Ārsti brīdina - cilvēkiem ar alerģijām vajadzētu atteikties no šķīstošās kafijas

© Pixabay.com

Ārsti brīdina, ka alerģiskiem cilvēkiem būtu jābūt īpaši uzmanīgiem, dzerot šķīstošo kafiju, kāda patiešām neparasta iemesla dēļ, raksta “NowThis Food”.

Kafija ir iecienīts dzēriens miljoniem cilvēku visā pasaulē. Daži cilvēki to dzer tikai kafejnīcās, citi pērk kafijas pupiņas lietošanai mājās, bet citi dod priekšroku šķīstošai vai maltai kafijai.

Kafijas pupiņu novākšanas, apstrādes un malšanas procesā ir gandrīz neiespējami pilnībā likvidēt piesārņotājus, piemēram, kukaiņus, kas var nonākt saskarē ar pupiņām laukā, noliktavā vai ražotnē.

Pixabay.com

Tiek ziņots, ka tropu un subtropu reģionos, kur galvenokārt audzē un apstrādā kafiju, prusaki ir diezgan izplatīti.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) lēš, ka līdz 10% no katra kafijas pupiņu maisiņa var būt piesārņoti ar kukaiņu daļiņām, tostarp prusakiem.

"Lai gan domas par kukaiņiem kafijā var būt satraucošas, ir svarīgi saprast, ka to skaits ir ārkārtīgi mazs un nerada risku veselībai," saka amerikāņu ārsts Sermeds Mežers. Tomēr viņš brīdina par vienu svarīgu aspektu, īpaši cilvēkiem ar alerģijām pret jūras veltēm - viņiem var būt alerģiska reakcija pret proteīnu, ko sauc par tropomiozīnu, kas atrodams gan jūras veltēs, gan tarakānos.

Pixabay.com

Tas, ka kukaiņi nonāk kafijā, pats par sevi nav nekas neparasts, jo tas nav bīstams cilvēkiem. Pārtikas un zāļu pārvalde pieļauj noteiktu daudzumu kukaiņu un kukaiņu daļu klātbūtnes pārtikā, jo no tiem nav iespējams izvairīties.

Arī kukaiņu ēšana nav nekas dīvains, jo pasaulē ir pietiekami daudz vietu, kur to pieņem kā daļu no ikdienas uztura, turklāt kukaiņi tiek uzskatīti par nākotnes pārtiku, jo tie ir ilgtspējīgāks olbaltumvielu avots nekā dzīvnieku gaļa, tomēr, kā izrādās, ne tiem, kuriem ir alerģija pret jūras veltēm.

Atceries, kas notika...?

Svarīgākais