Saules aizsardzība 21. gadsimtā

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Sabiedrība dalās divās daļās. Vienā ir tie, kas pavasari un vasaru mīl no visas sirds, jo saules stari lutina un karstā vasara ir tā, pēc kā ziemā esi ilgojies visvairāk. Bet ir arī otra sabiedrības daļas, kam nepatīk šīs sajūtas.

Ar pārliecību uzsverot, ka saule ir bīstama un no tās 21. gadsimtā ir jāizvairās, rūpējoties un pasargājot savu ādu ar saules aizsargkrēmiem.

Dermatoloģe, ārste Dr. Valeines klīnikas vadītāja Lauma Valeine, viesojoties NRA TV studijā, atzīst, ka cilvēki šodien ir zinošāki, jo viņi saprot un apzinās, ka saules daba un klimats ir mainījies.

“Uzskatu, ka mums ir labs izglītības līmenis šajā jautājumā, katru gadu šī situācija Latvijā uzlabojas, bet tāpat katru gadu dermatologi un onkologi daudz runā par to, cik būtiski ir aizsargāt ādu no saules, īpaši jau sākot no bērna vecuma,” sarunas gaitā stāsta ārste.

Foto: Pexels.com

Mēs nevaram, piemēram, tā kā manā bērnībā, kad uzsmērēja eļļiņu un dārzā, visu dienu dzīvojot, nodegi brūns kā šokolāde.

Ir pierādīts, ka saules apdegumi līdz 18 gadiem var pastiprināt ādas vēža veidošanos pieaugušā vecumā, tāpēc jau bērnībā, saules aizsardzība ir ļoti būtiska, jo tā var ietekmēt visu atlikušo dzīvi.

Kā mudināt lietot saules aizsargkrēmu?

Bērnu gadījumā, lietot saules aizsargkrēmu, tā ir vecāku atbildība.

Laikus pieradināt bērnu, pastāstīt, kāpēc saules aizsargkrēms ir ādai svarīgs. Turklāt īpaši uz bērniem attiecināms šis likums, ka dienas vidū pasargāties no saules ir svarīgi.

Foto: Pexels.com

Runājot par pusaudžiem, viņi vienkārši ir jāizglīto. Šeit nav cita ieteikuma.

Man ir bijis tas prieks un iespēja viesoties skolās un runāt par saules aizsardzību, cik tas ir būtiski, jo pusaudzis pats var sevi sasmērēt ar saules aizsargkrēmu.

Sākumā šīs zināšanas, protams, nāk no ģimenes, tāpēc mudinu vecākus izglītot savus bērnus.

Droši pamatprincipi

Foto: Pexels.com

Ārste dermatoloģe Lauma Valeine uzsver un vēlreiz atkārto, ka saules stari var būt agresīvi, tāpēc atgādina par drošiem pamatprincipiem.

  • Vislabākā ir rīta vai pēcpusdienas saule;
  • Kad saule ir zenītā, dienas vidū, tad tā var būt viskaitīgākā, laika zonā no plkst. 12:00 līdz 15:00.
  • Sekojam līdzi ultravioletās radiācijas indeksam. Ja tas ir virs 6, tad vajag izvairīties no saules. Tam sekot var līdzi katrā viedierīcē vai meteoroloģijas mājaslapā.

Turklāt atceries, ka saules aizsargkrēms ir jālieto katru dienu.

Foto: Pexels.com

Krēms ir jāatjauno dienas gaitā vairākas reizes, taču ir jāizvērtē - ja tā ir darba diena un minimāli uzturies ārā, tad pietiek, ka krēmu uzklāj no rīta.

Lai izdodas izbaudīt vasaru droši!

Kā izvarīties no saules apdegumiem, lasi šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais