Mēs bieži domājam, ka, jo aukstāks ledusskapis, jo labāk tiks saglabāti produkti. Taču patiesībā pārmērīgs aukstums var būt tieši tas, kas sabojā ne tikai pārtikas garšu, bet arī tekstūru un uzturvērtību. Ledusskapis nav saldētava – tajā temperatūrai jābūt līdzsvarā, lai pārtika ne tikai “izdzīvotu”, bet saglabātu arī savu īsto aromātu un kvalitāti. Kāda ir ideālā ledusskapja temperatūra? Skaidro “Simply Living”.
Ideālā temperatūra ledusskapī
Optimālā ledusskapja temperatūra ir no +3 līdz +5 °C.
Zemāka temperatūra rada risku, ka pārtikas virskārta sāks kristalizēties - īpaši tas attiecas uz dārzeņiem, piena produktiem un svaigu gaļu.
Ja ledusskapis ilgstoši darbojas pie +1 °C vai pat 0 °C, ēdiens it kā saglabājas svaigs ilgāk, bet faktiski zaudē dabisko garšu un aromātu, jo aukstums bremzē aromātisko savienojumu izdalīšanos. Citiem vārdiem sakot - ēdiens vairs “nesmaržo” un “negaršo”, kā vajadzētu.
Turklāt pārāk auksts gaiss var izžāvēt produktu virsmu - tā kļūst stīva, gumijota vai sausa.
Visjutīgākie ir tomāti, gurķi, avokado, olīvas un mīkstie sieri, kuri aukstumā maina tekstūru un kļūst bezgaršīgi. Tieši tāpēc lielākā daļa dārzeņu labāk jūtas dārzeņu nodalījumā, kur temperatūra ir nedaudz augstāka - ap +7 °C - un mitrāks gaiss.

Cik aukstai jābūt saldētavai?
Saldētavas ideālā temperatūra ir -18 °C.
Zemāk to iestatīt nav vajadzības - tas nepadarīs produktus “drošākus”, bet var samazināt garšu pēc atkausēšanas. Pārāk zemā temperatūrā sāk veidoties mikroskopiski ledus kristāli, kas bojā šūnu struktūru produktos, īpaši gaļā, ogās un zupās.
Rezultāts - pēc atkausēšanas ēdiens kļūst ūdeņains un “pliekans”.
Savukārt, ja saldētavā ir siltāk par -15 °C, produkti vairs nav pilnībā pasargāti no baktēriju aktivitātes - īpaši ilgstošas uzglabāšanas laikā.

Temperatūras zonas ledusskapī - kur ko likt
Kā saglabāt garšu un svaigumu
Nesaliec produktus pārāk cieši. Gaisam jāspēj cirkulēt - pretējā gadījumā dažas zonas kļūst siltākas, citas - pārāk aukstas.
Nekad neievieto ledusskapī karstu ēdienu. Tas ceļ temperatūru visā ledusskapī un rada kondensātu.
Pārbaudi temperatūru ar termometru. Ne visi iebūvētie rādītāji ir precīzi - īpaši vecākiem modeļiem.
Notīri ledusskapi reizi mēnesī. Putekļi uz aizmugurējās restes traucē gaisa cirkulācijai un var mainīt temperatūru pat par vairākiem grādiem.
Mazs eksperiments
Noliec divas vienādas ābolu šķēles: vienu dārzeņu nodalījumā, otru - uz augšējā plaukta.
Pēc divām dienām paskaties, kurš izskatās un smaržo labāk. Šis vienkāršais tests labi parāda, cik liela nozīme ir pareizai temperatūrai.
Pareizi noregulēts ledusskapis ne tikai ietaupa elektrību, bet arī maina tavas dzīves garšu - burtiski.