Sāļais biezpiena pīrāgs ar dārzeņiem

© pexels.com

Kad vajadzīgs ātrs, veselīgs un garšīgs ēdiens, sāļais biezpiena pīrāgs ar dārzeņiem ir ideāla izvēle - tas apvieno krēmīgu tekstūru, svaigas dārzeņu garšas un vieglu aromātu no zaļumiem, radot maltīti, kas der gan brokastīm, gan vieglām vakariņām vai uzkodām. Šī recepte ir vienkārša, ātri pagatavojama un ļauj izmantot sezonas dārzeņus. Ar recepti dalās “BBC Food”.

Sastāvdaļas

  • 400 g biezpiena (labāk krēmīga, ne pārāk sausa)
  • 1 neliels burkāns
  • 1 paprika (jebkura krāsa)
  • 1 mazs cukīni
  • 2 tomāti, bez mīkstuma
  • 1 puravs vai selerijas kāts
  • šampinjoni papildus sātīgumam
  • 1 neliels sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • Zaļumi - dilles, pētersīļi vai lociņi pēc izvēles
  • 1 tējkarote citrona sulas (pēc vēlēšanās)

pexels.com

Sastāvdaļas mīklai (var izmantot arī gatavo smilšu vai kārtaino mīklu)

  • 200 g miltu
  • 100 g auksta sviesta (vai margarīna)
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls
  • 2-3 ēdamkarotes auksta ūdens

pexels.com

Mīklas pagatavošana

Sviestu sagriež mazos kubiņos, pievieno miltus un sāli. Rūpīgi maisa, līdz iegūta drupana konsistence. Pievieno olu un auksto ūdeni, ātri samīca mīklu. Veido bumbu, iepako pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz 30 minūtes.

Sagatavo dārzeņus - nomazgā, nomizo, smalki sagriež. Tomātiem izņem sēklas un mīkstumu, lai tiem nebūtu lieka šķidruma.

Apcep dārzeņus un sēnes, ja tās izmanto - pannā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu, pievieno sīpolu un ķiploku, apcep 2-3 minūtes. Pievieno pārējos dārzeņus un sautē vēl 5-7 minūtes, līdz tie kļūst mīksti, bet nezaudē krāsu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Biezpiena sagatavošana - biezpienu ieliek lielā bļodā, pievieno citrona sulu un zaļumus. Labi samaisa, lai iegūtu krēmīgu konsistenci.

Apvieno ar dārzeņiem - nedaudz atdzesētus dārzeņus sajauc ar biezpienu. Pārbauda garšas un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli un piparus.

Pīrāga gatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180-190°C.Mīklu izrullē un ieliek pīrāga formā, izveidot nedaudz augstāku malu. Pildījumu vienmērīgi izlīdzina pa mīklas virsmu. Virspusi vari pārkaisīt ar rīvētu sieru vai sagrieztām olīvām dekorācijai.

Cep 30 līdz 40 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna un pildījums ir stingrs, bet krēmīgs. Pēc izņemšanas no krāsns ļauj nedaudz atdzist 5-10 minūtes, tad sagriež porcijās.

Pasniedz siltu vai atdzesētu, piemēram, kā uzkodu vai vieglas vakariņas. Var papildināt ar grauzdētiem sēkliņām vai riekstiem, lai iegūtu kraukšķīgumu.