Mērces ir tas mazais “noslēpums”, kas var padarīt pat vienkāršu ēdienu interesantāku un garšīgāku, taču daudzi veikalu gatavie produkti satur liekas sastāvdaļas – konservantus, biezinātājus, cukuru un aromatizētājus, kas ne vienmēr ir nepieciešami mūsu ikdienas uzturā. Tāpēc arvien vairāk cilvēku atgriežas pie vienkāršas, mājās gatavotas klasikas – piemēram, pašu gatavotas sinepju mērces. Izmēģini šo recepti kopā ar “TheKitchn.com”.
Šī mērce top ātri, izmantojot tikai dažas sastāvdaļas, kuras gandrīz vienmēr ir pa rokai. Tā ir ne vien veselīgāka, bet arī pielāgojama dažādiem ēdieniem un gaumēm.
Vienkārša sinepju mērce
Sastāvdaļas
2 ēdamkarotes sinepju (parastas, graudu vai Dijon)
1 ēdamkarote etiķa vai citrona sulas
1 ēdamkarote medus vai cukura
2-3 ēdamkarotes eļļas (piemēram, olīveļļas vai neitrālas augu eļļas)
šķipsniņa sāls un pipari
pēc izvēles: ķiploks, citrona miziņa, kaltēti garšaugi vai pipari
Pagatavošana
Sajauc sinepes ar etiķi un medu. Pievienojot eļļu pa daļām, maisi, līdz izveidojas viendabīga emulsija. Beigās pievieno sāli, piparus un citus garšas akcentus pēc gaumes.
Uzglabāt mērci var ledusskapī aptuveni nedēļu.
Tā lieliski iederas salātos, der kā marināde gaļai vai vienkārši kā garšas pastiprinātājs uz maizītēm vai dārzeņiem. Iespējams pievienot arī rīvētus ābolus vai mārrutkus, ja garšo asākas nianses!
Šāda pieeja palīdz samazināt iepakojumu atkritumu daudzumu, precīzāk kontrolēt cukura un sāls daudzumu uzturā, kā arī ietaupīt - jo liela daļa no gatavajiem mērču produktiem maksā ievērojami vairāk nekā šo pašu produktu pagatavojot mājās.
Šādas mazās ikdienas izvēles, kas apvieno garšu, ekonomiju un mazāku atkritumu daudzumu, ir ceļš uz vienkāršāku, pārdomātāku dzīvesstilu - arī bez lielām pārmaiņām!
Vai zināji, ka sinepes ir arī veselīgas?