Vai, regulāri lietojot banānus, var zaudēt svaru?

© Foto: Pexels.com

Iespējams, ka daudzi jau ir pamanījuši, ka banāni ir top auglis jebkurā gadalaikā. Turklāt to var baudīt gan brokastīs, gan pusdienās un launagā, gan arī vakariņās, kā arī desertā.

“Banānu dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, bet tagad tie aug daudzos siltos klimatiskajos reģionos visā pasaulē. Banāns ir populārākais auglis visā pasaulē. Turklāt tā ir lieliska izvēle, ja vēlaties savam uzturam pievienot ko veselīgu,” raksta healthline.com.

Foto: Pexels.com

Banāni satur šķiedrvielas un daudzas noderīgas uzturvielas:

  • kālijs;
  • B6 vitamīns;
  • C vitamīns;
  • dažādi antioksidanti un fitoelementi.

Aplūkosim zinātniski pamatotus banānu ieguvumus mūsu veselībai, kas atbild uz jautājumu: “Vai regulāra banānu ēšana ikdienā ir labvēlīga?”

Var uzlabot cukura līmeni asinīs

Foto: Pexels.com

Banāni ir bagāti ar šķīstošām šķiedrām. Gremošanas laikā šķīstošā šķiedra izšķīst šķidrumā, veidojot želeju. Tas var arī veicināt banāna sūklim līdzīgu tekstūru. Negatavi (zaļi) banāni satur arī izturīgu cieti, šķiedrvielu veidu, ko jūsu ķermenis nesagremo.

Šie divi šķiedrvielu veidi kopā var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs pēc ēšanas un regulēt apetīti, palēninot kuņģa iztukšošanos.

Tas nozīmē, ka, neraugoties uz augstāko ogļhidrātu saturu, banāni nedrīkst izraisīt ievērojamus cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs cilvēkiem, kuriem nav cukura diabēta.

Tomēr tiem, kam ir cukura diabēts, lielas porcijas ēšana vienā maltītē var izraisīt pārāk augstu cukura līmeni asinīs, tāpēc labāk ir pieturēties pie viena banāna dienā.

Var palīdzēt zaudēt svaru

Neviens pētījums nav tieši pētījis banānu ietekmi uz svara zudumu. Tomēr banāniem ir vairākas īpašības, kas varētu padarīt tos par svara zaudēšanai draudzīgu pārtiku.

Banānos ir salīdzinoši maz kaloriju - tikai nedaudz vairāk par 100 kalorijām vidējā banānā, taču tie ir barojoši un sātīgi. Tie ir arī pildīti ar diētiskām šķiedrām un izturīgu cieti, kas var palīdzēt ilgāk justies paēdušam un tādējādi samazināt ēdienreižu biežumu un apjomu.

Var uzlabot nieru veselību

Kālijs ir ļoti svarīgs veselīgai nieru darbībai un asinsspiediena regulēšanai. Kā lielisks kālija avots uzturā, banāni varētu būt īpaši noderīgi.

Pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 5000 cilvēku ar hronisku nieru slimību agrīnā stadijā, saistīja kāliju ar zemāku asinsspiedienu un lēnāku nieru slimības progresēšanu, kas nozīmē, ka banāns uzturā palīdzēja.

Var atbalstīt fiziskās aktivitātes atjaunošanos

Foto: Pexels.com

Banānus dažreiz sauc par ideālu pārtiku sportistiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar viegli sagremojamo ogļhidrātu saturu, kā arī kāliju un magniju, kas darbojas kā elektrolīti.

Spēcīgas slodzes laikā jūs zaudējat elektrolītus ar sviedriem. Ķermeņa piegāde ar kāliju un magniju pēc svīšanas var mazināt muskuļu krampjus un sāpīgumu, kas saistīti ar vingrinājumiem.

Trūkst specifisku pētījumu par banānu ietekmi uz fizisko slodzi, krampjiem un fizisko slodzi. Bet banāni var nodrošināt lielisku uzturu pirms treniņa, tās laikā un pēc tā.

Pilns ar antioksidantiem

Foto: Pexels.com

Augļi un dārzeņi ir lieliski uztura antioksidantu avoti, un banāni nav izņēmums.

Tie satur vairāku veidu spēcīgus antioksidantus, tostarp flavonoīdus un amīnus. Šie antioksidanti ir saistīti ar daudziem ieguvumiem veselībai, piemēram, samazinātu sirds slimību un makulas deģenerācijas risku.

Antioksidanti palīdz novērst jūsu šūnu oksidatīvos bojājumus, ko izraisa brīvie radikāļi. Ja jūs nepatērējat pietiekami daudz antioksidantu, brīvie radikāļi laika gaitā var uzkrāties un nodarīt kaitējumu, ja to līmenis organismā kļūst pietiekami augsts.

Viegli pievienot diētai

Banāni ir ne tikai veselīgi un garšīgi, bet arī lietderīgi. Tie lieliski papildina jogurtu, graudaugus vai kokteiļus, kā arī lieliski papildina pilngraudu grauzdiņus ar zemesriekstu sviestu.

Tos var izmantot cukura vietā cepšanā un gatavošanā.

Banānus ir viegli transportēt, un tie viegli sagremojami.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais