Vienkāršs triks, kas pasargā koka virtuves piederumus no plaisām un baktērijām

© unsplash.com

Virtuves koka karotes un lāpstiņas ir īsti darbarūķi – tās nekarst kā metāls, nesaskrāpē pannas un kalpo gadiem, ja par tām rūpējas pareizi. Tomēr daudzi nezina, ka koksne ir porains materiāls, kas ar laiku var plaisāt, uzsūkt mitrumu un kļūt par piemērotu vidi baktērijām. Par laimi, ir ļoti vienkāršs un dabisks veids, kā paildzināt to mūžu – eļļošana, raksta “The Spruce Eats”.

Kad koka karoti iemērc vai apstrādā ar nelielu daudzumu eļļas, koksnes šķiedras piesātinās, kļūst elastīgākas un izturīgākas pret mitrumu. Tas nozīmē, ka ūdens un ēdiena atliekas vairs tik viegli neiesūcas materiālā, tāpēc karote neuzbriest, nekļūst tumša un neplaisā.

Turklāt eļļa veido dabisku barjeru, kas samazina baktēriju vairošanās iespēju - it īpaši tad, ja karote bieži tiek lietota saskarē ar karstu ēdienu vai mitrumu.

pexels.com

Svarīgi ir izvēlēties pareizo eļļu.

Virtuves piederumu kopšanai vislabāk der minerāleļļa (food grade), jo tā nežūst, nerūgst un neveido lipīgu kārtiņu. Tā ir caurspīdīga, bez garšas un droša pārtikai. Ja vēlies dabīgāku alternatīvu, vari izmantot kokosriekstu eļļu - tā ir antibakteriāla un piešķir patīkamu aromātu. Savukārt linsēklu eļļa labi piemērota tiem, kas vēlas īpaši gludu virsmu, taču jāņem vērā, ka tā laika gaitā var sacietēt un mainīt krāsu.

Lai veiktu apkopi, pietiek ar pāris pilieniem eļļas uz sausa papīra dvieļa vai auduma - viegli ierīvē visā karotes virsmā un atstāj uz nakti. Ja karote ir ļoti sausa vai jauna, procedūru var atkārtot vairākas reizes. Šādi apstrādātas karotes ne tikai ilgāk saglabā savu formu, bet arī izskatās koptākas - koks kļūst siltāks tonī un iegūst vieglu spīdumu.

pexels.com

Atceries arī, ka koka piederumus nevajadzētu mērcēt ūdenī vai likt trauku mazgājamajā mašīnā - karstums un mitrums tos sabojā ātrāk nekā jebkas cits. Labāk tos mazgāt ar rokām, nosusināt un ik pa laikam “pabarot” ar eļļu.

Šis vienkāršais ieradums ne tikai pagarina koka piederumu kalpošanas laiku, bet arī padara virtuvi dabiskāku un mājīgāku - gluži kā agrāk, kad viss tika darināts ar rokām un kalpoja gadiem.

Uzziniet arī, kā uzasināt virtuves nažus bez asināmā.