Ikdienas dzīvē virtuve parasti ir tas stūrītis, kurā nekārtība rodas visātrāk - ēdam, gatavojam, noliekam “uz brīdi”, un pēkšņi galdi ir pilni, izlietne arī, un skapīšos valda haoss. Tomēr ir kāda ļoti vienkārša, praktiski pielietojama sistēma, ko izmanto gan profesionāļi, gan kārtības entuziasti - 5 minūšu noteikums. Šis modelis palīdz uzturēt virtuvi kārtībā ikdienā, bez lielām ģenerālajām uzkopšanām, un darbojas arī tad, ja laika ir maz, iesaka “Southern Living”.
Tā ir piecu soļu sistēma, veicot mazas, bet būtiskas darbības. Izpildot tās gandrīz automātiski, virtuve vienmēr izskatās sakopta.
Zemāk - ko tas nozīmē praksē.

Sadali pa zonām
Izveido skaidrus “darba laukumus” - kafijas stūris, darba zona, gatavošanas zona, trauku zona.
Kad lietas ir savā vietā pēc funkcijas, tās daudz retāk sakrājas uz darba virsmām. Tas arī samazina lēmumu nogurumu - tev nav jādomā, kur ko likt.
Praktisks padoms: uz virtuves virsmām turi tikai to, ko lieto katru dienu. Pārējais - skapjos.
Atbrīvo virsmas
Kad beidz gatavot, virsma nav novākta, kamēr tā nav tukša. Tas ir vienkāršs, bet spēli mainošs princips.
Tiklīdz pabeidz kādu etapu (sagriezi dārzeņus, sajauci mīklu), ātri novāc visu, kas tajā brīdī vairs nav vajadzīgs. Tas aizņem 15-40 sekundes, bet ietaupa laiku un nervus vēlāk.

Noskalo uzreiz
No profesionālās virtuves aizgūts princips: lieto-noskalo-novieto.
Katru bļodiņu, nazi, dēlīti vai karoti noskalo uzreiz, kamēr ēdiens vēl nav pielipis. Tas samazina netīro trauku daudzumu un novērš “tauku kalnus” izlietnē.
Ja ir trauku mašīna: izveido ieradumu ielikt priekšmetus tajā uzreiz, nevis atstāt izlietnē.
Liekās lietas
Reizi nedēļā iztīri vienu virtuves atvilktni vai plauktu. Ļoti mazs apjoms, ļoti liela atdeve! Izmet produktus, kam beidzies derīguma termiņš, atlasi traukus, ko vairs nelieto, pārskati garšvielas un atbrīvo virsmas no “kādreiz noderēs” priekšmetiem.
Pakāpeniskā pieeja ļauj uzturēt kārtību bez lielas piepūles.

Ikvakara sakārtošana
Katru vakaru uzliec taimeri uz 10 minūtēm un izdari tik daudz, cik vari - novāc darba virsmas, sakārto izlietni, ieslēdz trauku mašīnu, noslauki ēdamgaldu, sakārto pārtiku pēc gatavošanas.
Šie dažu minūšu ieguldījumi izveido efektu, ko pamanīsi nākamajā rītā: virtuve gatava sākšanai bez stresa.
Šie nelieli noteikumi, kas aizņem tikai minūtes, palīdz uzturēt virtuvi kārtīgu arī bez lielām tīrīšanas sesijām, balstoties uz maziem, automātiskiem ikdienas ieradumiem. Tie ir ļoti elastīgi - tos var pielāgot jebkurai mājai, arī mazām virtuvēm un steidzīgām ģimenēm!
Lasiet arī, kas ir tās lietas, ko tīrām pārāk bieži?