Ledusskapis ir gandrīz katrā mājā, taču ne visi zina, ka nepareiza pārtikas izvietošana tajā var būtiski ietekmēt gan garšu, gan drošumu. Īpaši tas attiecas uz piena produktiem – tie ir ļoti jutīgi pret temperatūras svārstībām un ātri bojājas, ja tos glabā nepiemērotā vietā. Kur un kā pareizi uzglabāt piena produktus, iesaka “The Kitchn”.
Ledusskapja durvju plaukts - nepareizā vieta pienam
Durvju plaukts šķiet ērta vieta, kur novietot piena paku, jogurtu vai saldo krējumu, taču tā patiesībā ir pati sliktākā ledusskapja zona.
Katru reizi, kad atveram ledusskapja durvis, iekšējā temperatūra mainās - un tas nozīmē, ka produkti durvju nodalījumā regulāri tiek “sasildīti” par dažiem grādiem. Tas paātrina baktēriju augšanu un samazina derīguma termiņu, tieši tāpēc piens reizēm sabojājas vēl pirms norādītā datuma.
Kur glabāt pienu, krējumu un jogurtu
Visdrošākā vieta piena produktiem ir vidējais vai apakšējais plaukts ledusskapja iekšpusē, kur temperatūra ir stabilāka - apmēram +2 līdz +5°C.
Temperatūras zonas, kas jāzina
Cik ilgi glabājas dažādi piena produkti
Vēl daži padomi
- Nekad neatstāj piena produktus ilgāk par 30 minūtēm ārpus ledusskapja.
- Neuzglabā tos blakus spēcīgi aromātiskiem produktiem (piemēram, sīpoliem).
- Reizi mēnesī iztīri ledusskapi ar ūdeni un sodu - tas palīdz saglabāt tīru vidi un neitralizēt smakas.
Ledusskapja durvju plaukts ir ērts, bet - tikai dzērieniem un mērču pudelēm.
Pienam, jogurtam un citiem jutīgiem produktiem piemērotāka vieta ir ledusskapja vidusdaļa, kur valda pastāvīga, zema temperatūra.
Pareiza uzglabāšana ne tikai paildzina produktu derīgumu, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas - un tas ir veselīgāk gan tev, gan videi.