Vai diēta var palīdzēt trauksmē un depresijā?

© Foto: Pexel.com

“1944.gadā ASV tika veikts Minesotas bada pētījums par bada ietekmi uz cilvēka organismu un veselību. Šajā pētījumā tika novērots, ka barības vielu trūkums var izraisīt intensīvas fiziskas un psiholoģiskas izmaiņas, piemēram, spēka un izturības samazināšanos, kā arī paaugstinātu nogurumu, aizkaitināmību, depresiju un vispārēju neieinteresētību. Šis bija pirmais šāda veida pētījums, kas demonstrēja saikni starp uzturu un garīgo veselību,” raksta extension.usu.edu.

Tagad pēc vairākiem gadu desmitiem nekas nav mainījies. Sabiedrība turpina piedzīvot un saskaras ar garīgās veselības traucējumiem savas dzīves laikā, piedzīvojot gan trauksmi, gan arī depresiju. Turklāt diēta ir nomainījusi badu.

Bieži sastopamie trauksmes un depresijas simptomi ir līdzīgi psiholoģiskajām izmaiņām, ko aprakstījuši Minesotas bada pētījuma subjekti. Depresiju raksturo nogurums, koncentrēšanās grūtības, nemiers, aizkaitināmība, miega traucējumi, apetītes zudums un bezcerības sajūta pret dzīvi.

Foto: Pexel.com

Toties trauksmi raksturo aizkaitināmība, nekontrolējamības sajūta, nogurums, vājums, pārmērīgs satraukums un miega traucējumi.

Vai diēta ir risinājums?

Tiek ziņots, ka mūsdienās pareiza diēta kļūst arvien zināmāka profilakses metode, bet ne risinājums.

Tāpat nav noslēpums, ka mazāk nekā puse, kas ikdienā saskārusies ar garīgās veselības problēmām, izvēlas risināt savu problēmu paši. Taču tas ir lieki, jo mūsdienās profesionāļa prakse, teorija un zināšanas, var atvieglot dzīvi.

Palīdzība ir jāmeklē. Tas ir pirmais noteikums ceļā uz veselību - gan fizisku, gan mentālu, kas nav mazsvarīgi.

Kā diēta ietekmē trauksmi un depresiju?

Foto: Pexel.com

Lai saprastu, kā uzturs var ietekmēt garīgo veselību, ir svarīgi pievērsties tam, kā garīgā veselība ietekmē uzturu.

Trauksme un depresija var samazināt apetīti, kā rezultātā samazinās organismam nepieciešamo būtisko uzturvielu uzņemšana.

Pētījumi arī atklāj, ka indivīdiem, kuriem ir trauksme un depresija, var būt nepieciešamība palielināt noteiktu uzturvielu daudzumu, lai novērstu hronisku stresu, ko viņu ķermenis piedzīvo.

Uzturvielu uzņemšanas novērtēšana un uztura paradumu maiņa var būt piemērots risinājums.

Veiksmīgākās uzturvielas

Foto: Pexel.com

Uzturs var ietekmēt depresijas un trauksmes simptomus, tāpat kā depresijas un trauksmes simptomi var ietekmēt uzturu.

Pētījumi liecina, ka sabalansēts uzturs var mazināt gan trauksmes, gan depresijas simptomus, taču diēta nebūs risinājums.

Tāpat zinātniskajos pētījumos visveiksmīgākās uzturvielas ir antioksidanti, olbaltumvielas un vitamīns B-6.

Foto: Pexel.com

Šā vitamīna trūkums rada anēmiju, nespēku, depresiju vai nervozitāti, kā arī ādas iekaisumu. Šo vitamīnu var iegūt, ēdot svaigus dārzeņus, kā arī gaļu, zivis un olas.

Tie, kam ir mazāk konsekventi rezultāti, ir omega-3, folijskābe un vitamīns B-12. Tā kā visas šīs uzturvielas ir daļa no veselīga uztura, pareizs uzturs var būt iespēja papildināt citas ārstēšanas metodes cilvēkiem ar trauksmi un depresiju.

Vērts likt aiz auss!

Foto: Pexel.com

Pirms jebkādu vitamīnu un zāļu izmaiņu veikšanas, lūdzu, konsultējieties ar savu ārstu, speciālistu, kurš var palīdzēt.

Pirms apsveriet diētu, lūdzu, sazinieties ar savu uztura speciālistu un dietologu, jo bieži vien diēta var novest pie citām veselības problēmām.

Dietologs ir tas, kurš nosūta pacientu uz papildu izmeklējumiem un analizē slimību. Pēc tam, viņš sastādīs uztura plānu, kas labvēlīgi ietekmēs jūsu veselības stāvokli, kā arī dzīves kvalitāti.

Tāpat var būt noderīgi apspriest konkrētus uztura bagātinātājus un uztura izmaiņas ar uztura ekspertu, lai palīdzētu veikt pozitīvas izmaiņas jūsu uzturā, jo tā būs ilgstoša pieredze, kas palīdzēs jūsu veselībai.

Uz savu galvu nepieņemiet lēmumus, kas neatgriezeniski ietekmē jūsu veselību.

Vai tauku lietošana negatīvi ietekmē veselbu? Par to lasiet šeit.