Modē deviņdesmitie - top lietas, kas aktuālas joprojām

© Foto: publicitātes

Cik bieži ir nācies secināt, ka modes veikalu plauktos un skatlogos parādījies kas tāds, kas izskatās gluži kā mammas vai omes jaunības laikā, vai pat pašas dzīves laikā jau reiz redzēts un arī valkāts, tikai pirms divdesmit gadiem?

Tas, ka mode ir cikliska, ir fakts, ko ir grūti noliegt - aizvien parādās silueti un apģērbi, kas bijuši modes tendenču topā pat pirms desmitgades, pierādot vien to, ka viss jaunais visai bieži ir vien labi aizmirsts vecais. Jā, iespējams nedaudz mainās kāda stila vai apģērba elementa interpretācija, taču to nekļūdīgi var atpazīt.

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Arī šī sezona nav izņēmums, un 2024.gads viennozīmīgi parāda deviņdesmitos kā dizaineru iecienītāko modes atsauci un bez tiešām labām stila lietām, iespējams, ka tajā var atrast arī apģērbus, par ko mēs vislabprātāk būtu aizmirsuši un uz neatgriešanos. Šīs 8 ģērbšanās tendences no supermodeļu, “grunge” un digitālā laikmeta dzimšanas ēras, kas aizvien ir aktuālas un īpaši šajā sezonā ir modes dizaineru iecienītas un izceltas.

Starp citu apzinātākam lietu patēriņam tas nemaz nenāk par ļaunu, (gandrīz) jebkuru kvalitatīvu “vintage” apģērbu un aksesuārus var organiski integrēt garderobē, papildinot ar ko jaunu, tādējādi samazinot savus tēriņus un kaut mazliet, bet tomēr ietekmējot globālo pirkšanas-patēriņa-ražošanas situāciju.

Bridži un/vai kapri bikses

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Šīs bikses viennozīmīgi ir viens no apģērbiem, par kuru “aiziešanu nebūtībā” bijām tikai priecīgi - sava visai apšaubāmā garuma dēļ tās vizuāli lauž kāju proporcijas, visbiežāk neglaimojošā veidā, un šķiet, ka perfekti izskatās tikai ideālu kāju īpašniecēm. Bridži noteikti ir sezonas pārsteidzošākā un negaidītākā atgriešanās - veselu modes zīmolu plejāde tās iekļāvusi savās sezonas kolekcijās: Blumarine, Coperni, Tory Burch, Schiaparelli, Ferragamo un daudzi citi.

Pēdējos gados uzsvērtā garo un augsto bikšu ēra, iespējams, ar šā modeļa ienākšanu kļūs daudzveidīgāka. Starp citu, valkāt šādas bikses nav grūti - tās viegli kombinēt ar blūzēm un vienkāršiem T-krekliem, topiņiem vai bodijiem, īpašu uzmanību pievēršot tieši apaviem.

Lieliska alternatīva klasiskajiem bridžiem vai kapri ir kulotes jeb bikšusvārki, kas arī ir pusgaras bikses, kas atsedz potītes un pusikru, taču ir ar brīvāku piegriezumu un formu.

Unisex

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Ja gadsimtu mijā modes dizaineri sapņoja par universālu garderobi un skapja saturu, kas nav atkarīgs un piesaistīts dzimumam, tad pēdējos gados modes pasaule šai idejai ir strauji pietuvojusies, un lai gan ne visiem tuva un aktuāla, bet tik daudz kā nekad garderobē parādījušies bikškostīmi, balti krekli, oversize bleizeri un žaketes, boyfriend džinsi un loferveidīgi apavi.

90.gadu vadmotīvs bija androgīnija, kas soļo roku rokā ar minimālismu, līdz ar to arī spēles ar feminīnā un maskulīnā tīšu un netīšu kombinēšanu.

Grandžs

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Lielākā daļa “grunge” stilu asociē ar Marku Džeikobsu, Kortniju Lovu, Vivjēnu Vestvudu (dēvēta arī par “panka” vecmāmiņu un starp citu, pašlaik Rīgas modes muzejā ir unikāla iespēja redzēt kolekcionāra Lī Praisa Vestvudas apģērbu un aksesuāru privātkolekciju) - šogad tas piedzīvo sava veida renesansi, iekļaujot šķietami neatbilstošākās kombinācijas, nesavienojamu lietu miksēšanu, strādnieku jakas, zīda kleitas, saplosītu trikotāžu un masīvus apavus. Viena no spilgtākajām šāda veida saspēlēm šosezon redzēta zīmola Prada skatē.

Caurspīdīgs "longsleeve"

Foto: publicitātes

Caurspīdīgie audumi un cieši piegulošas garās piedurknes gandrīz vienmēr izraisa asociācijas tieši ar 90. gadiem, kad modes pasaulē valdīja zināma deva huligānisma. Par šīs sezonas caurspīdīguma trendu parunāsim citreiz, bet šoreiz atliek vien minēt, ka aktuāls ir uzsvars tieši uz līniju tīrību - iedvesmojieties no Proenza Schouler un Saint Laurent.

Sporta apģērba atdzimšana

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Laiks, kad sporta apģērbs bija paredzēts tikai un vienīgi sporta aktivitātēm, ir pagājis un tas nu ir spēcīgi iesakņojies mūsu sadzīvē, tajā skaitā pateicoties salīdzinoši nesenās pandēmijas laikam. Sporta krekli un kapučjakas ir aizvietojuši ikdienas apģērbu, košu krāsu un futūristisku formu topiņi labi sader ar denim un kostīmu biksēm. Komforts pirmajā vietā.

Dekonstrukcija

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Patiesā revolūcija pagājušā gadsimta beigās bija dekonstrukcijas dizaineru parādīšanās pie modes apvāršņa. Izteikti avangarda stila pārstāvji bija japāņi un beļģi, kuri aktīvi pārskatīja attieksmi pret visu jau zināmo un garderobes priekšmetus pārveidoja un stilizēja, tādējādi radot īstu revolūciju modes vēsturē.

Arī šajā sezonā dizaineri godina Martinu Margielu un Rei Kawakubo ar sarežģītu drapējumu, neapstrādātām malām, pārdomātām "neregulārām" proporcijām, struktūru un pēkšņiem kontrastējošu audumu savienojumiem.

Dizaineru vidū izceļas Pīters Do, kurš apņēmies atjaunot Helmuta Langa kādreizējo slavu. Tieši Helmuts Langs savulaik aizsāka anti-fashion kustību un iestājās pret eidžismu nozarē, aicinot uz savām skatēm dažāda vecuma modeļus.

"Underwear" stilistika

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Biksītes šortu vietā, krūšturi topiņu vietā, slip-kleitas, korsetes un cita apakšveļas atribūtika nebūt nav tikai pēdējā gada iezīme - šī tendence ieguva popularitāti 90.gados, kad dizaineri plaši pētīja jaunus jutekliskuma un sieviešu attiecības ar savu ķermeni aspektus.

Droši varam teikt, ka šis virziens turpinās arī 2024.gadā, tāpēc sagatavojamies elegantajam kailumam, bet ar mēru.

Denim jeb džinss

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Lai gan džinsus droši var ierindot kategorijā “pārlaicīgs” un “bāzes klasika”, ir atsevišķi laika posmi, kad tie bijuši īpaši populāri. Oversize strādnieku tipa jakas, denim no galvas līdz kājām, pat apavos un aksesuāros, šorti, bikses, kleitas - no džinsa auduma šogad drīkst būt viss un pat vienlaikus.

Deviņdesmitajos džinss bija gandrīz svēta lieta un arī šajā sezonā tā aktualitāte ir vien augusi.

Lai veidotos moderns koptēls, vien jāpašpiko, kādi modeļi un piegriezumi tiek ierindoti tendenču vidū, izvēloties sev piemērotāko, kas vislabāk izcels augumu.

Svarīgākais