Zupas ir viens no ērtākajiem ēdieniem – pagatavo lielāku katlu un vari baudīt vairākas dienas. Taču nereti pēc atkārtotas sildīšanas zupa kļūst duļķaina, dārzeņi izjūk, kartupeļi pārvēršas biezputrā. Kā uzsildīt zupu pareizi, skaidro “Simply Living”.
Kāpēc zupa sildīšanas laikā “izjūk”
Dārzeņos ir daudz šķiedrvielu, kas karsējot kļūst mīkstākas. Jo augstāka temperatūra un jo ilgāks sildīšanas laiks, jo ātrāk šķiedras sadalās. Īpaši jutīgi ir:
Mikroviļņu krāsns silda nevienmērīgi - karstāki punkti liek dārzeņiem “pārvārīties”, kamēr citās vietās zupa vēl ir auksta. Rezultāts - šķiedras sairšanas un zupa kļūst duļķaina un līdzinās biezenim.
Sildi zupu pareizi

Sildi uz plīts, nevis mikroviļņu krāsnī
Uzliec katlu uz plīts viszemākajā temperatūrā. Nepieciešamības gadījumā pievieno 1-2 ēdamkarotes ūdens vai buljona, lai zupa neizgarotu un nekļūtu pārāk bieza.
Nepārmaisi
Maisi no katla malām uz centru - tas samazina spiedienu uz dārzeņiem un tie nesadrūp, pretējā gadījumā lielie gabali izjūk mazākos, un zupa izskatās pēc biezputras.
Nelieto vāku visā sildīšanas laikā
Tvaiks paceļ šķidrumu un dārzeņus līdz virsmai, kas paātrina to izjukšanu.
Sildi, bet neuzvāri
Pietiek uzsildīt līdz 60-75°C - zupa būs silta, garša būs stabila, struktūra - saglabāta.
Ja ļoti steidzies - izmanto mikroviļņu krāsni, bet ar diviem noteikumiem:
Kāpēc tas darbojas?
Zema temperatūra samazina šķiedru sabrukšanas ātrumu. Vienmērīga maisīšana no malām uz centru saglabā dārzeņu formu. Sildīšana “lēnām un zemāk” saglabā struktūru un garšas slāņus.

Kā rīkoties, ja zupa jau ir sākusi pārvērsties par biezputru?
Pievieno:
Citrons atdzīvina garšu un līdzsvaro saldo dārzeņu noti.
Zupas sildīšana ir maiga attieksme pret sastāvdaļām, garšu un struktūru. Ja sildi lēnām, bez spēcīgas vārīšanas, zupa garšos tieši tikpat labi kā tad, kad tā tikko tika pagatavota.
Lasi arī, cik bieži drīkst atkārtoti sildīt ēdienu.