Vai pievienotais cukurs ir drauds veselībai?

© Foto: Pexel.com

“Šobrīd pievienotais cukurs ir kļuvis par karstu tēmu veselības aprūpes speciālistiem un plašsaziņas līdzekļiem,” raksta extension.usu.edu.

Uztura speciālisti aicina izvairīties no produktiem, kuros ir pievienotais cukurs. Tie ir cukuri, kas pievienoti jogurtam, brokastu pārslām, dažādiem dzērieniem, kas pieejami veikalu plauktos, kā arī citos produktos.

Kas ir pievienotais cukurs?

Foto: Pexel.com

Pievienotais cukurs ir definēts kā sīrupi un citi kaloriju saldinātāji, ko izmanto pārtikas produktos. Tas ietver tikai cukurus, kas pievienoti produktiem pārstrādes laikā, un neietver cukurus, kas dabiski sastopami augļos un pienā.

Kur ir pievienotais cukurs?

  • Brūnais cukurs;
  • Pūdercukurs;
  • Medus;
  • Kukurūzas sīrups;
  • Kļavu sīrups;
  • Fruktoze;
  • Glikoze;
  • Saharoze;
  • Jēlcukurs.

Kur slēpjas pievienotais cukurs?

Foto: Pexel.com

Aptuveni 75% apstrādāto pārtikas produktu satur saldinātāju, no kuriem lielākajā daļā ir daudz kaloriju un maz būtisku uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu.

Pievienotais cukurs var paslēpties arī dažādos pārtikas produktos, tāpēc ir svarīgi pārbaudīt produkta marķējumā pievienotā cukura esamību.

Kāpēc pievienotajam cukuram ir nozīme?

Foto: Pexel.com

Uztura speciālisti iesaka ierobežot pievienotā cukura uzņemšanu ikdienā līdz mazāk nekā 10% no ikdienas kaloriju daudzuma.

Liels pievienotā cukura patēriņš, īpaši virs 20%, var apdraudēt veselību. Var rasties dažādas slimības, aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības, cukura diabēts, aknu slimības, insulīna darbības traucējumi, kā arī problēmas ar zobu veselību.

Pārmērīga pievienotā cukura uzņemšana, īpaši no pievienotā cukuru saldinātiem dzērieniem, ir saistīta ar šīm slimībām.

Uztura speciālisti uzskata, ka pievienotie cukuri padara cilvēku no jauna izsalkušu. Tie nemazina sāta un izsalkuma sajūtu.

Turklāt šie pārtikas produkti ar augstu cukura līmeni parasti satur daudz kaloriju, bet maz citu svarīgu uzturvielu.

Kā izvairīties no pievienotā cukura?

Foto: Pexel.com

Vieglāk ir domāt par pievienotā cukura patēriņa samazināšanu, mainot, nevis ierobežojot to pavisam. Ierobežošana nozīmē, ka mēs atņemam to, ko vēlamies. Tas sākumā ir neiespējami, jo ir milzīgs pieradums.

Toties pārslēgšanās uz mazāku daudzumu cukuru liecina par nelielu, pakāpenisku pāreju uz uzturvielām bagātāku pārtiku, kas palīdzēs justies labāk, domājot par veselību ilgtermiņā.

Pakāpeniski mainoties, iemācās baudīt pilnvērtīgus ēdienus ar vairāk vitamīniem un minerālvielām. Cilvēks būs apmierināts, tikai ik pa laikam ēdot dažādus kārumus, jo bez cukura, īpaši sākuma fāzē, nevar iztikt.

Dzīvesstils

Kas ir poutine? Vienkārši sakot, poutine ir ēdiens ar frī kartupeļiem, siera biezpienu un brūno mērci. Tas ir tradicionāls Kanādas ēdiens, kas radās 1950. gadu beigās Kvebekas centra reģionā.

Svarīgākais