Sabalansēta uztura priekšrocības

© Foto: Pexels.com

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Sabalansēts uzturs sākas ar izvairīšanos no neveselīgas pārtikas. Iepakoti un apstrādāti pārtikas produkti bieži ir pilni ar cukuru, sāli, neveselīgiem taukiem un kalorijām. Izvairieties arī no pusfabrikātiem. Tā vietā izvēlieties ēdienu, kas noderēs abiem dzimumiem, piemēram:

  • svaigi augļi un dārzeņi;
  • veseli graudi;
  • šķiedrvielām bagāti pārtikas produkti, piemēram, pupiņas un lapu zaļumi;
  • svaigas zivis;
  • liesa gaļa;
  • veselīgie tauki, piemēram, rieksti, sēklas un olīveļļa;
  • piena produkti ar zemu tauku saturu.

Foto: Pexels.com

Sabalansēts uzturs ir arī svara zaudēšanas stūrakmens. Papildu svars var palielināt vairāku slimību, tostarp vēža, diabēta un sirds slimību risku. Tāpat izveidojiet sarakstu un pieturieties pie tā, kā arī neiepērcieties izsalkuši. Jūs, visticamāk, izdarīsiet neveselīgas izvēles un pārtērēsieties.

Kas slēpjas aiz sabalansēta uzturs?

Sabalansēts uzturs nav diēta, bet gan veselīgi ēšanas principi ikdienā. Vieglākais un efektīvākais veids, kā to nodrošināt - ikdienā ieviest ‘‘veselīga šķīvja’’ principu.

Ogļhidrāti

Foto: Pexels.com

Ogļhidrātu galvenais uzdevums ir nodrošināt organismu ar enerģiju. Vidēji dienā pieaugušam cilvēkam ar uzturu jāuzņem no 280 - 300 g ogļhidrātu.

Ja ogļhidrāti tiek uzturā lietoti vairāk kā nepieciešams, tad tie pārvēršas taukos un nogulsnējas kā organisma tauku rezerves, veicinot aptaukošanos. Jāatceras, ka ne visi ogļhidrāti ir ‘‘slikti’’.

Ikdienā ieteicams izvairīties no “balto” miltu produktiem, cukura, medus, saldumu lietošanas pārmērīgā daudzumā. To vietā izvēlieties graudaugu, īpaši pilngraudu, produktus, dārzeņus, augļus, ogas - samērīgā daudzumā.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas, kas pazīstami kā proteīni, nepieciešamas organisma augšanai, attīstībai, šūnu un audu atjaunošanās procesiem. Tāpat olbaltumvielas pilda organisma aizsargfunkcijas. Dienā ieteicams uzņemt no 0,8 - 1g olbaltumvielu (OBV) uz katru ķermeņa masas kilogramu.

OBV satur dzīvnieku valsts produkti - gaļa, zivis un jūras produkti, piens un piena produkti, olas, un augu valsts produkti - pākšaugi: lēcas, pupas, zirņi, rieksti un sēklas.

Olbaltumvielām gremošanas traktā sašķeļoties, rodas aminoskābes - ir svarīgi nodrošināt organismu ar visām nepieciešamajām aminoskābēm.

Tauki

Foto: Pexels.com

Vienīgā ilglaicīgā enerģijas rezervju uzkrāšanas forma organismā ir tauki.

Galvenās funkcijas - enerģijas nodrošināšana, siltumizolācija, balsta un aizsargfunkcija, šūnu membrānu veidošana, kā arī taukos šķīstošo vitamīnu A, D, E, K uzsūkšana.

Tauki ir nepieciešami smadzeņu darbībai, ādas un matu veselībai. Dienā ieteicams uzņemt 25 - 30% no dienas kalorijām.

Lasi arī: 10 labākie produkti jaunības uzturēšanai

Dzīvesstils

Visvairāk pārdotā lūpukrāsa pasaulē ir sarkana un popularitātes ziņā sarkanais šķiet ir mūžīgā vērtība, bet, ja spilgtāki tā toņi nav jūsu gaumē, tad ir daudz alternatīvu diskrētākās tā variācijās, kā piemēram bordo.

Svarīgākais