Vai esi pamanījis, ka jau no virtuves plaukta nākošs aromāts spēj pacelt noskaņojumu, radīt mājīguma sajūtu vai pat uzburt atmiņas par bērnību? Smaržām ir neticami spēcīga ietekme uz mūsu emocijām un fizioloģiju, jo tās stimulē smadzeņu daļu, kas atbild par atmiņām un emocijām. Tāpēc garšvielas un ēdiena aromāti nav tikai kulinārijas sastāvdaļa – tie ir arī sava veida “noskaņojuma slēdži”, raksta “psychologytoday.com”.
Garšvielas, kas uzlabo garastāvokli
Garšvielas, kas stimulē apetīti
Aromāti, kas nomierina un samazina apetīti
Ir arī tādas smaržas, kas darbojas pretēji - tās palīdz izvairīties no pārēšanās. Piemēram, piparmētru eļļas aromāts var mazināt tieksmi pēc saldumiem, bet lavanda palīdz relaksēties un samazināt emocionālo vēlmi pēc “mierinājuma ēdieniem”.
Smaržas pret trauksmi un koncentrācijai
Ja ikdienā jūties satraukts vai nemierīgs, noteiktas smaržas var kļūt par dabisku atbalstu. Lavanda ir viena no spēcīgākajām dabas “mierinātājām” - tās maigais ziedu aromāts palīdz mazināt trauksmi un uzlabo miega kvalitāti.
Arī melisa un romiešu kumelīte nomierina nervu sistēmu un rada drošības sajūtu.
Savukārt darbam un koncentrēšanās brīžiem noderēs pavisam citi aromāti - rozmarīns stimulē atmiņu un uzmanību, bet citronzāle un piparmētra palīdz uzturēt možumu un svaigumu, īpaši tad, ja jācīnās ar nogurumu.
Virtuves aromāti ietekmē mūs vairāk, nekā sākumā šķiet - tie var radīt svētku sajūtu, stimulēt vai tieši pretēji, mazināt apetīti, kā arī palīdzēt justies mierīgākam un līdzsvarotākam. Tāpēc, nākamreiz gatavojot ēdienu, pievērs uzmanību ne tikai garšai, bet arī smaržai - iespējams, tieši tā noteiks tavu vakara noskaņojumu.