Cik daudz un ko labāk dzert karstumā, izņemot ūdeni

© Foto: pixabay.com

Kas vēl, izņemot ūdeni, var remdēt slāpes karstajā sezonā? Alkohols, enerģijas dzērieni un saldās limonādes noteikti neietilpst šajā sarakstā, norāda DoctorPiter.

Pirmkārt, pievērsiet uzmanību parastajai zaļajai tējai. Galvenais ir nepievienot tai cukuru. Slāpju remdēšanai lieliski noder minerālūdens, augļu dzērieni, raudzētie piena dzērieni, žāvētu augļu novārījumi.

Foto: pixabay.com

Otrkārt, var izmantot dabīgas sulas, bet labāk tās atšķaidīt ar ūdeni. Ja vēlas izmēģināt ko neparastu, mēģiniet sajaukt selerijas sulu un citronu sulu, kas atšķaidīta ar ūdeni proporcijā 1:10.

Karstajā laikā ir ļoti svarīgi uzraudzīt savu dzērienu temperatūru. Daudzi cilvēki glāzē pievieno lielas ledus porcijas un cenšas dzērienu padarīt pēc iespējas aukstāku, bet ideālā gadījumā arī karstā laikā šķidrums jādzer istabas temperatūrā. Iesaka dzērienu temperatūru uzturēt ne zemāku par aptuveni 12 - 15 grādiem virs nulles.

Foto: pixabay.com

Karstā laikā dehidratāciju ir īpaši grūti izturēt. Tāpēc labāk jau laikus noskaidrot, cik tieši šķidruma nepieciešams, lai justos labi un kā pareizi aprēķināt šo normu.

Pat viegla dehidratācijas pakāpe var nopietni ietekmēt veselību. Galvassāpes, atmiņas traucējumi, sausa āda un gremošanas grūtības, asinis kļūst viskozākas, slikta dūša - tās visas ir dehidratācijas pazīmes.

Foto: pixabay.com

Būs lieliski, ja var kompensēt sāļu un mikroelementu zudumus, kas iztvaiko ar sviedriem. Tam lieliski piemērots viegli sālīts ūdens vai sārmains minerālūdens.

Neviens nevar precīzi pateikt, cik daudz ūdens ir nepieciešams. Taču vidēji dienā cilvēkam nepieciešami 2-2,5 litri ūdens, un šajā daudzumā ietilpst gan tīrs ūdens, gan šķidrums, kas organismā nonāk ar pārtiku.

Bet ir vairākas svarīgas nianses.

Karstos apstākļos labāk izdzert apmēram 4 - 5 litrus dienā.

Dzeršanas režīmam vajadzētu mainīties ne tikai laikapstākļu dēļ, bet arī ņemot vērā aktivitātes. Fiziskā darba laikā jāizdzer vairāk - līdz pat 4 litriem. Ja jums bija īpaši nogurdinoša diena un jums bija jāstrādā ilgas stundas ārpus telpām, tad labāk būtu izdzert apmēram 5 litrus ūdens.

Foto: pixabay.com

Kad ārā ir vairāk par 20 grādiem pēc Celsija, labāk katru stundu izdzert aptuveni 100-200 mililitrus šķidruma. Tomēr šis noteikums neattiecas uz cilvēkiem ar sirds un asinsvadu sistēmas slimībām, aptaukošanos, hipertensiju un tiem, kuriem ir nieru darbības traucējumi.

Padomi, kā noteikt dehidratāciju. Lasiet šeit.

Dzīvesstils

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.

Svarīgākais