Modes krāsu špikeris - kas šogad modē un kā tās savilkt kopā

© Foto: publicitātes

Pavasaris un vasara ir laiks, kad varam atļauties nedaudz vairāk gan pārnestā, gan pavisam burtiskā nozīmē - uzģērbt spilgtākas krāsas apģērbu. Kādas krāsas šosezon ir modē un kā tās gaumīgi savā starpā sakombinēt, nezaudējot stilu.

Koloristika ir sarežģīta zinātne un daudzi no mums dod priekšroku izvairīties no spilgtām krāsām un ģērbties skaidrā, vienkāršā izskatā. Tomēr spilgtāku krāsu apģērbu un aksesuāru integrēšana garderobē nebūt nav grūta, īpaši tāpēc, ka sezonas modes skatēs vienmēr var atrast jau gatavas idejas, ko izmēģināt un izmantot savā ikdienā.

Ja iepriekšējā sezonā dizaineri ieteica ģērbties spilgtā un izteiksmīgā “total look” tēlā, tad tagad viņi nolēmuši košās krāsas atšķaidīt ar pasteļtoņiem - un rezultāts ir izcila pavasarīga kombinācija.

Vienkāršākais veids, kā savā drēbju skapī integrēt jaunu krāsu, ir iegādāties apavus vai aksesuārus. Piemēram, ietilpīga soma, modernas iešļūcenes jeb mule ar slēgtu purngalu vai sandales ar biezāku zoli, kuras uzvilkt ne tikai pludmales brīvdienās, bet arī karstākajās dienās pilsētā. Tie lieliski papildinās džinsu un T-kreklu kombināciju, kokvilnas kleitu vai pat lina uzvalku, turklāt tas padarīs tēlu aktuālu, tieši pateicoties krāsai.

Sviesta dzeltenais

Foto: publicitātes

Ja vēlaties savam drēbju skapim pievienot dažus patiesi aktuālus priekšmetus, iesakām sākt ar sezonas aktuālākajām krāsām. Atšķirībā no pagājušās sezonas, kur dominēja sarkanā krāsa, šovasar dizaineri piedāvā plašu modernu toņu paleti. Tomēr starp tik daudzām modernām krāsām izcēlās un par modes influenceru iecienītāko krāsu kļuva “sviesta” jeb krēmīgi dzeltenais tonis.

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Tas ir vienkāršs un neitrāls, bet nepavisam nav garlaicīgs, piestāv gandrīz visiem un ir viegli kombinējams ar citiem toņiem, turklāt izskatās ļoti vasarīgi - labākā izvēle siltajai sezonai. Veikalos nav grūti atrast šīs krāsas apģērbu un aksesuārus, ne tikai luksusa modes zīmolu segmentā, bet arī “mass market” tīklu veikalu plauktos, tādos kā Mango, &other Stories, Arket, Bennetton, H&M, Zara u.c.

Wow efekts, izvēloties šo krāsu, ir garantēts un īpaši labi sviesta tonis izskatās kombinācijā ar debeszilu, ceriņu un rozā.

Royal blue

Foto: publicitātes

Lai gan par 2024. gada krāsu tikusi pasludināta persiku (peach fuzz) un papildus tai trendīgāko toņu paletē figurē pasteļtoņi un joprojām arī ķiršu sarkans, tomēr 2024. gada pavasara/vasaras modes skatēs karaliski zilā (royal blue) krāsa pārliecinoši figurējusi daudzu dizaineru kolekcijās.

Tādi zīmoli kā Acne Studios, Balmain, Burberry, Dries Van Noten, Loewe, Giorgio Armani, Givenchy, Ann Demeulemeester, Balenciaga, Issey Miyake apspēlēja šo īpašo krāsu, iestarpinot to starp aktuālākajiem toņiem. Jo kam gan ir domāti noteikumi - lai dažkārt tos pārkāptu.

Foto: publicitātes

Merilendas Universitātes pētījumos pierādīts, ka tieši zilā ir cilvēku iecienītākā krāsa - zilā krāsa ir mīļākā krāsa 42% vīriešu un 29% sieviešu. Zilā tiek uzskatīta par pozitīvu un mierīgu krāsu, tā ir viena no visbiežāk izvēlētajām krāsām zīmolvedībā, reklāmā un produktu dizainā.

Daudzi izvēlas zilo krāsu interjeru dekorēšanai - tā ir inteliģences, uzticamības un komunikācijas krāsa. Bet galvenokārt tas ir neitrāls, vienlaikus nomierinošs tonis un rada drošības un uzticības sajūtu.

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Tā bija iecienītākā mākslinieka Īva Kleina (Yves Klein) krāsa, kura mums vairāk ir pazīstama kā International Klein Blue. Mākslinieks izgudroja veidu, kā saglabāt ultramarīna pigmentu tā sākotnējā formā un patentēja to 1960. gadā, nosaucot to savā vārdā.

