalījusies ar trīs galvenajām pārtikas produktu grupām, kas mūsu gremošanas sistēmā uzkavējas visilgāk, izraisot tūlītējas problēmas, piemēram, vēdera uzpūšanos un, iespējams, veicinot arī ilgstošākas veselības problēmas.
Sarkanā gaļa
Sarkanā gaļa, kas ir daudzu Rietumu diētu pamatelements, ir spēcīgs olbaltumvielu avots, taču tas var aizņemt laiku, lai pārvietotos caur mūsu ķermeni.
Bendžamina atzīmē: "Sarkanā gaļa var aizņemt līdz 72 stundām, lai pilnībā sagremotu un izietu no gremošanas sistēmas."
Viņa skaidro, ka šī lēnā progresēšana ir saistīta ar to, ka sarkanā gaļa ir bagāta ar uzturvielām, kas padara to daudz grūtāk apstrādājamu mūsu ķermenim.
Viņa brīdina: "Tās ilgstošais gremošanas laiks var izraisīt vēdera uzpūšanos, diskomfortu un lēnu gremošanu, ja to lieto pārāk bieži vai ja jūsu ķermenis ražo zemāku gremošanas enzīmu un/vai kuņģa skābes līmeni."
Taukaini ēdieni
Mūsu gremošanas sistēma lēnāk sadala taukus un saliktos ogļhidrātus, kas, no vienas puses, palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un nodrošina uzturvielas.
No otras puses, īpaši treknas vai taukainas maltītes, piemēram, burgeri un cepti kartupeļi, var šo palēnināšanos samazināt līdz nevēlamam līmenim, izraisot gremošanas traucējumus.
Adrienna īpaši brīdināja par ēdienu līdzņemšanai, norādot: "Augsts piesātināto un neveselīgo tauku līmenis tādos pārtikas produktos kā burgeri, cepta vistas gaļa, ātrās ēdināšanas picas un ķīniešu līdzņemamie ēdieni var ietekmēt gremošanu un izraisīt zarnu simptomus, piemēram, vēdera uzpūšanos, gausu gremošanu, diskomfortu un pārmērīgu cukura daudzumu un, iespējams, pat caureju.”
Saldumi un gāzētie dzērieni
Ārste brīdina: "Saldumi, gāzētie dzērieni un maizes izstrādājumi, piemēram, virtuļi, kūkas un cepumi, ir pildīti ar rafinētiem cukuriem, kas var barot noteiktas baktēriju sugas zarnās. Tas var novest pie tā, ka šīs baktērijas var fermentēt cukuru, kas var veicināt vēdera uzpūšanos un diskomfortu.”
Viņa ieteica: "Apsveriet iespēju pievienot jūsu maltītēm zarnām draudzīgus pārtikas produktus, piemēram, ingveru, kas atbalsta gremošanu, kefīru, kas pildīts ar probiotikām, un dārzeņus ar augstu šķiedrvielu saturu, piemēram, brokoļiem un saldajiem kartupeļiem, kas palīdz nodrošināt vienmērīgu gremošanas sistēmu. Izvēlieties veselīgus tauku, olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu avotus."
Tas ietver lašus, avokado, olas, vistu un dārzeņus. Viņa arī mudināja cilvēkus: "Atcerieties lietot daudz šķidruma un būt aktīviem un izvairieties no ļoti apstrādātas pārtikas, lai atbalstītu labu gremošanas darbību."