Superēdiens! Ķiploku ēšanas ieguvumi veselībai

© Foto: pixabay.com

Mēs jau zinām, ka ķiploki ir neticami veselīgs ēdiens, bet vai esat kādreiz aizdomājušies, cik veselīgi tie patiesībā ir? Izrādās, ka uztura eksperti ķiplokus uzskatīta par superēdienu, un tas ir pamatota iemesla dēļ.

Garšīgais ķiploks sniedz ieguvumus veselībai, par ko daudziem nav ne jausmas. Tie ir paredzēts visiem ķiploku cienītājiem: turpiniet tos ēst, kā līdz šim! Patiesībā, jo vairāk, jo labāk.

Foto: pixabay.com

Tie samazina asinsspiedienu

Ir konstatēts, ka ķiplokiem ir būtiska ietekme uz asinsspiediena pazemināšanos cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu. Iemesls šim ieguvumam ir tas, ka ķiplokiem ir pretiekaisuma īpašības un tie palīdz asinīm vieglāk plūst caur ķermeni. Kāds pētījums atklāja, ka ķiploki var darboties kā asinsspiediena zāles, ja subjekti dienā ēd pietiekami daudz šo dārzeņu. Viņi paņēma tabletes ar ķiploku ekstraktu, kas bija līdzvērtīgs apmēram 4 ķiplokiem (600-1500 mg ķiploku ekstrakta).

Tie var uzlabot holesterīna līmeni

Foto: Pexels.com

Vēl viens fantastisks ieguvums veselībai no ķiploku ēšanas ir holesterīna līmeņa pazemināšanās. Tiem, kuriem ir augsts holesterīna līmenis, pētījumos ķiploku piedevas palīdzēja samazināt holesterīna līmeni par aptuveni 10-15%. Faktiski šķiet, ka ķiploki tikai pazemina ZBL (“slikto” holesterīnu) un neietekmē ABL (“labo” holesterīnu).

Tie uzlabo imūnsistēmu

Imūnsistēmas stiprināšana var būt tikpat vienkārša, kā regulāri ēst vairāk ķiploku. Saskaņā ar veikto pētījumu, tiem, kas ēd ķiplokus, augļus un dārzeņus, parasti bija par 35% mazāks resnās zarnas vēža risks. Viena lieta, kas jāpatur prātā, ir tāda, ka šie rezultāti tika iegūti no neapstrādātiem un termiski apstrādātiem ķiplokiem, nevis uztura bagātinātājiem.

Tie uzlabo ādu un matus

Foto: pixabay.com

Tā kā ķiploki ir pilni ar antioksidantiem un tiem piemīt antibakteriālas īpašības, tie var palīdzēt notīrīt ādu, nogalinot pūtītes izraisošās baktērijas. Pētījums parādīja, ka neapstrādātu ķiploku berzēšana pa pūtītēm var palīdzēt tām ātrāk iztīrīties. Vienkārši ziniet, ka tas var izraisīt dedzinošu sajūtu uz ādas, tomēr pirms ķiploku uzlikšanas uz ādas konsultējieties ar savu dermatologu.

Tie uzlabo kaulu veselību

Pētījumi ir pierādījuši, ka ķiploki var samazināt kaulu masas zudumu, palielinot estrogēna līmeni sievietēm. Pētījumā, kas tika veikts ar sievietēm menopauzes periodā, tika atklāts, ka viena sausa ķiploku ekstrakta dienas deva (ekvivalents apmērama 2 gramiem neapstrādāta ķiploka) ievērojami samazina estrogēna deficīta marķieri. Tas liek domāt, ka ķiplokiem var būt labvēlīga ietekme uz sieviešu kaulu veselību.

Tie palīdz novērst demenci un Alcheimera slimību

Foto: pixabay.com

Brīvo radikāļu izraisītie oksidatīvie bojājumi veicina novecošanās procesu, izraisot visa veida problēmas. Tā kā ķiploki satur antioksidantus, kas atbalsta ķermeņa aizsargmehānismu pret oksidatīviem bojājumiem, tas ir lielisks uztura risinājums.

Lasi arī: 3 mazie vārdi, kas iemāca veselīgāk ēst

Ir pierādīts, ka lielas ķiploku piedevu devas samazina oksidatīvo stresu tiem, kam ir augsts asinsspiediens, kā arī palielina antioksidantu enzīmu līmeni cilvēkiem. Tas savukārt palīdz novērst tādas slimības kā demenci un Alcheimera slimību.

Dzīvesstils

Mēs jau zinām, ka ķiploki ir neticami veselīgs ēdiens, bet vai esat kādreiz aizdomājušies, cik veselīgi tie patiesībā ir? Izrādās, ka uztura eksperti ķiplokus uzskatīta par superēdienu, un tas ir pamatota iemesla dēļ.