Cik bieži var atkārtoti sildīt ēdienu? Noteikumi, ko daudzi ignorē

© unsplash.com

Ledusskapī stāv vakardienas vakariņas, un prāts saka – tās vēl mierīgi var apēst. Bet cik reižu ēdienu vispār drīkst sildīt? Un vai atkārtota sildīšana neietekmē ēdiena kvalitāti vai pat drošību? Skaidro “www.eatright.org”.

Atkārtota sildīšana nav nekas slikts - ja to dara pareizi. Taču ir daži noteikumi, kurus bieži ignorē un kuri var būtiski ietekmēt ne tikai ēdiena garšu, bet arī veselību.

Sildīt - tikai vienu reizi

Lielākā daļa pārtikas drošības ekspertu iesaka ēdienu atkārtoti sildīt ne vairāk kā vienu reizi. Tas nozīmē - ja reiz ēdiens jau ir sasildīts un pēc tam atkal atdzisis, to vairs nevajadzētu sildīt vēlreiz. Katrs sildīšanas cikls palielina risku, ka ēdienā savairosies baktērijas, īpaši, ja tas kādu laiku ir pavadījis istabas temperatūrā.

unsplash.com

Svarīgi - kā un cik ātri ēdiens tiek atdzesēts

Pēc gatavošanas vai sildīšanas ēdiens jāatdzesē un jāieliek ledusskapī pēc iespējas ātrāk - vēlams divu stundu laikā. Pretējā gadījumā sāk veidoties baktērijas, kas vairojas istabas temperatūrā. Karstu ēdienu var sadalīt mazākos traukos, lai tas ātrāk atdziest.

Uzkarsē līdz vismaz 74 °C

Atkārtoti sildot ēdienu, tas ir jāuzsilda līdz vismaz 74 °C (vai jāsasilda, līdz tas ir karsts visā apjomā, nevis tikai virspusē). Mikroviļņu krāsnī silst nevienmērīgi, tāpēc ieteicams sildīt lēnām un apmaisīt.

Ne visas sastāvdaļas ir vienlīdz drošas

Olbaltumvielas (gaļa, zivis, olas) un rīsi ir īpaši jutīgi produkti, kuros baktērijas vairojas visātrāk. Atkārtota sildīšana šiem produktiem jāveic īpaši rūpīgi, un labāk tos ēst jau nākamajā dienā.

unsplash.com

Daži ēdieni vienkārši zaudē kvalitāti

Lai arī atkārtota sildīšana var būt droša, daži ēdieni vienkārši vairs nav tik garšīgi vai tekstūras ziņā patīkami. Piemēram, makaroni kļūst mīksti, zupas zaudē svaigumu, bet cepti ēdieni - kraukšķīgumu.

Ko darīt ar ēdiena pārpalikumiem?

Plāno porcijas tā, lai paliek mazāk pārpalikumu.

Sasaldē daļu ēdiena, ja zini, ka to neapēdīsi tuvākajā laikā.

Pārpalikumus vari pārvērst par citu ēdienu (piemēram, vakardienas sautējumu pievieno makaroniem vai izmanto kā pildījumu pīrādziņiem).

Atkārtota ēdiena sildīšana pati par sevi nav bīstama, ja tiek ievēroti daži vienkārši drošības noteikumi. Svarīgi ir uzmanīties ar laiku, temperatūru un to, cik reižu ēdiens ir sildīts. Veselība sākas ar uzmanību arī virtuvē!

Lasi arī, kurus ēdienus nekad nevajadzētu sildīt mikroviļņu krāsnī.

Svarīgākais