Ledusskapja durvju slazds: kur likt pienu?

© unsplash.com

Ledusskapis ir gandrīz katrā mājā, taču ne visi zina, ka nepareiza pārtikas izvietošana tajā var būtiski ietekmēt gan garšu, gan drošumu. Īpaši tas attiecas uz piena produktiem – tie ir ļoti jutīgi pret temperatūras svārstībām un ātri bojājas, ja tos glabā nepiemērotā vietā. Kur un kā pareizi uzglabāt piena produktus, iesaka “The Kitchn”.

Ledusskapja durvju plaukts - nepareizā vieta pienam

Durvju plaukts šķiet ērta vieta, kur novietot piena paku, jogurtu vai saldo krējumu, taču tā patiesībā ir pati sliktākā ledusskapja zona.

Katru reizi, kad atveram ledusskapja durvis, iekšējā temperatūra mainās - un tas nozīmē, ka produkti durvju nodalījumā regulāri tiek “sasildīti” par dažiem grādiem. Tas paātrina baktēriju augšanu un samazina derīguma termiņu, tieši tāpēc piens reizēm sabojājas vēl pirms norādītā datuma.

unsplash.com

Kur glabāt pienu, krējumu un jogurtu

Visdrošākā vieta piena produktiem ir vidējais vai apakšējais plaukts ledusskapja iekšpusē, kur temperatūra ir stabilāka - apmēram +2 līdz +5°C.

  • Pienu un saldo krējumu turiet oriģinālajā iepakojumā vai cieši noslēgtā traukā.
  • Jogurtu un biezpienu - atsevišķi no svaigas gaļas vai zivīm, lai izvairītos no smaku uzsūkšanas.
  • Sieru - ietiniet vaskotā papīrā vai speciālā pārtikas drānā, lai tas “elpotu”, bet neizkalstu.

Temperatūras zonas, kas jāzina

  • Augšējie plaukti: nedaudz siltāki, piemēroti gataviem ēdieniem un sviestam.
  • Vidējie plaukti: ideāli pienam, jogurtam, kefīram, biezpienam.
  • Apakšējais plaukts: visaukstākais - tur liek svaigu gaļu un zivis.
  • Durvis: mērces, ievārījumi, dzērieni, olas (ja telpa nav pārāk silta).

pexels.com

Cik ilgi glabājas dažādi piena produkti

  • Piens - 3-5 dienas pēc atvēršanas
  • Krējums - 4-7 dienas
  • Jogurts - līdz 10 dienām
  • Biezpiens - 3-5 dienas
  • Siers - atkarībā no veida, no 1 līdz 4 nedēļām

Vēl daži padomi

- Nekad neatstāj piena produktus ilgāk par 30 minūtēm ārpus ledusskapja.

- Neuzglabā tos blakus spēcīgi aromātiskiem produktiem (piemēram, sīpoliem).

- Reizi mēnesī iztīri ledusskapi ar ūdeni un sodu - tas palīdz saglabāt tīru vidi un neitralizēt smakas.

Ledusskapja durvju plaukts ir ērts, bet - tikai dzērieniem un mērču pudelēm.

Pienam, jogurtam un citiem jutīgiem produktiem piemērotāka vieta ir ledusskapja vidusdaļa, kur valda pastāvīga, zema temperatūra.

Pareiza uzglabāšana ne tikai paildzina produktu derīgumu, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas - un tas ir veselīgāk gan tev, gan videi.