Un tas nav ingvers vai ķiploki, kā varētu domāt. Lai gan tie būs labi palīgi aukstajā sezonā. Tieši kurkumai piemīt spēja aktivizēt imūnsistēmu, un gandrīz katras mājsaimnieces virtuvē ir šī spilgti dzeltenā garšviela. Tas viss attiecas uz tajā esošo polifenola savienojumu – kurkumīnu, kam var būt arī pretvīrusu, pretsēnīšu un pretmikrobu īpašības.
Sākotnējie pētījumi ir parādījuši, ka kurkumīns mērenos daudzumos modulē B un T šūnas, makrofāgu un citu imūnsistēmas šūnu aktivāciju, lai gan ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai to pierādītu. Kurkuma dabisks imūnmodulators (preparāts, kas izraisa izmaiņas imūnsistēmā).
Tāpēc gripas un augšejo elpošanas ceļu saslimšanas laikā (vai jau pirms tās) šo garšvielu varat biežāk pievienot ēdienam vai tējai. Tas ir labāk nekā lietot īpašas kurkumas piedevas.
Kurkumas piedevas var palielināt nierakmeņu risku, īpaši, ja jums tie jau ir vai jums ir ģimenes anamnēze. Kurkumīna piedevas satur daudz augstāku savienojuma koncentrāciju nekā, ja cilvēks ēd ēdienus ar šo garšvielu vai dzerot kurkumas tēju.
Kurkuma ir pazīstama ne tikai ar tās labvēlīgajām īpašībām imūnsistēmai. Ir vēl trīs šīs garšvielas labvēlīgās īpašības:
Imūnsistēmai īpaši labvēlīgi būs šādi augļi un dārzeņi, kas bagāti ar C vitamīnu un beta karotīnu: