10 labākie produkti jaunības uzturēšanai

© Foto: pixabay.com

Ir atklāti labākie produkti kolagēna ražošanai. Kolagēns, “skaistuma proteīns”, ir atbildīgs par mūsu ķermeņa ādas, locītavu un muskuļu jauneklību. Tas arī veicina matu skaistumu un muskuļu masas uzturēšanu.

Mums novecojot, cilvēka organismā samazinās dabiskā kolagēna ražošana, un kļūst pamanāmas pirmās novecošanās pazīmes. Bet pareizi izvēlēta diēta var uzturēt olbaltumvielu līmeni un palēnināt šo procesu.

Kas ir kolagēns

Foto: pixabay.com

Kolagēns ir visizplatītākais proteīns cilvēka organismā. Tas kalpo kā būvmateriāls muskuļiem, locītavām un cīpslām. Ir zināmi aptuveni 30 kolagēna veidi, bet I tips ir visizplatītākais - tas ir 90% audu.

Saskaņā ar portāla CNET, lai palielinātu kolagēna ražošanu, vienkārši jāpievieno vairāki pārtikas produkti ēdienkartei.

Foto: pixabay.com

Tie ir

  • kaulu buljons,
  • zivis,
  • vēžveidīgie,
  • vistas gaļa,
  • olas,
  • pākšaugi,
  • cūkgaļas āda,
  • citrusaugļi,
  • rieksti,
  • paprika.

Foto: pixabay.com

Sabalansēts uzturs ar šo pārtikas produktu kombināciju ir lielisks veids, kā palielināt olbaltumvielu līmeni organismā. Ja ar pārtiku nevar iegūt pareizo kolagēna daudzumu, var tuvāk apskatīt īpašus uztura bagātinātājus - tos parasti pārdod pulvera vai kapsulu veidā. Zivis un jūras veltes ir lielisks kolagēna avots.

Kādas ir kolagēna priekšrocības?

Kolagēns atbalsta veselus kaulus un locītavas. Ar vecumu, samazinoties šā proteīna ražošanai, kauli kļūst trauslāki. Kolagēna papildināšana organismā palīdz tos stiprināt. Turklāt proteīns ir atbildīgs par pareizu locītavu darbību un samazina stīvumu un sāpes kustībā.

Kolagēns uzlabo ādas stāvokli, piešķirot tai elastību un palīdzot saglabāt mitrumu. Pētījumi liecina, ka kolagēna piedevas var uzlabot ādas elastību un samazināt novecošanās pazīmes.

Lai ražotu kolagēnu, uzturā jāiekļauj pākšaugi

Ir arī zināms, ka kolagēns sastāv no tādām pašām aminoskābēm kā keratīns. Tāpēc tā līmeņa uzturēšana veicina matu augšanu un palēnina nosirmošanas procesu. Cilvēka muskuļos ir 10% kolagēna. Tāpēc, novecojot, mēs sākam zaudēt muskuļu masu. Eksperimenti ir parādījuši, ka kolagēna lietošana kopā ar regulāriem vingrinājumiem palīdz veidot muskuļus.

Pipari ir viena no veselīga uztura sastāvdaļām

Foto: pixabay.com

Daži superprodukti aug tieši mūsu dārzā. Šos produktus noteikti ir vērts iekļaut savā uzturā, un ko no tiem pagatavot. Pipari, īpaši sarkanie pipari, ir bagāti ar C vitamīnu un antioksidantiem. Tas satur arī beta-karotīnu, vitamīnus B6, E un folijskābi. Pipariem piemīt pretiekaisuma īpašības un tie atbalsta sirds un asinsvadu veselību. Pipariem nepieciešama silta, saulaina vieta un regulāra laistīšana.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais