Ja virtuvē būtu jānosauc viena vieta, kas izskatās tīra, bet patiesībā slēpj visvairāk mikrobu, tā būtu kafijas automāta ūdens tvertne. Tieši tā – ne izlietne, ne sūklis, ne trauku dvielis, bet tieši tvertnes iekšpuse, kurā mēs katru dienu lejam svaigu ūdeni, pat nepaskatoties, kas tur notiek. Skaidro “Very Well Health”.
Problēma nav ūdens daudzumā vai kvalitātē. Problēma ir stāvošs ūdens, kas ir ideāla vide mikroorganismiem. Turklāt ūdens tvertne reti tiek atvērta līdz galam un gandrīz nekad — izžāvēta. Rezultāts: biofilmas.
Kas ir biofilma — un kāpēc tā ir bīstama
Biofilma ir mikroskopiska, gļotaina kārta, ko veido baktēriju, rauga un pelējuma kombinācija. Tā nav vienkārši “netīrumu plēvīte” — biofilma ir dzīva struktūra, kas pieķeras plastmasai un izveido aizsargbarjeru. Kad tā izveidojas, ar vienkāršu izskalošanu neko daudz izdarīt nevar.
Biofilmas kafijas automātos identificētas pat laboratorijās — pētījumi rāda, ka tās satur pseudomonas baktērijas, pelējuma sporas un rauga šūnas, kas īpaši strauji vairojas mitrās virsmās.
Un jā — šīs mikrodzīvības daļiņas nonāk tavā rīta kafijā. Mazā daudzumā tās nav bīstamas veseliem cilvēkiem, bet tām ir divas nepatīkamas sekas:

Kāpēc tvertne kļūst netīra tik ātri
Pat ja lej iekšā tikai filtrētu vai pudelēs pildītu ūdeni, problēma nepazūd. Kāpēc?
Stāvošs ūdens — mikroorganismi dubultojas ik pēc 20-30 minūtēm.
Plastmasa “aiztur” mitrumu — plastmasas mikroporas ir ideāls saķeres punkts biofilmai.
Tvertne reti izžūst pilnībā.
Tāpēc pat tvertnei, kas “izskatās tīra”, iekšpusē bieži vien ir gļotaina kārta — tā pat nav redzama, tikai sajūtama, pārbraucot ar pirkstu.
Cik bieži jāmazgā tvertne
Lielākā kļūda: mazgāt tikai tad, kad redzami netīrumi. Kad redzi - problēma jau ir aizgājusi pārāk tālu!
Praktisks grafiks

Kā pareizi nomazgāt ūdens tvertni (lai tiešām tiktu vaļā no biofilmas)
Izlej visu ūdeni — nekad neatstāj “vakardienas” nākamajai dienai.
Izņem tvertni un vāciņu.
Mazgā ar:
Noskalo un apgriez žāvēšanai, lai gaiss cirkulē.
Reizi 1-2 nedēļās:
Svarīgi: pēc etiķa vienmēr izskalo 2-3 reizes.
Divas izplatītas kļūdas, kas veicina mikrobu augšanu
“Es vienkārši pielieku ūdeni klāt”
Mikroorganismi paliek apakšā, ja mēs tikai papildinām ūdeni. Tvertnei jābūt tukšai un sausai vismaz dažas stundas dienā.
“Tvertnes vāks nav jāmazgā”
Tieši vāka malas ir vissliktākā vieta — tur krājas kondensāts un putekļi no virtuves gaisa.

Kā zināt, ka tvertne jau ir “slimīga”
Simptomi:
Tvertne jātīra nekavējoties!
Kad tvertni labāk nomainīt
Tvertne ir jāmaina, ja:
Ņem vērā! Cietā ūdens reģionos tvertnes kalpo īsāk — dažkārt tikai 1-2 gadus.
Kā mājas apstākļos pareizi kopt kafijas automātu.