Kafijas automāta ūdens tvertnes tīrīšana: kāpēc un cik bieži jāmazgā

© pexels.com

Ja virtuvē būtu jānosauc viena vieta, kas izskatās tīra, bet patiesībā slēpj visvairāk mikrobu, tā būtu kafijas automāta ūdens tvertne. Tieši tā – ne izlietne, ne sūklis, ne trauku dvielis, bet tieši tvertnes iekšpuse, kurā mēs katru dienu lejam svaigu ūdeni, pat nepaskatoties, kas tur notiek. Skaidro “Very Well Health”.

Problēma nav ūdens daudzumā vai kvalitātē. Problēma ir stāvošs ūdens, kas ir ideāla vide mikroorganismiem. Turklāt ūdens tvertne reti tiek atvērta līdz galam un gandrīz nekad — izžāvēta. Rezultāts: biofilmas.

Kas ir biofilma — un kāpēc tā ir bīstama

Biofilma ir mikroskopiska, gļotaina kārta, ko veido baktēriju, rauga un pelējuma kombinācija. Tā nav vienkārši “netīrumu plēvīte” — biofilma ir dzīva struktūra, kas pieķeras plastmasai un izveido aizsargbarjeru. Kad tā izveidojas, ar vienkāršu izskalošanu neko daudz izdarīt nevar.

Biofilmas kafijas automātos identificētas pat laboratorijās — pētījumi rāda, ka tās satur pseudomonas baktērijas, pelējuma sporas un rauga šūnas, kas īpaši strauji vairojas mitrās virsmās.

Un jā — šīs mikrodzīvības daļiņas nonāk tavā rīta kafijā. Mazā daudzumā tās nav bīstamas veseliem cilvēkiem, bet tām ir divas nepatīkamas sekas:

  • tās maina kafijas garšu (rūgtums, “plastmasīga” piegarša, dīvains aromāts);
  • tās bojā automātu, jo biofilma izplatās tālāk pa ūdens sistēmu.

pexels.com

Kāpēc tvertne kļūst netīra tik ātri

Pat ja lej iekšā tikai filtrētu vai pudelēs pildītu ūdeni, problēma nepazūd. Kāpēc?

Stāvošs ūdens — mikroorganismi dubultojas ik pēc 20-30 minūtēm.

Plastmasa “aiztur” mitrumu — plastmasas mikroporas ir ideāls saķeres punkts biofilmai.

Tvertne reti izžūst pilnībā.

Tāpēc pat tvertnei, kas “izskatās tīra”, iekšpusē bieži vien ir gļotaina kārta — tā pat nav redzama, tikai sajūtama, pārbraucot ar pirkstu.

Cik bieži jāmazgā tvertne

Lielākā kļūda: mazgāt tikai tad, kad redzami netīrumi. Kad redzi - problēma jau ir aizgājusi pārāk tālu!

Praktisks grafiks

  • Ideāli: izskalot un ātri izžāvēt katru dienu.
  • Reāli: kārtīga mazgāšana 2-3 reizes nedēļā.
  • Ja izmanto cietu ūdeni: vēl biežāk.

pexels.com

Kā pareizi nomazgāt ūdens tvertni (lai tiešām tiktu vaļā no biofilmas)

Izlej visu ūdeni — nekad neatstāj “vakardienas” nākamajai dienai.

Izņem tvertni un vāciņu.

Mazgā ar:

  • karstu ūdeni,
  • mīkstu birsti, kārtīgi izmazgājot stūrus,
  • maigu trauku mazgājamo līdzekli.

Noskalo un apgriez žāvēšanai, lai gaiss cirkulē.

Reizi 1-2 nedēļās:

  • izmazgā ar 1:3 etiķa šķīdumu vai
  • soda + karsts ūdens maisījumu (ja nepatīk etiķa smarža).

Svarīgi: pēc etiķa vienmēr izskalo 2-3 reizes.

Divas izplatītas kļūdas, kas veicina mikrobu augšanu

“Es vienkārši pielieku ūdeni klāt”

Mikroorganismi paliek apakšā, ja mēs tikai papildinām ūdeni. Tvertnei jābūt tukšai un sausai vismaz dažas stundas dienā.

“Tvertnes vāks nav jāmazgā”

Tieši vāka malas ir vissliktākā vieta — tur krājas kondensāts un putekļi no virtuves gaisa.

pexels.com

Kā zināt, ka tvertne jau ir “slimīga”

Simptomi:

  • tvertne paliek “slidena”;
  • ūdens smaržo nedaudz saldeni vai “sastāvējies”;
  • kafija pēkšņi kļūst rūgtāka, pat ja pupiņas ir tās pašas;
  • uz sienām parādās viegli balti pleķīši vai dzeltenīgi punktiņi.

Tvertne jātīra nekavējoties!

Kad tvertni labāk nomainīt

Tvertne ir jāmaina, ja:

  • plastmasa kļuvusi matēta vai ieplaisājusi (biofilma slēpjas plaisās);
  • tvertne joprojām smaržo arī pēc izmazgāšanas;
  • gļotaino sajūtu neizdodas pilnībā noņemt.

Ņem vērā! Cietā ūdens reģionos tvertnes kalpo īsāk — dažkārt tikai 1-2 gadus.

Kā mājas apstākļos pareizi kopt kafijas automātu.