Kas ir labāks veselībai: staigāšana vai skriešana?

© Foto: Pexels.com

“Gan pastaigas, gan skriešana sniedz vairākus ieguvumus veselībai. Labākais risinājums ir atkarīgs no jūsu veselības mērķiem, mobilitātes un personīgajām vēlmēm,” raksta healthline.com.

Gan staigāšana, gan skriešana ir lieliski sirds un asinsvadu vingrinājumu veidi. Neviens no tiem noteikti nav labāks par otru, jo piemērotākā izvēle ir pilnībā atkarīga no fiziskās sagatavotības un veselības mērķiem.

Ja vēlaties sadedzināt vairāk kaloriju vai ātri zaudēt svaru, skriešana ir labāka izvēle. Bet pastaiga var sniegt arī daudzus ieguvumus veselībai, tostarp palīdzot saglabāt veselīgu svaru.

Foto: Pexels.com

Kardio treniņu priekšrocības

Gan staigāšana, gan skriešana ir kardio vingrinājumi. Tostarp daži no sirds ieguvumiem veselībai ir cienījami:

  • palīdz zaudēt svaru vai uzturēt veselīgu svaru;
  • palielina izturību;
  • paaugstina imūnsistēmu;
  • palīdz novērst vai mazināt hroniskas slimības;
  • stiprina tavu sirdi;
  • var pagarināt dzīves ilgumu.

Sirds un asinsvadu vingrinājumi ir noderīgi arī garīgajai veselībai. Kāds pētījums atklāja, ka tikai 30 minūtes vidēji smagas slodzes trīs reizes nedēļā samazina trauksmi un depresiju. Tas var arī uzlabot garastāvokli un pašcieņu.

Pētnieki arī apgalvo, ka nav nepieciešams vingrot 30 minūtes pēc kārtas, lai izjustu šīs priekšrocības. Pastaigas pa 10 minūtēm trīs reizes dienā izraisīja tādu pašu garīgās veselības uzlabošanos.

Vai staigāt ir labāk nekā skriet?

Foto: Pexels.com

Pastaigas var sniegt daudzas tādas pašas priekšrocības kā skriešana. Taču skriešana sadedzina gandrīz divreiz vairāk kaloriju, nekā ejot.

Lai zaudētu vienu kilogramu, ir jāsadedzina apmēram 3500 kalorijas. Ja mērķis ir zaudēt svaru, skriešana ir labāka izvēle nekā pastaigas.

Ja esat iesācējs vingrošanā vai nevarat skriet, pastaigas joprojām var palīdzēt iegūt formu. Pastaigas ir pieejamas gandrīz visiem fitnesa līmeņiem. Tas var uzlabot sirdi un kopumā dot vairāk enerģijas.

Iešana pret skriešanu

Foto: Pexels.com

Ātrā iešana ir staigāšana ātrā tempā, parasti 3 kilometri stundā vai pat vairāk. Ātrās pastaigas laikā sirdsdarbība ir paaugstināta.

Šādā veidā jūs varat sadedzināt vairāk kaloriju nekā ejot parastajā tempā.

Parasti tiek uzskatīts, ka staigāšana ir no 3 kilometriem stundā līdz 5 stundā, bet daži gājēji sasniedz ātrumu līdz pat 7 kilometriem stundā.

Spēcīga soļošana sadedzina līdzīgu kaloriju skaitu kā skriešana.

Lai treniņš būtu efektīvs, izmēģiniet arī tempa treniņu. Palieliniet ātrumu uz divām minūtēm, pēc tam samaziniet ātrumu.

Ātrstaigāšana nesadedzina tik daudz kaloriju kā skriešana, taču tas var būt efektīvs treniņš, lai paātrinātu pulsu, kā arī uzlabotu garastāvokli.

Foto: Pexels.com

Ja meklējat alternatīvu veidu, kā zaudēt svaru vai tonizēt muskuļus, izmēģiniet intervāla pastaigu.

Palieliniet ātrumu noteiktu laiku, pirms samaziniet ātrumu. Vai arī mēģiniet staigāt ar vieglām hantelēm katrā rokā.

Slīpuma staigāšana salīdzinājumā ar skriešanu

Slīpuma staigāšana ietver staigāšanu kalnup. Tas var sadedzināt līdzīgu kaloriju skaitu kā skriešana.

Jūs sadedzināt vairāk kaloriju slīpumā, nekā vienkārši ejot pa līdzenu virsmu.

Meklējiet kalnainu apvidu vai ejiet uz skrejceliņa slīpuma. Vienlaikus palieliniet slīpumu par 5, 10 vai 15 procentiem, lai praktizētu staigāšanu slīpumā.

Foto: Pexels.com

Ja esat iesācējs slīpajā staigāšanā, varat sākt pakāpeniski un strādāt līdz 15 procentiem.

Kā rūpēties par muguru un tās sāpēm, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais