5 padomi, lai sagatavotos aukstajai sezonai

© Foto: Pexels.com

Rudenī pastāvīgi saskaramies ar vīrusiem un baktērijām. Ja imūnsistēma ziemā vājinās, tad patogēni (jebkura bioloģiska sistēma, kas var inficēt ķermeni un izraisīt slimību) rada saaukstēšanās slimības.

Patogēni uzbrūk ķermeņa šūnām un izdala stipras indes jeb toksīnus. Gandrīz visi patogēni ir mikroorganismi. Izplatītākie patogēni ir baktērijas un vīrusi. Aukstajā laikā jāpastiprina savu imūnsistēma dabiski un jābūt gataviem ziemai, raksta huffpost.

Kustēties, kustēties, kustēties

Foto: Pexels.com

Sportojiet visu gadu un nepārtrauciet, kad sākas aukstā sezona. Vingrošana svaigā gaisā vai sporta zālē stiprina ķermeņa aizsargspējas. Neaizmirstiet valkāt siltas drēbes, kad atrodaties ārā. Tomēr nepakļaujiet sevi sportam spiedienam. Būt konkurētspējīgam vai pārāk ambiciozam nenāk par labu veselībai. Ja jau esat saaukstējies, vajadzētu izvairīties no vingrošanas un tā vietā doties pastaigā.

Sabalansēts uzturs

Foto: pixabay.com

Ar veselīgu uzturu ievērojami stiprināsit savu imūnsistēmu. Dienas laikā apēdiet piecas augļu un dārzeņu porcijas. Samaziniet vienkāršos ogļhidrātus, piemēram, cukuru un baltos miltus, un palieliniet šķiedrvielu uzņemšanu uzturā.

Lasi arī: Superēdiens! Ķiploku ēšanas ieguvumi veselībai

Dārzeņu pārtika, piemēram, dārzeņi, augļi un pilngraudu produkti, satur ne tikai daudzas vitāli svarīgas vielas, bet arī veicina labu gremošanu un imūnsistēmu.

Aizsargājiet ādu

Foto: pixabay.com

Veselīga āda aizsargā ķermeni no infekcijas. Pārāk bieža mazgāšanās vannā vai dušā iznīcina ādas svarīgo aizsargājošo skābes apvalku. Mazgājot ar ziepēm, tiek noņemti 90 līdz 95 procenti virsmas mikroorganismu. Mikrobi, kas veido ādas floru, ir ne tikai nekaitīgi, bet arī aizsargā pret infekcijām, bloķējot iespējamos mikrobu uzbrukuma punktus.

Ja piesārņojums ir vidējs, pietiek ar to, lai noskalotos ar ūdeni. Pietiek ar rūpīgu silto, mitro ķermeņa vietu attīrīšanu, kur ir īpaši daudz sviedru dziedzeru. Labākā izvēle aukstajai sezonai ir īsa silta duša, kam seko auksta duša no apakšas uz augšu. Tas stiprina asinsriti un imūnsistēmu.

Labi izgulieties

Foto: pixabay.com

Neregulārs miega trūkums ir nekaitīgs, taču ilgtermiņā miega trūkums var ietekmēt veselību. Miega laikā organismā notiek svarīgi procesi. Bez noguruma un koncentrēšanās problēmām ilgstošs miega trūkums vājina arī imūnsistēmu. Lai būtu veselīgs miegs, telpai jābūt ļoti tumšai, un parasti telpā ir jāaizliedz mobilie tālruņi un klēpjdatori.

Samazināt stresu

Foto: Pexels.com

Reizēm stress stiprina imūnsistēmu, bet tikai ļoti īsu laiku. Savukārt ilgstošam stresam ir negatīva ietekme. Tas ir saistīts ar hormonu kortizolu, kas izdalās stresa apstākļos, kas var pat pazemināt imūnsistēmu.

Tā rezultātā infekcijas slimības var rasties biežāk vai ilgt vairākas nedēļas. No stresa ne vienmēr var izvairīties, taču var iemācīties labāk tikt galā ar stresa situācijām. Iekļaujiet relaksācijas fāzes savā ikdienas rutīnā. Kāpēc gan neizmēģināt relaksācijai meditāciju, jogu, cigun vai autogēno treniņu.

Dzīvesstils

Zinātnieki norāda, ka metode, kā īsu brīdi aizmigt pēc rīta kafijas tases, var uzmundrināt labāk nekā aplieties ar ledus aukstu ūdeni. Tiem, kuri no rītiem jūtas izsmelti un miegaini, pat ja viņi devās gulēt laikus, somnologi iesaka izmēģināt kafijas snaudu.

Svarīgākais