Mājās gatavota ķiploku eļļa - dabīgs aromāts un garša

© Pexels.com

Ķiploku eļļa ir viens no tiem produktiem, kas virtuvē noder teju visam – salātu mērcēm, zupām, gaļas un dārzeņu ēdienu aromatizēšanai vai vienkārši uz svaigas maizes šķēles. Tā nav tikai garšas pastiprinātājs, bet arī dabisks antibakteriāls līdzeklis ar sen zināmām ārstnieciskām īpašībām. Tomēr, gatavojot to mājās, jāņem vērā daži svarīgi drošības aspekti. Ar vienkāršu recepti dalās “kitchn.com”.

Vienkārša ķiploku eļļas recepte

Nepieciešams:

  • 1 glāze (apm. 250 ml) augstas kvalitātes olīveļļas vai citas neitrālas eļļas (piemēram, rapšu)
  • 6-8 svaigas ķiploka daiviņas

Pagatavošana

Nomizo ķiploka daiviņas un viegli saspaida tās ar nazi - lai tās nedaudz atveras, bet netiek pilnībā sasmalcinātas.

Katliņā uz lēnas uguns lej eļļu un pievieno ķiplokus.

Ļauj sildīties apmēram 10-15 minūtes - eļļai nevajadzētu vārīties vai piedegt, tikai lēni piesātināties ar aromātu. Ja parādās burbuļi vai brūna krāsa, uguns ir par stipru.

Kad eļļa ir viegli zeltaina un ķiploku aromāts izteikts, noņem no plīts.

Atdzesē un izkāš, lai eļļā nepaliek ķiploku gabali.

Pārlej tīrā, sterilizētā stikla pudelē vai burciņā ar cieši noslēdzamu vāku.

Pexels.com

Uzglabāšana un drošība

Lai arī ķiploku eļļa ir garšīga un šķiet droša, tieši šī kombinācija (ķiploks + bezskābes vide + zema temperatūra), ir ļoti rūpīgi jāuzglabā.

Uzglabāt tikai ledusskapī - ne ilgāk kā 5-7 dienas!

Neatstāt istabas temperatūrā, pat īslaicīgi.

Nesasaldēt eļļu, jo tas neiznīcina baktērijas, tikai apstādina to attīstību.

Nekad neuzglabāt eļļu ar neizkāstiem ķiploku gabaliem ilgāk par dienu - īpaši, ja tie ir eļļā bez termiskas apstrādes.

Ja vēlies pagarināt uzglabāšanas laiku, drošākais variants ir skābināt ķiplokus pirms lietošanas - piemēram, iemērcot tos uz 10-15 minūtēm 5% etiķī, vai arī izmantot šo eļļu tūlīt pēc pagatavošanas, nevis kā uzkrājumu.

Ķiploku eļļa ir izcils veids, kā piešķirt ēdieniem intensīvāku garšu, vienlaikus baudot arī dabisku pretmikrobu efektu. Ja ievēro pamatnoteikumus - tīrību, vēsu uzglabāšanu un īsu derīguma termiņu -, tā kļūs par praktisku, garšīgu un veselīgu papildinājumu tavā virtuvē!

Lasiet arī, kā atbrīvoties no ķiploku smaržas.

Svarīgākais