Saldētava ir lielisks palīgs, lai saglabātu pārtiku ilgāk, taču bieži vien sastopamies ar ledus kristāliem uz produktiem. Tie ne tikai bojā ēdiena struktūru, bet arī lieki patērē elektrību. Labā ziņa - ar dažiem praktiskiem soļiem šo problēmu var ievērojami samazināt, iesaka “Martha Stewart”.
Pareiza iepakošana
Viens no galvenajiem iemesliem ledus kristālu veidošanai ir mitrums, kas nonāk produktā. Lai to samazinātu:
- izmanto cieši noslēdzamus maisiņus vai vakuuma iepakojumus;
- pirms saldēšanas pārtiku izžāvē, jo pat nelieli ūdens piliens veicina kristalizāciju;
- lielāka apjoma produktus, piemēram, gaļu vai dārzeņus, sadali porcijās, lai tos nenāktos bieži atkausēt un atkārtoti sasaldēt.
Temperatūras režīms
Ledus kristāli veidojas, ja temperatūra svārstās.
- Saldētavā iestatiet stabilu temperatūru -18°C vai zemāku.
- Nekad nelieciet karstu vai siltu ēdienu tieši saldētavā - tas palielina mitruma daudzumu un izraisīs kristālus.
Organizēšana un rotācija
- Vecākus produktus saliec redzamā vietā, lai izmantotu vispirms.
- Ja saldētava ir pārpildīta, gaiss neplūst brīvi, kas palielina kristālu veidošanos.
Praktiski padomi
- Pārtikas produktus var apvilkt ar pārtikas plēvi pirms ievietošana maisiņā - īpaši labi tas strādā veseliem augļiem un mīkstiem dārzeņiem.
- Nelielas sāls vai cukura pievienošanas augļiem var palīdzēt samazināt ūdens kristalizāciju (īpaši ogām).
- Regulāri atkausējiet un notīriet saldētavu, jo ledus kārta pati par sevi veicina kristālu rašanos.
Tikai dažas vienkāršas darbības - pareiza iepakošana, stabila temperatūra un regulāra organizācija - palīdz saglabāt pārtiku ilgāk svaigu, samazinot atkritumus un elektrības patēriņu. Jūsu saldētava kļūs efektīvāka, un produkti saglabās labāku garšu un tekstūru!
Lasiet arī, ko no rudens ražas labāk sasaldēt, bet ko - kaltēt.