Perfekti karamelizēti sīpoli

© pexels.com

Karamelizēti sīpoli ir viens no tiem gandrīz maģiskajiem brīžiem: parasti, ikdienišķi sīpoli lēnām pārvēršas mīkstā, zeltainā, smaržīgā, saldi sīrupainā masā. Bet bieži, mēģinot tos ātri apcept, tie kļūst rūgti, cieti, piedeg vai izdalās daudz ūdens un beigās nesanāk nekas īpašs. Kā pagatavot perfektus karamelizētus sīpolus? Raksta “BBC Food”.

Panākumu noslēpums ir temperatūra, laiks un sāls - nevis cukurs vai tauku daudzums.

Kā sīpoli var kļūt saldi?

Sīpolos ir dabīgie cukuri, bet tie “atklājas” tikai tad, kad:

  • sīpoli lēni atbrīvo ūdeni,
  • cukuri sāk brūnināties (karamelizēties) zemā līdz vidējā temperatūrā.

Ja karstums ir par augstu:

  • sīpola virskārta apdeg, bet iekšpuse paliek neizcepta,
  • rodas rūgtums.

unsplash.com

Kādu pannu izvēlēties?

Vislabāk strādā:

  • čuguna panna,
  • bieza nerūsējošā tērauda panna.

Arī teflona pannas der, bet neļauj tik precīzi kontrolēt brūnināšanu.

Temperatūra - pats svarīgākais

Sāc cept uz vidēji zemas uguns ap 130-150°C vai uz 2 līdz 4 no 9 karstuma pakāpei.

Ja temperatūra būs pārāk zema, sīpoli tikai sautēsies un kļūs pelēki, bet, ja pārāk augsta - apdegs, pirms kļūst saldi.

Soli pa solim recepte - perfekti saldi karamelizēti sīpoli

Sastāvdaļas:

  • 3-4 sīpoli (baltie vai dzeltenie)
  • 1 ēdamk. sviesta un 1 ēdamk. eļļas (labāk abi, nekā tikai viens no tiem)
  • Šķipsniņa sāls

pexels.com

Pagatavošana:

Sagriez plānas, vienāda biezuma šķēles. Jo tās vienādākas, jo vienmērīgāk karamelizēsies.

Uzkarsē pannu līdz vidēji zemai temperatūrai. Pievieno sviestu un eļļu - eļļa novērš sviesta piedegšanu.

Pievieno sīpolus un šķipsniņu sāls. Sāls nevis tikai garšai, bet tā arī palīdzēs sīpoliem izdalīt ūdeni, kas sākumā tos mīkstina.

Cep lēni - vismaz 20-30 minūtes. Sīpoli nedrīkst čurkstēt - tiem jācepas vienmērīgi.

Ik pēc dažām minūtēm apmaisi - sāc no malas, nevis centra. Ātrāk brūninās vietas, kas pieskaras pannas malai.

Kad tie kļūst zeltaini un mīksti, turpini cept vēl 5-7 min vājākā režīmā - tieši šis ir brīdis, kad sāk notikt karamelizācija.

Ja sīpoli sāk pielipt pannai:

  • pielej mazliet ūdens vai buljona (ap 1 ēdamkaroti),
  • nepalielini temperatūru!

Ja vēlies vēl intensīvāku garšu, pēc karamelizēšanās beigām vari pievienot:

  • dažus pilienus balzamiko etiķa vai citrona,
  • timiānu vai melnos piparus.

Tas pastiprinās saldumu, nepadarot sīpolus skābus.

pexels.com

Kur izmantot karamelizētus sīpolus?

  • uz grauzdētas maizītes kopā ar sieru,
  • burgeros,
  • uz picas,
  • sīpolu zupā,
  • pie gaļas vai siltajiem salātiem.

Sīpoli kļūst saldi tad, kad mēs tiem dodam laiku, mērenu temperatūru un pareizu apstrādi. Nav vajadzīgs cukurs, nav vajadzīgs daudz tauku - tikai pacietība.

Rezultāts ir tā vērts - mirdzoši, maigi, aromātiski sīpoli, kas garšos kā labā restorānā.