Roibušs - svara zaudēšanai, kumelīte - mierīgam miegam: 7 tējas veidi un to priekšrocības

© Foto: pixabay.com

Ķīniešu filozofi teikuši, ka tēja ir labāka par vīnu, jo tā uzmundrina, neizraisot reibumu, un labāka par ūdeni, jo tā nepārnēsā infekciju.

Tēja var regulēt cukura līmeni asinīs, mazināt stresu un pazemināt asinsspiedienu, kā arī uzlabot miegu. Kura tēja ir visnoderīgākā? Septiņi labākie tējas veidi - no zaļās līdz kumelītei.

Foto: depositphotos.com

Tējas dzeršana ir labs veids, kā nodrošināt ķermeņa labu hidratāciju (ūdens līdzsvaru) un veselīgu antioksidantu saņemšanu. Pareiza hidratācija ir svarīga, jo tā ietekmē darba spējām, miegu un atveseļošanos, labsajūtu, koncentrēšanos un sportisko sniegumu.

Antioksidanti aizsargā šūnu veselību, palielina ķermeņa izturību pret infekcijām un palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Pēdējo postošā ietekme ir saistīta ar daudzu slimību attīstību - vēzi, diabētu, astmu, artrītu, aterosklerozi, tromboflebītu utt.

1.Hibiska tēja

Foto: pixabay.com

Šī tēja ir ļoti atsvaidzinoša karstā laikā un ir laba sirdij. Zinātnieki ir atklājuši, ka divas tases hibiska tējas dienā var normalizēt asinsspiedienu - gan sistolisko, gan diastolisko. Tēja satur flavonoīdus, kam piemīt antibakteriālas īpašības un palīdz cīnīties ar slimībām. Hibiska ziedi satur lielu daudzumu C vitamīna, kā arī A un B vitamīnu (B1, B2 un B9).

Uz 100 ml gatavās hibiska tējas ir tikai 5 kcal. Tas nesatur kofeīnu un gandrīz nav kontrindikāciju.

2.Roibuša tēja

Foto: depositphotos.com

Šis dzēriens ir izgatavots no Dienvidāfrikas izcelsmes krūma lapām, un tam ir bagātīga garša, patīkams aromāts un skaista sarkana krāsa. Pētījumi liecina, ka roibušs ir labvēlīgs tiem, kas vēlas zaudēt svaru, jo tas var apturēt tauku šūnu veidošanos. Turklāt roibuša tēja satur augu savienojumu, ko sauc par aspalatīnu, kam ir cukura līmeni asinīs pazeminošas īpašības un pretvēža potenciāls. Roibušs palīdz imūnsistēmai ražot antivielas, kas bloķē kanceroģenēzi - audzēja veidošanās procesu. Pēc zinātnieku domām, roibušs ir labvēlīgs, jo tas palīdz samazināt “sliktā” holesterīna līmeni. Tiesa, šim nolūkam katru dienu jāizdzer vismaz sešas tases tējas.

3.Piparmētru tēja

Foto: pixabay.com

Šā dzēriena priekšrocība ir tā nomierinošās īpašības. Ir pierādīts, ka pat piparmētru aromāts (ko jūt, sajūtot tējas smaržu) palīdz mazināt trauksmi un mazina noguruma sajūtu. Menopauzes simptomu izlīdzināšanai ieteicams dzert piparmētru tēju. Piparmētrai ir arī labvēlīga ietekme uz visu gremošanas sistēmu, uzlabojas peristaltika, pretojas fermentācijas procesiem, līdz ar to mazina meteorisma simptomus.

4.Zaļā tēja

Foto: pixabay.com

Tas pazemina glikozes līmeni asinīs un var samazināt diabēta un aptaukošanās risku. Cilvēkiem, kuri regulāri dzēra zaļo tēju vairāk nekā 10 gadus, bija mazāks vidukļa izmērs un svars nekā tiem, kuri izvairījās no dzēriena.

Zaļā tēja satur spēcīgu savienojumu, ko sauc par epigallokatehīna gallātu. Šis ir katehīna veids, kas lielos daudzumos atrodams tējā. Tas palielina glikozes uzņemšanu muskuļu šūnās un var būt labvēlīgs aptaukošanās gadījumā. Viena tase zaļās tējas satur tikai 2,4 kalorijas.

5.Melnā tēja

Foto: pixabay.com

Šis dzēriens ir izgatavots no tā paša auga kā zaļā tēja, tāpēc to īpašības ir līdzīgas. Melnā tēja uzlabo insulīna rezistenci (insulīna jutību), kā arī palīdz kontrolēt glikozes līmeni asinīs. Turklāt viens pētījums parādīja, ka uzticīgiem melnās tējas cienītājiem ir mazāka iespēja saslimt ar 2. tipa cukura diabētu.

6.Kumelīšu tēja

Foto: pixabay.com

Zāļu tēja, kas pagatavota no kaltētiem kumelīšu ziediem, nesatur kofeīnu un var uzlabot miegu. Zinātnieki to ir pierādījuši. Viņi veica pētījumu, lūdzot sievietēm, kurām bija problēmas ar aizmigšanu, katru dienu dzert kumelīšu tēju. Pēc divām nedēļām viņu miega kvalitāte uzlabojās atšķirībā no tiem eksperimenta dalībniekiem, kuri tēju nedzēra.

Tāpat kumelīšu tējas ārstnieciskās īpašības ietver kuņģa gļotādas stāvokļa normalizēšanu un vēdera sāpju mazināšanu. Tas ir saistīts ar tā spēju mazināt gludo muskuļu spazmas. Tā rezultātā cilvēks pārstāj sajust sāpes kuņģī un zarnās.

7.Ingvera tēja

Foto: pixabay.com

Tēja, kam pievienota ingvera sakne (dabīga vai pulvera veidā), regulē peristaltiku, mazina barības vada iekaisumu un samazina kuņģa skābumu, mazinot grēmas un dedzināšanu. Ingvers arī palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs un samazina insulīna rezistenci, kas savukārt palīdz sadedzināt vēdera taukus.

Der zināt

Obligāti jāatceras, ka tēja vienreizējās lietošanas maisiņos pēc kvalitātes atšķiras no beramās tējas. Jāuzmanās arī no tām tējām, uz kurām uz iepakojuma ir rakstīts “Lai zaudētu svaru”, un pirms gulētiešanas nedrīkst pārmērīgi lietot melno un zaļo tēju.

Dažas specializētās tējas, kas paredzētas svara zaudēšanai vai pret uzpūtušos vēderu, var saturēt sastāvdaļas, kas palielina urinēšanu, izraisa resnās zarnas spazmas vai caureju. Tās var saturēt sennas lapas vai pētersīļus. Tāpat, ja jums ir cukura diabēts, ir svarīgi, lai dzēriens nesatur cukuru.

Lasi arī: 5 pārtikas produkti, kas kaitīgāki par baltmaizi

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais