Pieci iemesli, kāpēc pārmērīgs cukura patēriņš var būt kaitīgs veselībai

© Foto: Pexels.com

“Jau pašā sākumā svarīgi ir saprast, ka cukurs ir piemērots nelielos daudzumos. Turklāt tas ir jāmāca bērniem kopš mazotnes, jo pārmērīgs cukura patēriņš var radīt nopietnas veselības problēmas. Taču no tām var izvairīties, ja sekosiet savam uzturam līdzi,” secina healthline.com.

Daudzi cilvēki ēdienreizēs un uzkodās paļaujas uz ātri pagatavotu pārtiku. Tā kā šiem produktiem bieži ir pievienots cukurs, tas veido lielu daļu no to ikdienas kaloriju daudzuma, ko nemaz neapzināmies.

Uztura speciālisti uzskata, ka cukura patēriņš ir galvenais aptaukošanās un daudzu hronisku slimību, piemēram, 2. tipa diabēta cēlonis. Tieši tāpēc ieteicams ierobežot kaloriju daudzumu no pievienotā cukura līdz mazāk par 10% dienā.

Tālāk aplūkosim tuvāk, kāpēc pārmērīgs cukura patēriņš var būt kaitīgs.

Cukurs var izraisīt svara pieaugumu

Foto: Pexels.com

Aptaukošanās līmenis visā pasaulē pieaug. Pierādījumi liecina, ka pievienotais cukurs saldinātajos dzērienos ir galvenais aptaukošanās veicinātājs.

Ar cukuru saldinātie dzērieni, piemēram, gāzētie dzērieni, sulas un saldās tējas, ir piepildīti ar fruktozi, vienkārša cukura veidu, kas ir kaitīgs.

Fruktozes lietošana palielina izsalkumu un vēlmi pēc pārtikas vairāk nekā glikoze, kas ir galvenais cukura veids, kas atrodams cieti saturošajos pārtikas produktos. Citiem vārdiem sakot, saldie dzērieni neierobežo izsalkumu, ļaujot ātri patērēt lielu daudzumu šķidro kaloriju. Tas var izraisīt svara pieaugumu.

Pētījumi liecina, ka cukurotu dzērienu lietošana ir saistīta ar svara pieaugumu un paaugstinātu 2. tipa diabēta risku.

Cukura lietošana var palielināt sirds slimību risku

Foto: Pexels.com

Diētas ar augstu cukura saturu ir saistītas ar paaugstinātu risku saslimt ar daudzām slimībām, tostarp sirds slimībām, kas ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Pierādījumi liecina, ka diētas ar augstu cukura saturu var izraisīt aptaukošanos un iekaisumu, kā arī augstu cukura līmeni asinīs un asinsspiediena līmeni, kas visi ir sirds slimību riska faktori.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 25 877 pieaugušie, atklājās, ka indivīdiem, kuri patērēja vairāk pievienotā cukura, bija lielāks sirds slimību un koronāro komplikāciju risks, salīdzinot ar personām, kuras patērēja mazāk pievienotā cukura.

Palielināts cukura patēriņš ne tikai palielina kardiovaskulāro risku, bet arī var palielināt insulta risku.

Tajā pašā pētījumā vairāk nekā astoņas ar cukuru saldinātu dzērienu porcijas nedēļā bija saistītas ar paaugstinātu insulta risku.

Var palielināt vēža risku

Foto: Pexels.com

Pārmērīga cukura daudzuma ēšana var palielināt risku saslimt ar noteiktiem vēža veidiem.

Pirmkārt, diēta, kas bagāta ar saldiem ēdieniem un dzērieniem, var izraisīt aptaukošanos, kas ievērojami palielina vēža risku.

Pārāk daudz cukura var izraisīt aptaukošanos, insulīna rezistenci un iekaisumu, kas visi ir vēža riska faktori.

Cukurs ietekmē depresijas attīstību

Foto: Pexels.com

Lai gan veselīgs uzturs var palīdzēt uzlabot garastāvokli, diēta ar augstu pievienotā cukura un pārstrādāto pārtiku var veicināt garastāvokļa un emociju izmaiņas. Tas var pat palielināt jūsu depresijas attīstības iespējas.

Augsts cukura patēriņš ir saistīts ar kognitīviem traucējumiem, atmiņas problēmām un emocionāliem traucējumiem, piemēram, trauksmi un depresiju.

Pētnieki uzskata, ka hronisks sistēmisks iekaisums, insulīna rezistence un traucēta dopamīnerģiskā atlīdzības signalizācijas sistēma - to visu var izraisīt palielināts cukura patēriņš, kā arī var veicināt cukura kaitīgo ietekmi uz garīgo veselību.

Pētījums, kurā piedalījās 8000 cilvēku, parādīja, ka vīriešiem, kuri patērēja 67 gramus vai vairāk cukura dienā, bija par 23% lielāka iespēja saslimt ar depresiju nekā vīriešiem, kuri ēda mazāk par 40 gramiem dienā. Cits pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 69 000 sieviešu, parādīja, ka tām, kuras uzņem visvairāk pievienoto cukuru, bija ievērojami lielāks depresijas risks, salīdzinot ar tām, kuras patērēja vismazāk.

Cukurs iztukšo enerģiju

Foto: Pexels.com

Pārtika ar augstu pievienotā cukura daudzumu ātri palielina cukura un insulīna līmeni asinīs, tādējādi palielinot enerģiju. Tomēr šis enerģijas līmeņa pieaugums ir īslaicīgs.

Produkti, kas ir piesātināti ar cukuru, bet kuriem trūkst olbaltumvielu, šķiedrvielu vai tauku, rada īslaicīgu enerģijas pieaugumu, kam ātri seko strauja cukura līmeņa pazemināšanās asinīs.

Pastāvīgas cukura līmeņa svārstības asinīs var izraisīt lielas enerģijas līmeņa svārstības.

Pētījums, kur tika pētīta cukura ietekme uz garastāvokli, atklāja, ka ogļhidrātu patēriņš, īpaši cukura, samazina modrību 60 minūšu laikā pēc patēriņa un palielina nogurumu 30 minūšu laikā pēc patēriņa. Lai izvairītos no šā enerģijas iztukšošanas cikla, izvēlieties ogļhidrātu avotus, kam ir maz pievienotā cukura un daudz šķiedrvielu.

Ogļhidrātu savienošana ar olbaltumvielām vai taukiem ir vēl viens lielisks veids, kā uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs un enerģijas līmeni.

Piemēram, ābola ēšana kopā ar nelielu sauju mandeļu ir lieliska uzkoda ilgstošam un nemainīgam enerģijas līmenim.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais