Sīpols patiešām ir superprodukts - tam ir antioksidanta iedarbība, tas aizsargā pret vēzi un atbalsta imūnsistēmu. Sīpolu pievienošana ikdienas ēdienkarte ir vienkāršs veids, kā uzlabot savu veselību, raksta “verywellhealth.com”, atsaucoties uz zinātniskiem pētījumiem.
Sīpoli satur arī fitoelementus - savienojumus, ko augi ražo, lai aizsargātu pret baktērijām, vīrusiem un sēnītēm. Lūk, astoņas galvenās sīpolu priekšrocības cilvēku veselībai.
Palīdz cīnīties ar baktērijām
Sīpoli iznīcina kaitīgās baktērijas, piemēram, Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus) un Bacillus cereus. Pētījumi liecina, ka kvercetīns, viens no flavonoīdiem, kas atrodams sīpolos, var palēnināt daudzu veidu baktēriju augšanu.
Tiem ir pretvēža iedarbība
Daži pētījumi liecina, ka sīpolu patēriņš var samazināt risku saslimt ar noteiktiem vēža veidiem, īpaši kuņģa-zarnu trakta vēzi. Kvercetīns, saskaņā ar pētījumiem, var nomākt Helicobacter pylori (H. pylori) augšanu - baktērijas, kas saistītas ar kuņģa vēža attīstību.
Samazina iekaisumus
Sīpoli satur flavonoīdus, glutationu, selēna savienojumus, vitamīnus E un C, kam piemīt antioksidanta iedarbība, palīdzot organismam cīnīties ar kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem.
Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs
Sīpolu ekstrakts kombinācijā ar pretdiabēta līdzekļiem samazina cukura līmeni asinīs par 35-50%, atkarībā no devas.
Uztur kaulu veselību
Pētījumi ir parādījuši, ka viens no spēcīgākajiem sīpolu komponentiem - GPCS peptīds - var novērst kaulu sadalīšanos, samazināt kaulu zudumu un samazināt lūzumu risku.
Uzlabo gremošanu
Sīpoli ir lielisks prebiotiku avots, kas veicina veselīgu zarnu floru. Tas satur arī inulīnu - savienojumu, kas stimulē labvēlīgo baktēriju augšanu zarnās.
Satur daudzas derīgas vielas
Apmēram 120 g neapstrādāta sīpola satur: kalorijas - 30, tauki - 0 g, holesterīns - 0 mg, ogļhidrāti - 7 g, šķiedrvielas - 1 g, cukuri - 5 g, olbaltumvielas - 1 g, nātrijs - 0 mg, kālijs - 126 mg (4% no dienas devas), vitamīns C - 5 mg, folāts - 15,2 mg (4% no dienas devas).
Var veicināt svara zudumu
Aptaukošanos bieži pavada iekaisuma procesi organismā, bet sīpolos esošais flavonoīds kvercetīns palīdz samazināt ķermeņa svaru, tauku līmeni un triglicerīdu līmeni asinīs.
Svarīgi, ka sīpoli ir veselīgi gan neapstrādāti, gan termiski apstrādāti.
Pētījumi liecina, ka sīpolu sasmalcināšana pirms vārīšanas palīdz tiem saglabāt vairāk to uzturvērtības. Vārīšana un cepšana izraisa vislielāko uzturvielu zudumu, savukārt cepšana cepeškrāsnī, gluži pretēji, var palielināt flavonoīdu saturu.