Virtuves plastmasas un silikona rīki parasti kalpo diezgan ilgi, taču gandrīz katram mājās ir vismaz viena lāpstiņa, kas pēc laika kļūst lipīga, spīdīga vai nelāgi smaržo. Tas bieži ir ķīmisku izmaiņu rezultāts, ko nevajadzētu ignorēt. Lūk, kas patiešām notiek un kā saprast, kad ir īstais brīdis piederumus nomainīt, skaidro “Real Simple”.
Siltums
Atkārtota saskare ar augstu temperatūru (īpaši 200-250°C un vairāk) bojā polimērus — tie sāk zaudēt struktūru, virsma kļūst poraina un “svīst”.
Eļļas un tauki
Tauki iekļūst bojātajā materiālā un oksidējas — rodas lipīga, dažkārt arī dzeltenīga kārta.
Mazgāšana trauku mašīnā
Karsts ūdens + agresīvas ķimikālijas paātrina sadalīšanos, īpaši lētas plastmasas rīkiem.

Tauki, kas iesūcas porainā, bojātā materiālā, sāk oksidēties, radot smaku, rūgtu aromātu un lipīgu sajūtu.
Jo ilgāk rīks lietots, jo vairāk oksidēto tauku uzkrājas — un lipīgums kļūst nenomazgājams.
Skaidri signāli, ka rīks ir jāizmet, nevis jāturpina mazgāt.
Virspuse ir lipīga, pat pēc mazgāšanas ar trauku līdzekli - tas nozīmē, ka polimērs jau sabrūk.
Rīks ir kļuvis spīdīgs vai gumijots - šī “gludā kārta” ir materiāla degradācija.
Aromāts, kuru nevar nomazgāt - tauki ir iekļuvuši materiālā — tas vairs nav higiēnisks.
Krāsas maiņa — dzeltenīga, brūna vai pelēcīga virsma - īpaši silikona rīkiem. Tas liecina par oksidēšanos.
Materiāls kļūst mīkstāks vai staipās - norāda uz polimēra zudumu. Tas var pat atstāt mikrodaļiņas ēdienā.
Plaisas, burbulīši, raupjumi - mikroplaisas uzkrāj baktērijas, un no tām eļļu izmazgāt nav iespējams.

Nelietot plastmasas vai silikona rīkiem virs 200°C
Ja cep pannā, kur temperatūra var sasniegt 250°C, izvēlies metālu vai karstumizturīgu koku.
Nemazgā ļoti karstā trauku mašīnas režīmā, īpaši silikonu — tas mīkstina materiālu.
Neatstāj pannā vai katlā pēc cepšanas - siltums + tauki = paātrināta degradācija.
Reizi mēnesī nomazgā ar sodas + karsta ūdens pastu - tas noņem oksidētos taukus, kamēr materiāls vēl nav bojāts.
Labākie varianti
Izvairies no
Virtuves rīku lipīgums nav “kosmētisks defekts” — tas ir skaidrs signāls, ka materiāls vairs nav drošs. Polimēru sadalīšanās un tauku oksidācija ne tikai sabojā ēdiena garšu, bet arī rada mikrodaļiņas, kurām nevajadzētu nonākt uzturā. Ja lāpstiņa vai karote kļūst lipīga, maini to nekavējoties — tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā uzturēt higiēnu virtuvē.