Gudrā iepirkšanās. 8 padomi, kā iegādāties tikai nepieciešamo

© Foto: publicitātes

 Kā iepirkties gudri un pārdomāti, lai izvairītos no liekiem tēriņiem, padarot pašu iepirkšanās procesu apzinātāku? Atceroties, cik daudzas lietas skapī tikušas iegādātas impulsīvi un joprojām vien aizņem vietu, katru jaunu sezonu gribētos iesākt ar radikālu lēmumu - pārstāt pirkt lieku. Arī šis gads nav izņēmums, bet atzīšos - nu jau ir kļuvis krietni labāk.

Lai no šīs kļūdas vieglāk izvairītos, pastāv virkne pavisam vienkāršu jautājumu, ko iepērkoties, ir labi paturēt prātā vai izrakstīt piezīmēs savā telefonā, lai vienmēr būtu pa rokai.

Foto: publicitātes

Pārdomāts pirkums nenozīmē tikai cītīgi izplānotu pirkumu, jo savu sapņu kleitu vai trenci vari nejauši ieraudzīt garāmejot vai kādā ceļojumā, šādā gadījumā tas būtu gudrais pirkums, proti, iegādāties kaut ko no sava īsākā vai garākā vēlmju saraksta.

Taču impulsīvā jeb nepārdomātā pirkuma piemērs būtu tā reize, kad esi kaut ko iegādājusies stresa situācijā vai lai uzlabotu garastāvokli, vai gluži vienkārši lielo atlaižu dēļ, kad vairāk par visu vilina tieši preces cena.

Tiklīdz rodas mazākās šaubas, vai kārtējais krekliņš patiešām ir nepieciešams, jautājumu uzdošana atvieglos un pamatos lēmuma pieņemšanu.

Kādēļ vēlos šo preci iegādāties?

Foto: publicitātes

Vienīgais obligātais nosacījums ir pavisam godīga atbilde. Te slēpjas spēja novērtēt, vai izvēlētais apģērbs piestāv un ir tiešām nepieciešams. Formulējums «jo tā ir tik skaistā krāsa» strādā tikai tādā gadījumā, kad ziniet, ka izvēlētā krāsa patiešām piestāv tieši jums.

Bieži steigā nepievēršam lielu uzmanību dažādiem no ārpuse nākošiem impulsiem, kas patiesībā lielā mērā ietekmē lietas, ko darām ikdienā. Labs piemērs ir kādas iemīļotas filmas varones, darba kolēģes vai draudzenes ģērbšanās stils vai kāds konkrēts apģērbs, frizūra - atcerieties, ne vienmēr tas, kas labi izskatās vienam, tikpat labi izskatīsies arī jums.

Ar kādām emocijām šī lieta man saistās?

Foto: publicitātes

Domāju, ka katram kaut reizi dzīvē ir sanācis apzināti nopirkt apģērbu vai pat apavus kādu izmēru par mazu, ar domu, ka «gan jau pastiepsies, ievalkāsies vai nometīšu tos pāris kilogramus».

Šādas motivācijas rezultāts bieži vien rezultējas pastāvīgos pārmetumos, ka nekas no minētā ne tikai nav piepildījies, bet tam nācis klāt arī uztraukums, ka atkal ir nopirkts kaut kas, kas netiek valkāts.

Rezultātā emocijas, ko šī lieta ir izraisījusi tomēr ir ar negatīvu pieskaņu. Labāk uzsvaru likt uz lietām, kas uzreiz uzlabo dzīvi, nevis kādreiz nākotnē.

Vai man tas piestāv?

Foto: publicitātes

Šis jautājums palīdzēs kritiski novērtēt, vai attiecīgās lietas krāsa, piegriezums, audums un stils atbilst jūsu tēlam - cik labi izvēlētā lieta izceļ augumu un notušē nepilnības, cik harmoniski izvēlētā krāsa saspēlējas ar ādas, matu un acu krāsu.

Lai gan pēdējo daudzi uzskata par jau novecojušu metodi, tomēr ir apģērbi, kuru krāsa ļauj ārienei burtiski atplaukt, kamēr citas to «noēd». Visbeidzot, cik aktuāls ir piegriezums un vai apģērba stilistika iederas jūsu garderobē.

