Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka regulāra tikai viena konkrēta ēdiena ēšana brokastīs var ievērojami samazināt resnās zarnas vēža attīstības risku, liecina pētījums, kas publicēts žurnālā Gut Biomes Reports.
Ārsti un pētnieki analizēja datus no diviem pētījumiem, kuros piedalījās vairāk nekā 150 000 cilvēku, kuri tika novēroti vismaz 30 gadus. Viņi secināja, ka "ilgtermiņa jogurta patēriņš var būt saistīts ar mazāku kolorektālā vēža sastopamību."
Pētījumā atklājās, ka tiem, kuri ēda jogurtu vismaz divas reizes nedēļā, bija "mazāk Bifidobacterium pozitīvā proksimālā resnās zarnas vēža sastopamība nekā tiem, kuri to ēda reizi mēnesī vai retāk".
"Mūsu atklājumi liecina, ka ilgstoša jogurta uzņemšana var samazināt Bifidobacterium pozitīva proksimālā kolorektālā vēža sastopamību," teikts pētījumā.
Viens no pētījuma vadošajiem līdzautoriem Tomotaka Ugai, Harvardas Medicīnas skolas pasniedzēja un Dana-Farber/Harvard Cancer Center Vēža epidemioloģijas programmas zinātniskā līdzstrādniece, uzsver: ja jūs jau regulāri ēdat jogurtu, jums vajadzētu turpināt. Tomēr nav nepieciešams sevi piespiest, ja jums tas nepatīk.
"Ja jums negaršo jogurts, neuztraucieties. Ir daudzas citas veselīgas pārtikas iespējas, piemēram, dārzeņi, augļi un veseli graudi, ko varat lietot kā alternatīvu," saka ārste.
Tajā pašā laikā viņa piebilst, ka "ir grūti pateikt, vai ir kādas jogurta alternatīvas, kurām būtu līdzīga ietekme uz zarnu mikrobiomu."
Izvēlieties jogurtu bez pievienotā cukura vai jogurtu ar zemu cukura saturu. Aromatizēti un augļu jogurti bieži satur pārmērīgu cukura daudzumu, kas noliedz produkta ieguvumus veselībai un var negatīvi ietekmēt labsajūtu. Vislabākā izvēle ir tīrs, dabīgs jogurts, kuram pats var pievienot augļus, ogas, riekstus vai nelielu daudzumu medus.
Turklāt uz etiķetes meklējiet dzīvās kultūras. Ja pērkat jogurtu, pārbaudiet, vai nav apstiprinājuma "Dzīvās un aktīvās kultūras". Probiotikas padara jogurtu labvēlīgu gremošanai un vispārējai imunitātei. Visizplatītākās labvēlīgās baktērijas ir Lactobacillus bulgaricus un Streptococcus thermophilus, taču noder arī citi probiotikas celmi.
Apsveriet olbaltumvielu saturu. Olbaltumvielas ir ļoti svarīgas uzturam, muskuļu veselībai un vielmaiņai. Grieķu jogurts parasti satur vairāk olbaltumvielu nekā parastais jogurts (10 g vai vairāk uz 100 g), tāpēc tas ir labāks risinājums tiem, kas vēro savu svaru vai piekopj aktīvu dzīvesveidu.
Tauku saturam ir nozīme: jogurtos ar zemu tauku saturu ir mazāk kaloriju, bet pilna tauku satura versijās ir vairāk pildījumu un vairāk vitamīnu. Jūsu izvēlei jābūt atkarīgai no individuālajām uztura vajadzībām un ierobežojumiem.
Izvairieties no jogurtiem ar gariem sastāvdaļu sarakstiem, kas satur sīrupus, mākslīgos aromatizētājus, krāsvielas, biezinātājus, cieti, želatīnu utt. Jo mazāk sastāvdaļu, jo labāk!