Pat zaudēti 2 kilogrami svara var pozitīvi ietekmēt veselību

© Foto: depositphotos.com

Pat pēc pāris kilogramu zaudēšanas jūs sāksit pamanīt pozitīvas izmaiņas savā ķermenī. Tas ir fakts – zaudēt svaru nav viegli, it īpaši, ja esat vecāks par 30-40 gadiem. Bet nevajag mest plinti krūmos, pat ja spogulī neredzat nekādas būtiskas izmaiņas un neviens neapbrīno jūsu slaidumu.

Ļaujiet sev zaudēt tikai 2-3 kilogramus un arī šis zaudējums organismā iedarbinās svarīgus procesus, un pats galvenais - uzlabos veselību. Tikai dažas izmaiņas, kas notiek ar jūsu ķermeni, kad sākat sistemātiski un apzināti zaudēt svaru.

Samazinās kaitīgo tauku krājumi

Kad jūs zaudējat svaru, tad sadedzināt vairāk kaloriju nekā patērējat. Bet kur ķermenis iegūst enerģiju? Atbilde ir vienkārša - no tauku šūnām. Tauki ir tie, kas kompensē izmaiņas, un rezultātā to paliek arvien mazāk.

Galvenais, lai izkūst viscerālo tauku rezerves - to, kas apņem tavus iekšējos orgānus. Tie ir daudz kaitīgāki par zemādas taukiem, lai gan nav tik skaidri redzami. Tieši šāda veida tauki ir atbildīgi par paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību un pat vēža risku.

Ir viens svarīgs brīdinājums - ja jūs apstāsities un zaudētie kilogrami var izraisīt pārmērīgu tauku šūnu pieaugumu. To būs vēl vairāk nekā pirms notievēšanas.

Uzlabojas imunitāte

Foto: pixabay.com

Liekais svars izraisa pastiprinātus iekaisuma procesus organismā un hronisku slimību attīstību. Var ievērojami palielināties sirds slimību, diabēta un vēža risks.

Pētījums, kas publicēts žurnālā Nutrition Research, atklāja, ka vidēji 3 kg svara zaudēšana samazina iekaisumu, nomācot proiekaisuma proteīnu veidošanos. Svara zudums uzlabo arī imūnsistēmas darbību.

Normalizējas cukura līmenis

Zaudējot pat tikai dažus papildu kilogramus, var uzlaboties ķermeņa spēja regulēt cukura līmeni asinīs. Kad cilvēks ēd mazāk un vairāk kustas, izraisot svara zaudēšanas procesu, uzlabojas jutība pret insulīnu. Tas ļauj organismam labāk kontrolēt glikozes līmeni. Līdz ar to izsalkuma lēkmes un vēlme apēst kaut ko ļoti kaitīgu pāries.

Metabolisma līmenis mainīsies

Foto: pixabay.com

Nesen zinātnieki secināja, ka vielmaiņa ar vecumu gandrīz nemainās. Gan 20, gan 60 gadu vecumā kopējie enerģijas izdevumi paliek stabili un sāk samazināties tikai vecumā.

Bet, zaudējot svaru, mainās vielmaiņas ātrums -ķermenis cenšas tērēt pēc iespējas mazāk enerģijas. Bet vielmaiņas palēnināšanās ir relatīva parādība. Ja sākat badoties, vienlaikus zaudējot svaru, vielmaiņa var tik ļoti palēnināties, ka kaloriju samazināšanai nebūs nekādas ietekmes. Un pat pēc atgriešanās pie ierastā uztura vielmaiņa ilgu laiku paliks lēna.

Bet ar mērenu, bet ērtu kaloriju patēriņa ierobežojumu (plus fiziskās aktivitātes), enerģijas patēriņš bieži vien nesamazinās, bet gan palielinās.

Uzlabojas miega kvalitāte

Pensilvānijas universitātes pētījums liecina, ka pat neliels svara zudums var uzlabot miega kvalitāti. Tas nozīmē, ka jums būs vairāk enerģijas un labs garastāvoklis.

Samazina slodzi uz locītavām

Foto: pixabay.com

Šeit ir spēkā vienkārši noteikumi - jo vairāk sverat, jo lielāku slodzi kauli un locītavas saņem kustoties. Laika gaitā situācija var kļūt ļoti bēdīga un var izraisīt pat locītavu bojājumus un nopietnu slimību attīstību. Zaudējot 2-3 kg liekā svara, var ievērojami samazināt locītavu slodzi.

Jūsu sirds jutīsies vieglāk

Zaudējot svaru, paaugstinās labā holesterīna līmenis un samazinās triglicerīdu līmenis. Tas ievērojami samazina sirds slimību attīstības risku. Pētījumā, kas publicēts žurnālā American Heart Association, sievietes ar lieko svaru un aptaukošanos, kuras divu gadu laikā stabili zaudēja svaru, piedzīvoja kopējā holesterīna līmeņa pazemināšanos neatkarīgi no zaudēto kilogramu skaita.

Asinsspiediens sāks normalizēties

Kad jūs nēsājat papildu svaru, sirdij ir jāstrādā daudz vairāk, lai sūknētu asinis. Tas var izraisīt augstu asinsspiedienu. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā Diabetes Care, svara zudums var izraisīt zemāku sistolisko un diastolisko asinsspiedienu cilvēkiem ar lieko svaru vai aptaukošanos ar 2. tipa cukura diabētu.

Foto: pixabay.com

Uzlabosies garastāvoklis

Kad esat zaudējis 2-3 kilogramus, jutīsieties lepns, gandarīts un priecīgs par rezultātu - pat ja tas ir tikai jūsu svara zaudēšanas ceļa sākums. Pētījumu apskats parāda, ka pat tad, ja svara zudums nenotiek aktīvākajā tempā, cilvēka svara zudums ievērojami palielina pašcieņu.

Tātad, pat ja vēl neredzat radikālus rezultātus un bultiņa svaru uz skalas ir pavirzījusies netālu no iepriekšējām vērtībām, izmaiņas dzīvesveidā - uztura pielāgošana un fiziskās aktivitātes palielināšana - var manāmi pozitīvi ietekmēt veselību.

Lasi arī: Veido jaunus veselīgus ieradumus

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais