Vai brūnajām un baltajām olām ir atšķirīgs uzturvielu saturs vai arī atšķirība ir tikai čaumalas krāsa? Skaidro “Very Well Health”.
Olu čaumalas krāsa ir atkarīga no vistas šķirnes, kas to dējusi, bet to uzturvērtība, garša un sastāvs praktiski paliek nemainīgi. Olas uzturvielu saturu var ietekmēt vide, kurā dzīvo vista, un olas svaigums var ietekmēt tās garšu, bet čaumalas krāsai ar to nav nekāda sakara. Galvenais dažādu olu krāsu iemesls ir ģenētika.
Pasaulē ir vairāk nekā 1600 vistu šķirņu, un tās var dēt olas visdažādākajās krāsās - olas var būt baltas, brūnas, zilas, zaļas, rozā, krēmkrāsas un pat raibas. Olas krāsa veidojas vistas olvadā 26 stundu laikā, kad ola iziet cauri olšūnai un uz tās čaumalas nogulsnējas pigmenti.
Savukārt olas dzeltenuma krāsa ir atkarīga no vistas uztura - tā var būt no gaiši dzeltenas līdz tumši oranžai vai pat sarkanai. Ir arī svarīgi zināt, ka, lai gan čaumalas krāsa neietekmē olu uzturvērtību, to var ietekmēt tādi faktori kā vistas šķirne, vecums, uzturs un dzīves apstākļi. Gandrīz tas pats ietekmē garšu.