Mājās gatavota apelsīnu–rozmarīna marināde vistas gaļai

© pexels.com

Apelsīnu un rozmarīna kombinācija vistai piešķir gan svaigumu, gan vieglu aromātisku saldumu, kas īpaši labi izceļas, ja vista tiek cepta cepeškrāsnī vai grilēta. Šī ir vienkārša, bet ļoti efektīga marināde - sastāvdaļas ir pieejamas gandrīz jebkurā virtuvē, un rezultāts ir sulīga, aromātiska un zeltaini kraukšķīga vista. Marināde būs piemērota gan veselai vistai, gan gabaliņiem. Ar recepti dalās “BBC Food”.

Sastāvdaļas (1 veselai vistai vai ~1,2 kg gabaliņu):

  • 2 lielu apelsīnu sula
  • 1 apelsīna miziņa (smalki rīvēta)
  • 3-4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 3 ķiploka daiviņas, saspiestas
  • 2 tējkarotes svaiga rozmarīna, sakapāta (vai 1 tējkarote kaltēta)
  • 1,5 tējkarotes sāls
  • ½ tējkarotes maltu melno piparu
  • 1 ēdamkarote medus (pēc izvēles - padara skaistāku glazūru)
  • 1 tējkarote saldā paprika vai kūpināta paprika (pēc izvēles)

unsplash.com

Pagatavošana

Pagatavo marinādi - bļodā sajauc apelsīnu sulu, miziņu, olīveļļu, ķiplokus, rozmarīnu, sāli, piparus un (ja vēlies) medu un papriku. Maisa, līdz masa ir viendabīga.

Pārlej vistai

  • Ja gatavo veselu vistu - liec to maisiņā vai dziļā traukā un pārlej ar marinādi.
  • Ja gatavo gabaliņus - iemērc tos marinādē, lai pilnībā pārklājas.

Marinēšanas laiks:

  • Gabaliņiem: 2-4 stundas.
  • Veselai vistai: vismaz 6 stundas, ideāli - uz nakti ledusskapī.

pexels.com

Cepšana:

  • Cepeškrāsnī 190°C ~60-70 min veselai vistai, gabaliņiem - 25-40 min atkarībā no lieluma.
  • Pēdējās 10 minūtēs vari pacelt temperatūru, lai iegūtu kraukšķīgu ādiņu.

Pasniegšana:

Lieliski sader ar rīsiem, ceptiem dārzeņiem, svaigiem zaļumiem vai citrona šķēlītēm.

Šī marināde ir vienkārša, bet sniedz izteiktu garšu. Apelsīnu skābums palīdz mīkstināt gaļu, savukārt rozmarīns piešķir īpašu aromātu, kas padara vistu kā no restorāna. Ideāli gan ikdienai, gan svētkiem!

Izmēģiniet pagatavot arī apelsīnu un rozmarīna kēksu ar olīveļļu.