Smaržas izjūtas maiņa rudenī

© unsplash.com

Kad gaisā vairs nejūt vasaras karstuma smaržu un rīti kļūst dzestri, mainās ne tikai daba, bet arī mūsu maņas – īpaši oža. Zinātnieki skaidro, ka ožas uztvere ir cieši saistīta ar gaisa mitrumu, temperatūru un emocionālo fonu, kas rudens sezonā ievērojami mainās, raksta “Healthline.com”.

Tieši aukstākā laikā mūsu ožas šūnas kļūst jutīgākas pret siltām, intensīvām un mierinošām notīm - tām, kas asociējas ar drošību un mājīgumu. Tāpēc, kad sākam ilgoties pēc kanēļa, vaniļas vai krustnagliņām, tas nav tikai garšas vai modes jautājums - tā ir bioloģija.

Aukstais un sausais gaiss samazina gaisa mitrumu degunā, tāpēc instinktīvi meklējam aromātus un smaržas, kas “apskauj” un rada siltumu. Tie stimulē limbisko sistēmu - smadzeņu daļu, kas atbild par emocijām un atmiņu.

Tieši tāpēc, sajūtot kanēļa vai vaniļas smaržu, var atgriezties bērnības atmiņas par siltu virtuvi, ceptām pankūkām vai svētku vakariņām. Smaržas šajā gadījumā darbojas kā emocionāls termometrs - tās palīdz pielāgoties sezonai un mazina noskaņojuma svārstības.

unsplash.com

Parfīmu un aromterapijas eksperti piebilst, ka rudens un ziemas laikā cilvēki biežāk izvēlas siltus, saldus, koksnes un garšvielu toņus - muskatu, sandalkoku, ambru, vaniļu vai kakao.

Šie aromāti rada “aizsardzības” efektu, nomierina un palīdz saglabāt līdzsvaru tumšākos mēnešos. Interesanti, ka šī vēlme ir universāla - līdzīgus aromātus rudenī un ziemā izvēlas gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā, gan Āzijā.

unsplash.com

Tātad, kad nākamreiz sajutīsi, ka gribas aizdedzināt kanēļa sveci vai pievienot kafijai šķipsniņu vaniļas, neuztver to kā kaprīzi. Tava oža vienkārši cenšas radīt komfortu, līdzīgi kā ķermenis, kas, jūtot aukstumu, saceļ zosādu. Rudens ir īstais brīdis ļaut smaržām darboties - tās spēj uzlabot garastāvokli, mazināt stresu un pat palīdzēt vieglāk pamosties tumšajos rītos.