Labs praktisks ieteikums ir iepirkties nesteidzīgi, jo būs mazāks risks pieņemt neizsvērtu lēmumu.

Vai varu šo lietu sakombinēt ar jebko no esošās garderobes?

Foto: publicitātes

Ja vari bez minstināšanās nosaukt vismaz 5 no esošajām lietām savā garderobē, tā jau ir laba zīme - lielākais sarūgtinājums rodas tad, kad, atnākot mājās, konstatē, ka nopirkto nav ar ko kopā savilkt. Ņem vērā arī audumu faktūras - cik labi tās saderēs kopā.

Vienmēr paturi prātā, ja ne precīzi, tad vismaz aptuveni, kas atrodas tavā drēbju skapī vai garderobē, kā arī kuras ir tās lietas, kas trūkst vai vispār nav.

Cik bieži es to uzvilkšu?

Foto: publicitātes

Domājot par kaut ko jaunu vai par skapja satura papildināšanu, ir svarīgi atcerēties to, kāds ir jūsu dzīvesveids - visbiežāk tieši mūsu apģērbs, ko valkājam visbiežāk, uz to precīzi norāda. Ja esiet pilna laika māmiņa, diez vai labs lēmums būs iegādāties stingru, kustību ierobežojošu lietišķu kostīmu, un otrādi, ja ikdiena ir pakārtota noteikta «dreskoda» darba videi, relaksēta piegriezuma drēbes nebūs prioritāte. Izvērtējiet, vai noskatīto apģērbu pietiekami bieži uzvilksiet.

Vai šī lieta būs modē arī pēc 5 gadiem?

Foto: publicitātes

Vēl viens labs jautājums, ko sev uzdot, vai grasos iegādāties trendīgu lietu vai tomēr ilgdzīvojošu. Trenda lietām pārsvarā ir īslaicīgs mūžs, apmēram 1 līdz 2 sezonas, protams, gadās arī izņēmumi, taču lielākoties tās ir aktuālas salīdzinoši īsu laiku. Nav noziegums trendiem sekot un kādu lietu arī iegādāties, bet jārēķinās, ka jau nākamajā sezonā to vajadzēs atkal aizstāt ar citu.

Ir labi investēt ilglaicīgākās tendencēs, tas nozīmē kas tāds, kas modē ir tagad un arī pēc 5 vai 10 gadiem, piemēram, labas kvalitātes džinsi, žakete, bikškostīms no vilna un kašmirs utml.

Cik ilgi man dotā lieta kalpos?

Foto: publicitātes

Ar šo jautājumu viss ir vienkārši - auduma vai materiāla kvalitāte, praktiskums un daudzpusība. Jo augstāka apģērba kvalitāte, jo ilgāk tas kalpos.

Kombināciju iespējas ar jau esošo apģērbu skapī noteiks to, cik daudz dažādu iespēju tev būs to uzvilkt.

Piemēram, labu kašmira jaku vari integrēt savā garderobē visa gada garumā un kombināciju iespējas ir bezgalīgas - ar kleitu, biksēm, zem žaketes vai pāri kreklam, ar gariem vai īsākiem svārkiem u.c. Tas pats attiecas uz krāsu - tumšāki toņi noteikti ir praktiskāki par, teiksim, baltiem.

Vai varēšu pareizi kopt šo apģērbu?

Foto: publicitātes

Kopšanas instrukcija atrodama uz jebkura apģērba un pirms to iegādes ir labi to cītīgi izpētīt - līdz ar jaunu audumu ienākšanu to kopšana mēdz krasi atšķirties. Simbolu skaidrojumus uz apģērba etiķetēm var droši pašpikot arī turpat «Google».

Svarīgākais, kas jazina, būtu rokas un veļas mašīnas mazgāšanas ikonas un ieteicamā mazgāšanas temperatūra. Daudzi izstrādājumi ir ar norādi par ķīmisko tīrīšanu. Ir labi izvērtēt, cik laika un iespēju jums ir ikdienā, lai par kādu īpašu kopšanas veidu parūpētos.

Kādas ir karstākās modes lietas šovasar, lasiet šeit.

Svarīgākais