Šis citrusauglis ir bagāts ar C vitamīnu, šķiedrvielām un spēcīgiem antioksidantiem, kas palīdz uzturēt spēcīgu imūnsistēmu un veselīgu ķermeni, raksta “Eatingwell”.
Kas notiks ar ķermeni, ja katru dienu apēdīsiet apelsīnu?
Jūs slimosiet retāk - apelsīni ir bagāti ar C vitamīnu, folātu un antioksidantiem, kas atvieglo organisma cīņu ar baktērijām, kas var izraisīt slimības. "C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas var uzlabot imūnsistēmu un samazināt oksidatīvo stresu," sacīja uztura speciāliste Alissa Pačeko.
Viens vidēji liels apelsīns satur 92% no C vitamīna dienas devas un 12% no folātu dienas devas - divus mikroelementus, kas atbalsta vairāku veidu imūno šūnu darbību organismā.
Papildus mikroelementiem, kas atbalsta imunitāti, apelsīni ir arī bagāti ar flavonoīdiem, jo īpaši hesperidīnu, kam piemīt pretmikrobu, antioksidantu un imunitāti stiprinošas īpašības.
Āda var sadzīt ātrāk - droši izmantojiet apelsīnu savai ikdienas ādas kopšanai. "C vitamīns spēlē galveno lomu kolagēna sintēzē un brūču dziedēšanā, īpaši čūlu dziedināšanā," sacīja Pačeko.
Kolagēns ir proteīns, kas piešķir ādai struktūru un elastību un balstās uz C vitamīna uzsūkšanos organismā.
Palīdzēs vēdera izejai - viens vesels vidējs apelsīns satur trīs gramus šķiedrvielu jeb 10% no ieteicamās dienas vērtības.
Ūdens un šķīstošās šķiedras citrusaugļos var palīdzēt atvieglot zarnu kustību, ja jūs cīnāties ar aizcietējumiem. Pētījumi liecina, ka citrusaugļi palielina bifidobaktēriju daudzumu gremošanas traktā, uzlabojot vispārējo zarnu veselību.
Var samazināt sirds slimību risku - vairāk nekā puse apelsīnu šķiedrvielu ir šķīstošas, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, kas ir sirds slimību riska faktors. Un, lai gan jebkurš šķīstošo šķiedrvielu avots var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni, apelsīniem ir papildu labums, ko sniedz spēcīgi flavonoīdi, kas uzlabo lipīdu metabolismu, samazina iekaisumu un pazemina asinsspiedienu.
Kad nevajadzētu ēst apelsīnus?
Pastāv arī dažas bažas par to regulāru lietošanu, īpaši, ja jums ir reflukss vai paaugstināts melanomas risks.
"Tā kā apelsīni ir skābi, cilvēkiem ar grēmām, ēdot apelsīnus, var rasties vairāk simptomu," skaidroja Pačeko.
Pētījumā tika atklāta arī saikne starp augstu citrusaugļu patēriņu un paaugstinātu melanomas risku, īpaši cilvēkiem ar gaišu ādu. Tomēr, lai precizētu šos datus, ir nepieciešami turpmāki pētījumi.