Vai tauku lietošana negatīvi ietekmē veselību?

© Foto: Pexel.com

“Uztura tauki bieži tiek pārprasti, kas rada nepareizus priekšstatus par to lomu uzturā un to ietekmi uz veselību. Zinātniskie pētījumi ir devuši lielāku izpratni par saistību starp dažāda veida uztura taukiem un to ietekmi uz mūsu labklājību,” raksta extension.usu.edu.

Šīs zināšanas ir ļoti svarīgas, lai pieņemtu apzinātus lēmumus par taukiem, ko patērējam gan ēdiena gatavošanai, gan vispārējai veselībai.

Tauki kopā ar ūdeni, ogļhidrātiem, olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām ir viens no mūsu izdzīvošanas pamatelementiem.

Foto: Pexel.com

Visvienkāršākajā līmenī tauku molekula sastāv no taukskābēm. Visi pārtikas produkti satur taukskābes dažādās attiecībās. Oglekļa un ūdeņraža molekulu izvietojums katrā taukskābē nosaka, vai tie ir piesātinātie, polinepiesātinātie vai mononepiesātinātie tauki. Piesātinātās taukskābes ir pildītas ar ūdeņraža molekulām, kas rada stingru struktūru. Tā kā taukskābes ir lineāras un stingras, tās sakrājas ciešā struktūrā, kas saglabā piesātinātos taukus cietus istabas temperatūrā.

Piesātinātie un nepiesātinātie tauki

Piesātinātie tauki ir atrodami dzīvnieku produktos, piemēram, sviestā, speķī, sarkanajā gaļā, sierā un piena produktos, kā arī dažos augu izcelsmes avotos, piemēram, kokosriekstu un palmu eļļā.

Liela daudzuma piesātināto tauku ēšana bieži vien var negatīvi ietekmēt veselību.

Turpretim nepiesātinātajām taukskābēm trūkst vienas (mononepiesātinātās taukskābes) vai vairāku (polinepiesātinātās taukskābes) ūdeņraža molekulu. To šķidrums istabas temperatūrā atšķir tos no piesātinātajiem taukiem.

Foto: Pexel.com

Elastīgajai nepiesātināto taukskābju struktūrai ir būtiska nozīme šūnu sieniņu aizsardzībā, veselīgas ķermeņa darbības atbalstīšanā un noteiktu slimību riska mazināšanā, piedāvājot organismam aizsargājošus ieguvumus.

Pārtikas produkti, kas bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, ir eļļas, rieksti, sēklas, avokado, zivis un vēžveidīgie.

Olīveļļa un augu eļļas

Olīveļļa ir populāri nepiesātinātie tauki, kas pazīstami ar savu augsto mononepiesātināto taukskābju saturu, kas sniedz ievērojamu labumu veselībai, tostarp samazina vēža risku. Rapšu eļļa, vēl viena izdevīga iespēja, nodrošina līdzīgas priekšrocības ar maigāku garšu, kas piemērota dažādu ēdienu gatavošanai.

Foto: Pexel.com

Augu eļļas satur augstu polinepiesātināto taukskābju līmeni, un tās nav tik vēlamas kā mononepiesātinātās eļļas. Lai gan polinepiesātinātās taukskābes piedāvā aizsargājošus ieguvumus, to ēšana biežāk nekā mononepiesātinātās taukskābes var palielināt iekaisumu organismā un paaugstināt hronisku slimību risku.

Neskatoties uz to, ēst vairāk polinepiesātināto tauku joprojām ir veselīgāk nekā ēst lielu daudzumu piesātināto tauku.

Izvēloties taukus cepšanai un gatavošanai, ir svarīgi apzināties, ka ne visi tauki dos vēlamos rezultātus receptēs.

Vislabākie tauki ēdiena gatavošanai

Foto: Pexel.com

Bieži vien ir neskaidrības par atšķirību starp sviestu un margarīnu. Abi ir cieti istabas temperatūrā, un tie abi darbojas kā plastmasas tauki, kas nozīmē, ka tos var saputot, lai pievienotu gaisu un ieraugu ceptiem izstrādājumiem. Sviests ir piesātināti tauki, jo tas dabiski satur lielu piesātināto taukskābju attiecību. Margarīns ir cilvēka radīts produkts, kurā ir daudz nepiesātināto taukskābju. Tomēr margarīns satur arī vairākas piedevas, kas nepieciešamas, lai atdarinātu sviesta funkciju un struktūru.

Lai gan abiem produktiem ir līdzīgi cepšanas rezultāti, sviestam bieži dod priekšroku tā izcilo funkciju un garšas dēļ.

Tā kā sviestā ir augsts piesātināto tauku saturs, to vajadzētu lietot taupīgi.

Pieņemot pārdomātus lēmumus un panākot līdzsvaru starp dažāda veida taukiem, uztura izvēli var optimizēt gan baudījumam, gan labsajūtai.

Kā pārvarēt skābes atvilni, lasiet šeit