Āda ir “supervaronis”: kā rūpēties par sava ķermeņa lielāko orgānu

© Foto: pixabay.com

“Domājot par orgāniem, vispirms prātā var nākt sirds, plaušas un nieres. Bet jūs, iespējams, neievērojat sava ķermeņa lielāko un redzamāko orgānu ādu. Svarīgi ir apzināties, ka laba ādas veselība var uzlabot vispārējo veselību,” raksta healthline.com.

Jūsu āda ir daudz vairāk, nekā tas, ko katru dienu redzat spogulī. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, ko āda patiešām spēj un kā vislabāk rūpēties par šo supervaroņa orgānu.

Ko patiesībā dara āda?

Foto: Pexels.com

Āda veido apmēram 15 procentus no ķermeņa svara. Tāpat āda kalpo vairākiem mērķiem. Tā ir daļa no orgānu komandas, kas strādā kopā.

Jūs nevarat uzskatīt ādu vienkārši par kaut ko tādu, kas apvij vai nosedz ķermeni. Āda ir svarīga un būtiska orgānu sistēma, kas ir pietiekami sarežģīta, bet kurai ir daudz lomu.

Āda spēj:

Foto: Pexels.com

  • nodrošināt imunitāti;
  • aptvert un aizsargāt iekšējās ķermeņa daļas un funkcijas;
  • atbrīvot sviedrus;
  • sintezēt D vitamīnu;
  • āda veido melanīnu;
  • āda ļauj mums ar pieskārienu atšķirt tekstūras, temperatūru un daudz ko citu.

Āda pasargā

Foto: Pexels.com

Ādas augšējais slānis jeb epiderma ir priekšējā līnija burtiski, kad runa ir par mūsu ķermeņa aizsardzību pret kaitīgiem ārējiem spēkiem, piemēram, vīrusiem.

Neskarta āda var novērst patogēnu nostiprināšanos. Izjaukta ādas barjera ļauj baktērijām un vīrusiem iekļūt dziļāk ādā un izraisīt infekciju. Bet pat tad, ja patogēni iekļūst ādā, šis supervaroņa orgāns turpinās cīnīties.

Saskaņā ar 2020. gada pētījumiem, ādas šūnas apvienojas un organizē imūnsignālus, lai palīdzētu organismam aizsargāties pret patogēniem un tiem uzbrūk. Baltās asins šūnas no ķermeņa pastāvīgi cirkulē caur ādu, veicot imūno uzraudzību.

Āda satur arī epidermas keratinocītus, šūnas, kas rada proteīnus un peptīdus ar antibakteriālām, pretsēnīšu un pretvīrusu īpašībām.

Tauku dziedzeri arī izdala eļļu, kas pievieno vēl vienu aizsardzības slāni pret svešām vielām, un kā bonuss tas saglabā ādu maigu.

Ādas aizsargājošās īpašības nebeidzas ar imunitāti

Trešais ādas slānis hipoderma sastāv no taukiem, kas kalpo kā dabisks amortizators.

Ja ķermenis piedzīvo traumu, piemēram, kritienu vai autoavāriju, šie tauki būtībā ir biezs spilvens, kas apslāpē triecienu un pasargā mūsu iekšējo ķermeni.

Sintezē D vitamīnu

Foto: pixabay.com

Kad āda ir pakļauta saulei, tā ražo D vitamīnu. D vitamīns kalpo vairākiem mērķiem organismā, tostarp:

  • kaulu veselībai;
  • aizsardzībai pret ādas vēzi.

Kā rūpēties par savu ādu?

Foto: Pexels.com

Ādas kopšanas līdzekļi ir dučiem. Jaunāko tā saukto “obligāto” produktu saraksta iepazīšana var sniegties bezgalīgi.

Ir vienkārši veidi, kā rūpēties par savu ādu. Dermatologi saka, ka sakāmvārds: “Tu esi tas, ko tu ēd”, ir patiess vismaz attiecībā uz ādas kopšanu.

Produkti, kas ieteicami

Foto: pixabay.com

Tāpat uztura speciālisti iesaka ikdienas uzturā lietot šādus produktus. Tas palīdzēs ādai justies labi:

  • lapu zaļumi, spināti, kāposti;
  • ogas;
  • lasis, valrieksti un čia sēklas, lai stiprinātu ādas lipīdu barjeru;
  • probiotikas, piemēram, jogurts, un prebiotikas, kas atrodamas produktos ar augstu šķiedrvielu saturu, piemēram, dārzeņos, lai uzlabotu ādas barjeru.

Lasi arī: Joga pret pilatēm. Kas labāk?

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais