Ko ārstē piparmētra: 7 ieguvumi veselībai

© Foto: pixabay.com

Piparmētra uzlabo smadzeņu veselību un miega kvalitāti. Piparmētra sniedz labumu veselībai dažādos veidos, liecina eksperti un pētījumi, raksta realsimple.com.

Lielākais ieguvums veselībai no piparmētras ir tās augu savienojumi un ēterisko eļļu saturs, tostarp flavonoīdiem, mentola un terpēniem. Šis unikālais barības vielu daudzums rada šim augam priekšrocības.

Paaugstina imunitāti. Uztura speciālists Raiens Geigers apstiprina, ka piparmētra saglabā veselas šūnas un aizsargā pret slimībām, pateicoties tajā esošajiem polifenoliem un flavonoīdiem. Pētījumos pat atklāts, ka piparmētrai piemīt pretvēža iedarbība.

Foto: pixabay.com

Uzlabo mutes dobuma veselību. Piparmētra ne tikai atsvaidzina elpu, bet tai ir arī antibakteriālas, pretsēnīšu un pretbioplēves īpašības, novēršot vai palīdzot ārstēt vairākas mutes veselības problēmas.

Palīdz uzlabot acu veselību. Tā kā piparmētra ir labs A vitamīna avots, tā arī palīdz uzlabot acu veselību. Šim taukos šķīstošajam vitamīnam ir svarīga loma vairākās sistēmās, kas nepieciešamas optimālai acu darbībai.

Uzlabo smadzeņu veselību un miega kvalitāti. 2018. gada pētījums atklāja, ka piparmētra uzlabo kognitīvās funkcijas un samazina garīgo nogurumu. Piparmētru lietošana uzlabo atmiņu un miega kvalitāti, vienlaikus samazinot stresa un trauksmes pazīmes.

Foto: pixabay.com

Veicina zarnu veselību. Piparmētra palīdz uzlabot zarnu veselību kā gludo muskuļu relaksants visā kuņģa-zarnu traktā. Tas norāda uz gandrīz jebkuru kuņģa-zarnu trakta problēmu, sākot no gāzēm un vēdera uzpūšanās līdz aizcietējumiem un caurejai. Augs ir īpaši labvēlīgs kairinātu zarnu sindroma simptomu gadījumā.

Palīdz sirds un vielmaiņas veselībai. Tā kā piparmētra ir bagāta ar antioksidantiem, tā var palīdzēt novērst hroniskas slimības, piemēram, sirds slimības un diabētu.

Foto: pixabay.com

Atbalsta elpceļu veselību. Tas daļēji ir saistīts ar piparmētru antibakteriālajām un pretvīrusu īpašībām, kas palīdz novērst jebkāda elpceļu vai sinusa kairinājuma vai infekcijas cēloni.