Skābes atvilnis: kā atpazīt un pārvarēt

© Foto: Depositphotos

Vai esat kādreiz pamodies ar skābu garšu mutē? Vai arī mēģinājis pārvarēt kutinošu klepu pirms gulētiešanas? Pie vainas var būt skābes reflukss jeb atvilnis.

Kāpēc rodas atvilnis - kuņģa satura nonākšana/atgrūšana barības vadā un/vai mutē - un kā ar to rīkoties?

Iknedēļas refluksa simptomu izplatība svārstās no 6,4% līdz 23,6%, vidēji katrs piektais cilvēks regulāri izjūt nepatīkamus simptomus, ko izraisa kuņģa skābes attece barības vadā. 2018. gadā veikts amerikāņu pētījums dokumentēja "ievērojamu to trīsdesmitgadnieku skaita pieaugumu, kuri cieš no refluksa slimības, un sievietes ir arvien vairāk pakļautas riskam", raksta healt.com.

Skābes refluksa simptomi

Foto: Depositphotos

Iekaisis kakls, skāba garša mutē, vēdera uzpūšanās, žagas un klepus ir tikpat izplatīta parādība kā klasiskās grēmas, ko mēs saistām ar refluksu. Problēma ir tā, ka mēs nesaistām šos simptomus ar iespējamu kuņģa problēmu, un daudzi no mums vienkārši samierinās ar diskomfortu un nemeklē ārstēšanu. Faktiski laringofaringeālais reflukss, īpaši, ja kuņģa saturs atgriežas rīklē, tiek saukts par "kluso refluksu", jo trūkst acīmredzamu pazīmju.

Skābes reflukss var izpausties dažādos veidos. Daži simptomi ir acīmredzami: piemēram, ja pēc karija ēšanas pastāvīgi rodas grēmas, visticamāk, tas ir reflukss. Bet tas var izpausties sarežģītākos veidos. Piemēram, var būt pastāvīgs klepus.

Faktoru pievienošanās, kas var atdarināt vai saasināt simptomus (stress, sinusa un gremošanas problēmas), vēl vairāk sarežģī diagnozi.

Skābes reflukss ir problēma, no kuras nevar izvairīties. Norvēģijā veiktais pētījums atklāja, ka to cilvēku skaits, kuri cieš no skābes refluksa biežāk nekā reizi nedēļā, 10 gadu laikā ir pieaudzis par 50%: pieaugoša informētība rada vairāk diagnožu, taču pieauguma pamatā ir arī dzīvesveida izmaiņas.

Piemēram, stress, aptaukošanās un nepareizs uzturs provocē refluksa attīstību. Lai gan grēmas pēc lielas, treknas maltītes reti rada bažas, regulāri simptomi - divas vai vairāk reizes nedēļā - var liecināt par gastroezofageālo refluksa slimību.

Apmēram vienam no 10 cilvēkiem attīstās Bareta barības vads, stāvoklis, kur barības vada šūnas mainās un ir vēža priekštecis.

Ir svarīgi saprast, ka barības vada vēzis ir viens no visstraujāk augošajiem vēža veidiem un to izraisa skābes reflukss. Tāpēc, ja regulāri novērojat simptomus, dodieties pie ārsta.

Kas palīdzēs mazināt simptomus

Foto: Depositphotos

Lieliski var palīdzēt medikamenti - atvieglojumu sniedz protonu sūkņa inhibitori (PSI), kas samazina skābes veidošanos kuņģī. Ārsts var nosūtīt pacientu uz endoskopiju, lai izslēgtu ko bīstamāku. Ja parādās satraucoši simptomi - pēkšņs svara zudums, apgrūtināta rīšana un pēkšņas nepārejošas sāpes vēderā - steidzami jāveic pārbaude. Taču lielākajai daļai no mums pietiek ar dažām vienkāršām izmaiņām, lai atbrīvotos no ilgstošas ​​iekaisušas kakla un skābas garšas mutē.

Uztura speciālisti iesaka izvairīties no tādiem izplatītiem faktoriem, piemēram, ļoti apstrādāti pārtikas produkti, kofeīns, alkohols un trekna pārtika, iesaka ierobežot pikantu pārtiku, zaudēt svaru un atmest smēķēšanu.

Bet ir pārtikas produkti, kas var izraisīt refluksu, tostarp tomāti, citrons, sojas mērce un sīpoli. Mēģiniet tos atmest un pārbaudiet, vai izzūd kādi simptomi. Pēc tam lēnām pievienojiet tos savā uzturā pa vienam, lai efektīvi izolētu tos, kas tieši jūs ietekmē.

Fizisko aktivitāšu palielināšana — pat pusstundu ilga pastaiga dienā, ja neesat pieradis būt aktīvs — un izvairīšanās no gulēšanas pēc ēšanas palīdz daudziem cilvēkiem atbrīvoties no skābes refluksa.

Samazini ēdienreižu skaitu - ēd mazāk un biežāk

Foto: pixabay.com

Košļājamā gumija: pētījumi liecina, ka bezcukura gumijas košļāšana pēc ēšanas var mazināt simptomus.

Gulēt uz kreisā sāna: vairāki pētījumi ir parādījuši, ka tas var nomierināt refluksu, bet gulēšana labajā pusē var pasliktināt stāvokli.

Palieliniet gultas leņķi, bet neatbalstieties tikai uz spilveniem (kas faktiski var pasliktināt situāciju). Paceliet galvgali.

Ierobežojiet alkohola, kafijas, šokolādes, kā arī izslēdziet no uztura asu, ceptu vai taukainu pārtiku; pievienojiet vairāk dārzeņu, zivju, liesas gaļas, ingvera un graudu.

Ko ārstē piparmētra, lasiet šeit.