Nosaukta labākā tēja enerģijas iegūšanai

© Pexels.com

Tā vietā, lai dzertu otro vai pat trešo kafijas tasi, labāk uzvārīt melno tēju - šis dzēriens satur ne tikai kofeīnu, bet arī papildu uzturvielas, kas palīdzēs paaugstināt enerģijas līmeni, uzlabos koncentrēšanos un atbalstīs garastāvokli, raksta “Eating Well”.

Melnā tēja ir saistīta ar daudziem ieguvumiem veselībai, tostarp sirds veselībai un ilgmūžībai.

unsplash.com

Melnā tēja sparam un enerģijai

No visiem tējas veidiem melnā tēja satur vislielāko kofeīna daudzumu, lai gan precīzs kofeīna daudzums ir atkarīgs no šķirnes un brūvēšanas laika.

Kofeīna saturs vienā tasītē melnās tējas:

Darjeeling: 26-44 mg, lai gan dažas šķirnes var saturēt līdz pat 90 mg kofeīna.

Assam: 60-100 mg.

English breakfast: 30-60 mg.

Uztura speciāliste Kristīne Dreijere iesaka melno tēju mērcēt trīs līdz piecas minūtes, lai gūtu maksimālu labumu.

Atšķirībā no kafijas un enerģijas dzērieniem, kas var izraisīt nervozitāti, melnā tēja satur aminoskābi L teanīnu, kas neitralizē dažas kofeīna negatīvās blakusparādības.

Pētījumi liecina, ka kofeīns un L teanīns kombinācijā var uzlabot atmiņu, fokusu un koncentrēšanos. Tas var palīdzēt izskaidrot, kāpēc daži pētījumi ir atklājuši, ka tējas dzērājiem ir samazināts izziņas pasliktināšanās risks.

Pexels.com

Satur antioksidantus

Melnā tēja ir bagātīgs antioksidantu avots, kas var palīdzēt mazināt hronisku iekaisumu un aizsargāt pret noteiktām hroniskām slimībām, piemēram, 2. tipa diabētu, sirds slimībām un dažiem vēža veidiem.

"Antioksidanti cīnās ar brīvajiem radikāļiem organismā, kas samazina daudzu hronisku slimību attīstības iespējamību nākotnē," saka uztura speciāliste Lindsija Fenkela, kura strādā ar pacientiem, kuri cieš no hroniskiem iekaisumiem un autoimūnām slimībām.

Melnā tēja satur arī polifenolus, piemēram, teorubigīnu un flavonoīdu klasi, kas pazīstama kā katehīni. Papildus pretiekaisuma iedarbībai šiem antioksidantiem ir labvēlīga ietekme uz šūnu veselību un slimību profilaksi.

unsplash.com

Var uzlabot sirds veselību

Melnā tēja ir laba arī sirdij, lielā mērā pateicoties augstajam antioksidantu saturam, un tā var būt vēl izdevīgāka, ja to patērē daudz cukuru saturošu dzērienu, piemēram, limonādes, vietā.

"Melnā tēja parasti tiek patērēta kā “saldā tēja", kas satur vairāk kaloriju un cukura," saka Fenkela.

Pixabay.com

Kurš nedrīkst dzert melno tēju?

Cilvēki ar dzelzs deficīta anēmiju var vēlēties ierobežot melnās tējas patēriņu.

"Melnā tēja satur tanīnus, kas var traucēt dzelzs uzsūkšanos," saka eksperti, šī iemesla dēļ iesakot dzert melno tēju starp ēdienreizēm, nevis ēšanas laikā, lai saglabātu dzelzs līmeni veselīgā diapazonā.

"Lai gan melnā tēja satur mazāk kofeīna nekā kafija, pārmērīgs patēriņš var izraisīt trauksmi, bezmiegu, palielinātu sirdsdarbības ātrumu un gremošanas problēmas," eksperti piebilst.

Šī iemesla dēļ ir ieteicams ierobežot kofeīna uzņemšanu līdz 400 mg dienā lielākajai daļai pieaugušo un 200 mg dienā grūtniecības laikā.