Modes dizainera Īva Senlorāna (Yves Saint Laurent) Marakešas rezidence bija Majorelle ultramarīna krāsā, gluži tādā kā Marokas pilsētas Chefchaouen vecās medīnas ielas un mājas. Majorelle Blue ir dzidrs un intensīvs zils tonis, kuru 1924.gadā mākslinieks Žaks Majorels (Jacques Majorelle) izmantoja, uzbūvējot savu lielāko mākslas darbu - Majorelle dārzu Marakešā, Marokā.

Dārza sienas, strūklakas, dažādus elementus un villu vēl šodien viscaur klāj šī ļoti intensīvā zilā nokrāsā, kurai arī ir piešķirta preču zīme - Majorelle Blue.

Viena no smalkākajām krāsu kombinācijām ir zils ar dziļu kafijas vai šokolādes brūno un sinepju krāsu. Vieglu ekstravagances noti piedos zilā kombinācija ar rozā un visiem sārtajiem, baltu vai zelta.

Visbeidzot zils kombinācijā ar melnu ir sevišķi drošs variants gan ikdienai gan svinībām. Piedāvājam apskatīt vienkāršākos paņēmienus, ko ņemt vērā, kombinējot krāsas, kad veidojiet savu tēlu.

Akcents

Foto: publicitātes

Ja vienmēr esiet izvairījušies no spilgtām krāsām, tad vajadzētu sākt ar ko nelielu - vienkāršs un mazs akcents, ko pievienot savam ierastajam tēlam. Tā varētu būt soma, T-krekls, bikses vai apavi, lakats un šalle. Piemēram, Džonatans Andersons kolekcijā Loewe prezentēja vienkāršu kombināciju vēsiem vasaras laikapstākļiem: melni bermudu šorti kombinācijā ar spilgti oranžu jaku.

Total look

Foto: publicitātes

Vēl viens vienkāršs veids, kā veidot krāsainas kombinācijas, ir "total look" paņēmiens, kas burtiski nozīmē “no galvas līdz kājām”. Izvēlieties vienu toni un tērpieties viscaur tajā.

Piemēram, zīmols Hermès piedāvāja vasarai ideāli piemērotu kombināciju: topu un maksi svārkus sārtā krāsā. Zīmols specializējas ādā, taču siltajam gadalaikam daudz labāk būs piemērots komplekts no vieglas kokvilnas vai lina. Nobeidziet tēlu ar pieskaņotām sandalēm vai iešļūcenēm.

Krāsa + krāsa

Foto: publicitātes

Tiem, kam patīk eksperimenti, iesakām pamēģināt savā izskatā apvienot divus spilgtus toņus. Piemēram, variet apvienot divas pretkrāsas: dzeltena + violeta, oranža + zila vai sarkana + zaļa. Līdzīga kombinācija redzēta Miu Miu pavasara/vasaras kolekcijā.

Miuccia Prada nolēma koši zilos svārkus papildināt ar dzeltenu ādas mēteli. Tomēr variet izvēlēties arī divus līdzīgus toņus - droši valkājiet sarkanu ar rozā, zilu ar violetu vai dzeltenu ar oranžu.

"Color block" paņēmiens

Foto: publicitātes

Ja ar diviem toņiem šķiet par maz - izvēlieties trīs vai pat vairāk. Šo stilistisko paņēmienu sauc par color block jeb krāsu bloķēšanu. Īvs Senlorāns sāka to aktīvi lietot jau 60. gados, un kopš tā laika šis toņu kombinācijas princips modes tendenču sarakstu nepamet.

2024. gada pavasara/vasaras sezonā tas savu popularitāti jau atkal ir atguvis. Pastāv ārkārtīgi daudz kombināciju iespēju, piemēram, varat apvienot vairākus brūnos toņus ar oranžu un dzeltenu, kā tas ir redzams Tod kolekcijā.

Spilgtais un pasteļtoņi

Foto: publicitātes

Piesātinātu un košu krāsu var “nomierināt” ar maigu pasteļtoni. Tie var būt vai nu vienas krāsas dažādi toņi, piemēram, kā modes nama Fendi skatē, vai spilgti un pasteļtoņi no divām kontrastējošām krāsām — atkarībā no tā, kas jums patīk labāk un cik daudz esiet gatavi atļauties.

Piemēram, pūderrozā var kombinēt ar spilgti gaiši zaļu, koši rozā ar lavandas toni, bet debeszilu ar dzeltenu.

Visdrosmīgākajiem modes cienītājiem iesakām vienādās proporcijās izmēģināt pasteļtoņu un spilgtu krāsu kombināciju - piemēram, apvienojiet krēmīgu dzeltenu ar kobalta zilo, ceriņu ar apelsīnu un piparmētru ar sarkano. Un, ja neesat pārliecināts, ka abas izvēlētās krāsas izskatīsies harmoniski viena ar otru, droša izvēle vienmēr būs neitrāls pelēks, balts vai bēšs kopā ar kādu krāsu.

Modē deviņdesmitie. Kas joprojām modē, lasiet šeit.