Garšaugs Nr.1 smadzeņu veselības uzlabošanai

© Foto: depositphotos.com

Šis kulinārijas augs uzlabo kognitīvās funkcijas un atmiņu, kā arī veicina smadzeņu veselību. Neirologi iesaka to regulāri iekļaut savā uzturā. Novecojot mēs vēlamies saglabāt savas smadzenes jauneklīgas. Daži pārtikas produkti un uztura bagātinātāji faktiski uzlabo mūsu ķermeņa veiktspēju.

Faktiski ir viens garšaugs, kas starp citiem pārtikas produktiem izceļas ar smadzeņu darbībai labvēlīgajām īpašībām, un tas ir salvija. Salvija ir vairāk nekā tikai aromātisks augs; tai ir vairākas labvēlīgas īpašības smadzeņu veselības uzturēšanai, raksta healthline.com.

Kāpēc ir svarīgi saglabāt smadzeņu veselību?

Foto: pixabay.com

Mēs visi vēlamies aizsargāt savas smadzenes no darbības pasliktināšanās. Smadzenes spēj kontrolēt katru mūsu ķermeņa un dzīves aspektu. Veselas smadzenes ļauj dzīvot savu optimālo dzīvi katru dienu un katru sekundi.

Veselīgu smadzeņu uzturēšana ir būtiska kognitīvajai funkcijai (spējai domāt, mācīties un atcerēties), emocionālajai labklājībai, kustību un līdzsvara fiziskajiem aspektiem un maņu (piemēram, redzes, dzirdes, garšas) veselībai. Labas smadzeņu veselības uzturēšana ir svarīga arī neirodeģeneratīvo slimību, piemēram, demences, riska samazināšanai.

Labākais veids, kā saglabāt savas smadzenes jaunas, ir dzīvot veselīgu dzīvesveidu, kas ietver alkohola ierobežošanu vai izvairīšanos no alkohola, smēķēšanas atmešanu un ļoti apstrādātas pārtikas patēriņa samazināšanu. Pietiekami daudz miega un regulāras fiziskās aktivitātes stiprina arī kognitīvās spējas. Ir zināms, ka daži pārtikas produkti un uzturvielas ir labvēlīgāki smadzenēm.

Kā garšaugi un garšvielas var palīdzēt?

Foto: depositphotos.com

Mēs zinām, ka uzturam ir liela nozīme smadzeņu veselības uzturēšanā, taču bieži vien neaizdomājamies par to, kā garšaugi un garšvielas var palīdzēt. Papildus diētai, kas bagāta ar krustziežu dārzeņiem, omega-3 taukskābēm un veseliem graudiem, salvija palīdz palikt gudriem — tiešā nozīmē.

Salvija jeb Salvia officinalis ir vairāk nekā tikai aromātisks augs, ko izmanto ēdiena gatavošanā. Jau sen ir zināmas tās priekšrocības atmiņas uzlabošanai un smadzeņu veselībai.

Lielākā daļa pētījumu par salvijas priekšrocībām liecina, ka tā tiek izmantota kā ekstrakts daudz koncentrētākā veidā nekā tad, ja lapas pievieno pārtikai.

Piemēram, Mashhad Medicīnas zinātņu universitātes Medicīnas skolas Imunoloģijas un alerģijas departamenta veiktajā pārskatā atzīmēts, ka salvijas ekstrakts palīdzēja uzlabot atmiņu un garastāvokļa testu rezultātus salīdzinājumā ar placebo. Salvija satur rozmarīnskābes un karnozīnskābes, kam piemīt neiroprotektīvas īpašības.

Foto: pixabay.com

Rozmarīnskābe ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus organismā, aizsargājot smadzeņu šūnas no oksidatīvā stresa un bojājumiem, kas saistīti ar kognitīvo funkciju samazināšanos un neirodeģeneratīvām slimībām. Rozmarīnskābei piemīt arī pretiekaisuma īpašības, kas mazina iekaisumu smadzenēs, kas saistīti ar dažādām smadzeņu slimībām.

Karnozīnskābe ir vēl viens spēcīgs antioksidants, kas var palīdzēt aizsargāt smadzeņu šūnas no bojājumiem.

Salvijas ieguvumi no uztura

Foto: pixabay.com

Salvija ir ar uzturvielām bagāts augs, kas satur daudz svarīgu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, šķiedrvielu, K vitamīnu, dzelzi, B6 vitamīnu un A vitamīnu.

Papildus šiem vitamīniem un minerālvielām salvija ir bagāta ar antioksidantiem un dažādiem flavonoīdiem, kam ir izšķiroša nozīme veselības uzlabošanai. Parasti patērējam maz svaigas vai žāvētas salvijas, tāpēc augu lapās esošās uzturvielas organismā uzsūcas nelielos daudzumos.

Salvijas iekļaušana ikdienas uzturā ir lielisks veids, kā uzlabot ēdienu garšu, vienlaikus palielinot to uzturvērtību.

Svaigas vai žāvētas salvijas lapas var izmantot, lai pievienotu garšu ēdieniem, piemēram, zupām, sautējumiem, grauzdētiem dārzeņiem un gaļai. Svaigas salvijas lapas var izmantot kā tējas aizstājēju vai sasmalciniet tās salātu mērcei.

Foto: depositphotos.com

Salvija ir ne tikai slavena ar savu kulinārijas daudzpusību, bet tā sniedz ieguvumus veselībai, īpaši smadzenēm. Tā bagātīgais uzturvērtības profils apvienojumā ar spēcīgiem antioksidantiem un neiroprotektīvajām īpašībām padara to par lielisku papildinājumu ikdienas uzturam.

Iekļaujot savā uzturā salviju, var spert svarīgu pirmo soli, lai optimāli uzturētu smadzeņu veselību.

Svarīgākais