Sātīgas vakariņas bez gaļas

© pexels.com

Ne vienmēr sātīgums nozīmē gaļu uz šķīvja. Arvien vairāk cilvēku atklāj, ka augu valsts produkti var būt gan barojoši, gan pārsteidzoši gardi. Pākšaugi, graudaugi, dārzeņi un sēnes spēj sniegt visu nepieciešamo, lai ķermenis būtu paēdis un prāts – apmierināts. Turklāt šie ēdieni ir vieglāk sagremojami un lieliski piemēroti vakariņām, kad gribas ko sildošu un mājīgu, iesaka “bbcgoodfood.com”.

Siltie pākšaugu sautējumi

Lēcas, pupiņas un aunazirņi ir īsti olbaltumvielu čempioni - no tiem var pagatavot sildošu sautējumu ar tomātiem, ķiplokiem, papriku un garšvielām - piemēram, kurkumu, kumīnu un čili. Šāds ēdiens ir sātīgs, bet vieglāks par klasisku gaļas sautējumu.

Papildu krēmīgumam vari pievienot kokosriekstu pienu vai tomātu biezeni.

pexels.com

Cepti dārzeņi ar graudiem

Rudens dārzeņi - ķirbis, saldais kartupelis, bietes un burkāni - lieliski sader ar griķiem, kuskusu vai kvinoju. Dārzeņus sagriez šķēlēs, apber ar olīveļļu, sāli, timiānu un rozmarīnu, un cep krāsnī līdz zeltainam tonim.

Pasniedz ar jogurta vai tahini mērci - vienkārši, bet pārsteidzoši gardi.

Sēņu risoto vai makaroni ar spinātiem

Sēnes sniedz dziļu, “umami” garšu, kas bieži pietrūkst veģetāros ēdienos. Pagatavo krēmīgu risoto ar sēnēm un parmezānu vai pilngraudu makaronus ar spinātiem un ķiploku mērci.

Šie ēdieni ir sātīgi un aromātiski - ideāli vakaram, kad vēlies baudīt kaut ko siltu un sātīgu.

unsplash.com

Cepti pīrādziņi vai kabaču plācenīši

Ja gribas kaut ko uzkodu stilā, izmēģini plācenīšus no kabačiem, burkāniem vai pupiņām. Tie ir kraukšķīgi, aromātiski un lieliski sader kopā ar jogurta mērcēm.

Vari arī pagatavot mini pīrāgus ar spinātiem, sieru vai sēnēm - ideāli, ja gatavo vakariņas visai ģimenei.

Sātīgās bļodas princips

Vienkāršs, bet efektīvs princips - vienā bļodā apvieno graudus, olbaltumvielas un dārzeņus.

Piemēram: kvinoja + cepti ķirbji + aunazirņi + avokado + mērce. Tā ir vakariņu versija, kas ir gan vizuāli skaista, gan pilnvērtīga.

Pixabay.com

Recepte iedvesmai - krēmīgs lēcu sautējums ar kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas (2 porcijām):

  • 1 glāze sarkanās lēcas
  • 1 mazs sīpols
  • burkāns vai saldais kartupelis
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. kurkumas
  • 1/2 tējk. kumīna
  • 1/2 tējk. čili vai paprikas pulvera
  • 200 ml kokosriekstu piena
  • 1 glāze dārzeņu buljona
  • Olīveļļa, sāls, pipari pēc garšas
  • Pētersīļi vai koriandrs pasniegšanai

Pagatavošana:

Katliņā uzkarsē olīveļļu, pievieno sīpolu un ķiploku, apcep līdz mīksti. Sagriež burkānu, saldo kartupeli, apcep, līdz mīksti.

Pievieno garšvielas, samaisi un pēc mirkļa pievieno lēcas.

Pielej buljonu un kokosriekstu pienu, samaisi.

Vāri uz mazas uguns ~15 minūtes, līdz lēcas kļūst krēmīgas.

Pievieno sāli, piparus, pasniedz ar svaigiem garšaugiem.

Sautējums ir maigs, sildošs un patiesi sātīgs - ideālas vakariņas, kad gribas ko mierinošu un veselīgu vienlaikus.

Gaļas trūkums nenozīmē garšas trūkumu - ar pareizu produktu izvēli un garšvielām iespējams pagatavot ēdienus, kas gan remdē izsalkumu, gan iepriecina garšas kārpiņas. Un pats galvenais - šādas vakariņas palīdz justies vieglāk un enerģiskāk, ļaujot organismam atpūsties, kas ir īpaši svarīgi vakarā!