Saules apdegumi, kā no tiem izvairīties? Atbild dermatoloģe Lauma Valeine

© Foto: Ģirts Ozoliņš

Ārste, dermatoloģe, Dr. Valeines klīnikas vadītāja Lauma Valeine viesojās NRA TV studijā, lai atklātu pašu svarīgāko par sauli un tās ietekmi uz ādu. “Saules aktivitāte vasarā ir jūtama īpaši, tāpēc saules aizsardzības minimums ir cepure, saulesbrilles un saules aizsargkrēms. Tā ir pirmā aizsardzības līnija mums visiem,” stāsta dermatoloģe.

Katru reizi, kad mēs izejam un uzturamies ārā vai braucam automašīnā ilgāk par 15 minūtēm, visas atklātās ķermeņa daļas noteikti vajag noklāt ar saules aizsargkrēmu, ko ieteicams izvēlēties atbilstoši ādas fototipam.

Foto: Pexels.com

Jo gaišāka āda, jo augstāks aizsardzības līmenis.

Saules apdegumi, kā no tiem izvairīties?

Foto: Pexels.com

Bieži savā ārsta praksē redzu to, ka pavasarī, kad cilvēki veic ādas sagatavošanās rituālu vasarai, kas nozīmē braukt uz pludmali vai savos piemājas dārzos, strādājot ārā vai vienkārši atpūšoties, tādā veidā ķermeni pieradina, taču šo rituālu nevajadzētu veikt. Tāpēc, ka tas var dārgi maksāt un iegūt saules apdegumu.

Saules apdeguma pirmās pazīmes ir tad, kad āda paliek sarkana un attiecīgi, kā jebkurš iekaisums, saules apdegums izpaužas ar apsārtumu, pietūkumu un sāpēm.

Pēc tam veselības stāvoklis un pašsajūta var tikai pasliktināties. Tāpēc no šīs situācijas ir jāizvairās un minētie noteikumi ir jāievēro. Neatrasties ilgstoši atklātā saulē bez aizsardzības.

Drošas sauļošanās principi

Lauma Ozola un Lauma Valeine (no labās) / Foto: Ģirts Ozoliņš

Runājot par drošas sauļošanās principiem, vislabākā ir rīta saulīte vai pēcpusdienas saule un no tiešajiem saules stariem vajadzētu izvairīties tad, kad saule ir zenītā, tātad - visaugstākajā punktā.

Laika zonā tas ir no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šo ir īpaši svarīgi atcerēties un ievērot.

Vēl viens būtisks faktors, kas ietekmē to, cik saule ir kaitīga un cik daudz tā mums var nodarīt ļauna, neskatoties uz visām saules labajām īpašībām, ir ultravioletais (UV) radiācijas indekss.

Ja UV indekss ir virs - 6, tad uzturēšanās laiku ārā ieteicams limitēt.

Īpaši bīstama augstā UV radiācija ir bērniem, grūtniecēm, kā arī senioriem.

Tāpat arī cilvēkiem, kam ir kādas hroniskās slimības, kuriem kopējais pašsajūtas stāvoklis nav tik labs.

Kur meklēt palīdzību, ja apdegam saulē?

Foto: Pexels.com

Ja tas ir apdegums, kas izpaužas ar sāpēm, apdegumu, tad pirmais solis ir - ādas atvēsināšana. Noderēs kāds ledus maiss, auksts ūdens, noderēs arī auksts dziedējošs krēms. Pie akūta apdeguma vislabāk derēs spreja forma vai šķidra krēma forma.

Lūgums krējumu, sviestu un eļļu uz apdeguma nesmērēt. Tas vēl vairāk pastiprinās apdeguma reakciju un āda vēl vairāk cietīs.

Tāpat jāizvairās no turpmākas saules ekspozīcijas, kas nozīmē, ka saulē nedrīkst uzturēties vairāk, bet uzturēties labi vēdinātās un tumšās telpās.

Vēlams lietot pietiekami daudz šķidruma, atvēsināt ādu, taču, ja ir sāpes un slikta pašsajūta, tad var iedzert kādu pretiekaisuma vai pretalerģijas medikamentu, bet šajā gadījumā jākonsultējas ar speciālistu.

Pārkaršana saulē

Foto: Pexels.com

Ja uz ādas parādās čūlas, ir slikta dūša, ir jutība pret gaismu, sāp galva, tad šie simptomi var liecināt par saules dūrienu, kas bieži notiek tad, ja mēs ilgstoši uzturamies ārā un īpaši bez galvassegas. Šādos gadījumos notiek pārkaršana.

Pārkaršana īpaši bīstama ir bērniem un gados vecākiem cilvēkiem.

Obligāti jāatceras, ja ir nopietnākas sūdzības par veselību, tad ir jāvēršas pie ātrās neatliekamās palīdzības vai jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

Dermatoloģes Laumas Valeines padomus skaties šeit

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais