13 pārtikas produkti, kas palīdz ķermenim ražot kolagēnu

© Foto: Pexels.com

“Jūsu ādas stāvoklis var uzlaboties, kā arī jums ir iespēja uzlabot savu vispārējo veselību, ja ikdienā ēdīsiet produktus, kas bagāti ar kolagēnu, kā arī regulāri lietosiet pārtiku, kas veicina kolagēna ražošanu,” raksta healthline.com.

Kolagēns ir proteīns, kas piešķir ādai struktūru un elastību. Ar vecumu mēs katru gadu ražojam mazāk kolagēna, līdz ar to veidojas grumbas un notiek ādas retināšana. Tāpēc aplūkosim 13 pārtikas produktus, kas var palīdzēt ražot ķermenim kalogēnu.

Kaulu buljons

Kaulu buljonu pagatavo, vārot dzīvnieku kaulus ūdenī. Tā kā kaulu buljons ir no kauliem un saistaudiem, tas satur kalciju, magniju, fosforu, kolagēnu, glikozamīnu, hondroitīnu, aminoskābes un daudzas citas uzturvielas.

Vista

Foto: Pexels.com

Ir iemesls, kāpēc daudzi kolagēna piedevas ir iegūtas no vistas gaļas. Tajā ir salīdzinoši augsts olbaltumvielu saturs. Ja kādreiz esat sagriezis veselu vistu, droši vien esat pamanījis, cik daudz saistaudu satur mājputnu gaļa. Šie audi padara vistu par bagātīgu kolagēna avotu.

Zivis

Foto: Pexels.com

Tāpat kā citiem dzīvniekiem, zivīm ir kauli un saites, kas izgatavotas no kolagēna. 2023. gada pētījumi liecina, ka šā kolagēna forma var būt bioloģiski pieejamāka un īpaši noderīga ādas veselībai un elastībai.

Olu baltums

Lai gan olas nesatur saistaudus, tāpat kā daudzi citi dzīvnieku izcelsmes produkti, olu baltumos ir salīdzinoši liels prolīna daudzums. Šī ir viena no aminoskābēm, kas nepieciešama kolagēna ražošanai.

Citrusaugļi

C vitamīnam ir liela nozīme prokolagēna, ķermeņa kolagēna priekšteča ražošanā. Tas nozīmē, ka tas var palīdzēt kolagēna sintēzē. Citrusaugļi, piemēram, apelsīni, greipfrūti, citroni un laimi, ir pilni ar šo uzturvielu.

Ogas

Foto: Pexels.com

Lai gan citrusaugļiem ir tendence iegūt visu slavu tā C vitamīna satura dēļ, ogas ir vēl viens lielisks avots. Zemenes, avenes, mellenes un kazenes satur daudz barības vielu. Ogās ir arī daudz antioksidantu, kas aizsargā ādu no bojājumiem.

Tropu augļi

Ar C vitamīnu bagāto augļu sarakstu noslēdz tropiskie augļi, piemēram, mango, kivi, ananāsi un gvajava. Gvajava lepojas arī ar nelielu daudzumu cinka, kas ir vēl viens kolagēna ražošanas kofaktors.

Ķiploki

Ķiploki ne tikai var pievienot vairāk garšu jūsu vakariņām, piemēram, ceptiem kartupeļiem vai makaronu ēdieniem. Ķiploks var arī palielināt jūsu kolagēna ražošanu.

Lapu zaļumi

Foto: Pexels.com

Lapu zaļumi ir veselīga uztura galvenais spēlētājs. Kā izrādās, tie var uzlabot arī ādu. Spināti, lapu kāposti un citi salātu zaļumi krāsu iegūst no hlorofila, kas pazīstams ar savām antioksidanta īpašībām. Daži pētījumi liecina, ka hlorofila patēriņš palielina kolagēna prekursoru ādā.

Pupiņas

Pupiņas ir pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu, kas bieži satur lizīnu, vienu no kolagēna sintēzei nepieciešamajām aminoskābēm. Turklāt daudzas pupiņas ir bagātas ar varu, kā arī citām uzturvielām, kas ir nepieciešamas kolagēna ražošanai.

Indijas rieksti

Foto: Pexels.com

Nākamajā reizē, kad ķersiet roku pēc saujiņas riekstu, lai tos notiesātu, pagatavojiet Indijas riekstus maltītē, piemēram, kādā mērcē. Šie rieksti satur cinku un varu, kas uzlabo ķermeņa spēju radīt kolagēnu.

Tomāti

Vēl viens slēpts C vitamīna avots. Viens vidējs tomāts var nodrošināt ievērojamu daudzumu šīs svarīgās barības vielas kolagēna sintēzei. Tomāti lepojas arī ar lielu daudzumu likopēna, kas ir spēcīgs antioksidants ādas atbalstam.

Paprika

Foto: Pexels.com

Kad gatavojat tomātu salātus vai sviestmaizes, pievienojiet klāt papriku. Šajos dārzeņos ir daudz C vitamīna, un tie satur kapsaicīnu, pretiekaisuma savienojumu.

Vai regulāri lietojot banānus, var zaudēt svaru, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais